ESNS16: Geen Amerikaanse acts op onofficiële Eurosonicfeestjes

Subbacultcha op vingers getikt door Eurosonic Noorderslag

Wie Eurosonic zegt, zegt day parties. Meer en meer zijn er gedurende het Groningse festival overdag onofficiële feestjes, met zowel acts en niet op het festival zelf staan. Goed en zelfs belangrijk voor een festival als dit. Het grootste deel van de organiserende partijen staat compleet los van het festival en je zou denken dat ze mogen boeken wie ze willen. Niet dus, bleek deze week. Subbacultcha werd teruggefloten toen ze twee Amerikaanse acts aangekondigd hadden.

Binnen een paar uur na het aanmaken van het Facebook event, met daarin de line-up, was er al een reactie vanuit Eurosonic Noorderslag. “This party has nothing to do with Eurosonic on any organisational or idealistic level,” postte Ruud Berends, head of sales van het festival, in het evenement. Subbacultcha-oprichter Leon Caren bevestigt dat het serieus was. “We werden direct gebeld en gemaild. Gallerie Sign, waar het feestje plaatsvindt, werd ook benaderd door Eurosonic Noorderslag. Steeds werd herhaald dat het festival als doel heeft Europese artiesten te promoten, vanwege de Noord-Amerikaanse dominantie in de popmuziek. Je kunt je natuurlijk afvragen of een artiest als Jimmy Whispers, die wij geboekt hadden, nou echt onderdeel is van die dominantie.”

Het uitgangspunt van het festival is duidelijk, maar dat ook alle onofficiële programma’s van externe partijen zo gepusht worden om enkel Europese acts te boeken, is toch opvallend vindt Caren. “Je zou het volgens mij ook positief kunnen opvatten. Artiesten vinden Eurosonic blijkbaar zo belangrijk dat ze daarom ook in Groningen willen zijn, en gratis optreden. Wij hebben er simpelweg niet bij stil gestaan dat dit echt een ding was. We hebben het een keer eerder gehad, toen Austra toevallig in de buurt was en wel wilde komen spelen. De huidige programmeur was daar niet bij betrokken, en ik ben het eerlijk gezegd ook finaal vergeten dat dat toen een issue was. Het is ook helemaal geen principieële kwestie. Jimmy Wispers en Dilly Dally zijn in het land en wilden gewoon spelen. Ik laat maar even in het midden wat er precies gezegd werd in de mails en telefoongesprekken. Het werd heel dringend verzocht, laten we het daar maar op houden.  We hebben de line-up maar aangepast.  We hebben altijd goede ervaringen gehad met Eurosonic, en geen zin in een conflictsituatie.”

Festivalmanager Peter Sikkema van Eurosonic Noorderslag bevestigt de lezing van Subbacultcha. “We kunnen ze natuurlijk niet dwingen. Ik heb het ze vriendelijk, maar dringend verzocht van de boekingen af te zien.  Ik zou het niet goed vinden voor wat we met dit festival proberen neer te zetten. Eurosonic onderscheidt zich van alle andere showcase festivals doordat we ons puur op Europese acts focussen.  Daarom vraag ik iedereen, ook de onofficiële partijen, daar in mee te gaan. Want waar zie je nou een festival als dit? De Canadese overheid probeert al jaren een Canadees programma op het festival te krijgen. Er zijn honderden Amerikaanse bands die hier willen spelen. Als we hier niet zo expliciet in zouden zijn, zou Eurosonic nooit geworden zijn wat het nu is.” 

De Subbacultcha x Wham!Wham Day Party vindt op zaterdag 16 januari plaats in Gallerie Sign. O.a. Yuko Yuko, Bird on the Wire en Bonne Aparte treden op.