ESNS16: Tien tips voor Eurosonic

O.a. Stormzy, Mura Masa, HVOB en Samm Henshaw

Atze de Vrieze, Sjoerd Huismans ,

Volgende week struint 3voor12 weer alle zaaltjes van Groningen af om hét nieuwe Europese poptalent in actie te zien op Eurosonic. Ga jij dat ook doen? Hierbij alvast tien artiesten waarvan wij veel verwachten. Volg het festival vanaf volgende week woensdag op de site en in 3voor12 Radio op 3FM.

Honne (UK)
Het Britse duo Honne laat zich inspireren door de golden age van de elektronisch getinte popmuziek: de 80s. Schaamteloos catchy, maar wel met een indie randje. Hun belangrijkste song tot nu toe staat al op het punt een hitje te zijn. Op Eurosonic staan ze op de woensdagavond op het 3voor12 podium.

Wo 13-1, Vera (3voor12 podium), 21:30 - 22:00 

HVOB (OOS)
Spooky electronica van dj/producersduo uit Wenen dat begin dit jaar hun tweede album uitbracht. Anna Müller doet het basiswerk: zij schrijft de tracks, produceert en zingt. Paul Wallner is vooral betrokken in de studio bij het afmaken van de tracks. Live treden ze samen op met een drummer. Het is een liveshow die in een Duitse poll hoger scoorde dan Nicolas Jaar en Disclosure. 

Wo 13-1, Vera (3voor12 podium), 23:00 - 23:45

Aurora (NO)
Vorig jaar stond de piepjonge Aurora ook al op Eurosonic, en toen al werd ze door ons omschreven als 'een fenomeen in wording'. Een jaar later is ze 19, wachten we nog altijd op haar debuut maar heeft ze met het gedragen synthpopnummer Running With The Wolves wel een hit gescoord. Is ze dan nu daadwerkelijk een fenomeen geworden?

Do 14-1, Damsterstage, 20:25 - 21:10

Elias (ZWE)
De Zweed Elias is niet bang om groots uit te pakken. De revolutie roept hij uit, maar met een bronzen stem, sierlijke strijkers en een compleet koor. Je hoort Woodkid en Thomas Azier en kunt je nauwelijks voorstellen dat onder al die ambities een 19-jarig ventje schuil gaat. Benieuwd hoe dat live gaat uitpakken.

Do 14-1, Grand Theatre, 21:30 - 22:15

Jain (FR)
De Franse Jain is springerig, aanstekelijk en serieus over wat ze ziet in de maatschappij. In het Franstalige deel van Europa is ze een graag geziene gast in het clubcircuit en in 2015 bracht ze haar debuutalbum uit. Daarop schakelt ze gemakkelijk van electro naar reggae en weer terug naar pop op een manier die we ook kennen van Lily Allen of Stromae.

Do 14-1, Groninger Forum, 23:00 - 23:40

Mura Masa (UK)
Twee vliegen in één klap: producer Mura Masa is er een om in de gaten te houden, maar zangeres Nao zou het in haar eentje ook al kunnen gaan maken dit jaar. Sterker nog: op het Catch festival imponeerde zij solo zelfs meer. Firefly is een super catchy poptune in de hoek AlunaGeorge.

Do 14-1, Simplon, 23:45 - 00:30

Stormzy (UK)
Wat we zagen op hiphopfestival Appelsap: de Engelse rappers waren beter dan de Amerikaanse. En ook: eigenlijk was Stormzy beter dan publieksfavoriet Skepta. De grime-artiest stond vorig jaar al in de BBC Sound of 2015, maar tot een doorbraak zoals zijn collega die beleefde kwam het niet. Komend jaar dan?

Do 14-1, Simplon, 01:15 - 02:00

Fai Baba (ZWI)
Fai Baba is de artiestennaam van Fabian Sigmund, een Zwitser die tegenwoordig in New York woont. Het is moeilijk om echt de vinger te leggen op zijn zeer uiteenlopende liedjes, maar je zou het als valsige, licht psychedelische indiegitaarpop a la Mac DeMarco kunnen omschrijven. Hij is al even bezig, maar gaat zijn laatste plaat The Savage Dreamer voor bredere bekendheid zorgen? Er staat in elk geval de topsingle Salt Turns Into Sugar op. 

Vr 15-1, Minerva, 20:30 - 21:10

Samm Henshaw (UK)
Sam Smith werd een van de grootste popsterren van de wereld, Benjamin Clementine won de Mercury Prize. Het klimaat voor een soulvolle zanger Samm Henshaw kon haast niet gunstiger. Veel zal afhangen van zijn podiumpresentatie: wordt het superslick, toch een beetje raar? En vooral: komt-ie met een echt kneitergoede single? Die hoor ik in deze single nog niet, maar zijn album moet nog komen.

Vr 15-1, Der Aa Kerk, 20:45 - 21:30

Blossoms (UK)
Nou, zullen we dan maar afsluiten met een oorwurm die we over een tijdje nog stop op de radio gaan horen? Blossoms komt uit het Engelse Stockport en gaat voor de volle breedte. Goeie quote die nu al een eigen leven leidt: “We want to be as mainstream as Will Smith, as great as the Smiths and as uplifting as Mr Smith Goes to Washington."

Vr 15-1, Huize Maas, 20:45 - 21:30