ESNS16: Even voorstellen... Sevn Alias

Harde straatrap op 3voor12 podium Noorderslag

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Aanstaande zaterdag, 16 januari, presenteert 3voor12 zijn eigen podium op Noorderslag. In de aanloop naar het festival stellen we alle artiesten voor die in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Vandaag rapper Sevn Alias, verantwoordelijk voor de “meest verdienstelijke poku van 2015”, uitgekozen als aanstormend talent in onze 12van3voor12 2016, en zaterdag te zien op het 3voor12 Podium.

Sevn Alias. Waar moet ik hem van kennen?
Nou, van die meest verdienstelijke poku dus: Ma3lish. Als je het voor elkaar krijgt dat de Nederlandse hiphopscene jouw track uitkiest als beste hiphop track van 2015, toch al een sterk jaar, en tegelijk iemand als Lucky Fonz III van de daken schreeuwt hoe goed hij die track wel niet vindt, dan doe je iets goed. En als je hem niet van die track of van andere eigen tracks kent, dan is het wellicht van zijn featurings op tracks van Hef en SBMG, zijn Pickup sessie met Adje, of zijn 101Barz sessie. Alles waarop hij meedoet leek vorig jaar viral te gaan. 

Wat voor muziek is het?
Waarschijnlijk had je het al door, maar Sevn Alias maakt hiphop. Vol verwijzingen naar de straat, over harde, maar melodieuze trapbeats.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
De beats zijn tof, maar het is vooral de nonchalante viruositeit van Sevn Alias zelf die het doet. Hij perst korte stukjes zang in zijn raps, zonder dat het maar een beetje gelikt wordt. Hij rapt in het Nederlands maar strooit net zo makkelijk met Antiliaanse of Marokkaanse woorden en lijkt geen moment ook maar iets van focus te verliezen. 

Waarom moet ik hem gaan zien op Noorderslag?
Vrijwel alles wat hij vorig jaar op YouTube zette ontplofte. Kijk voor de grap even hoeveel ervan boven de miljoen views uittorenen. Maar ja, het publiek op Noorderslag heeft nogal eens wat moeite met hiphop. Helemaal als er geen band meegebracht wordt. Complete onzin natuurlijk, maar zo werkt het blijkbaar. Maar goed, als je toch aan het YouTuben bent, probeer dan meteen een slechte track te vinden waarop Sevn Alias mee doet. Gelukt? Nee? Precies. Daarom moet je hem zien. 

Wat kunnen we in 2016 van hem verwachten?
Komend weekend laat hij TwentyFourSevn 2 los. Geen mixtape, album, EP of wat dan ook, maar gewoon zeven nieuwe tracks waar onder andere ook nog Lijpe en Jonna Fraser op mee doen. Verder is het nog afwachten, maar het moet raar lopen willen we dit jaar niet nog veel meer materiaal horen waar Sevn Alias op te horen is.