3voor12 Checklist (week 5): o.a. Tame Impala, Paul Twin en Bombay 3voor12 Checklist (week 5): o.a. Tame Impala, Paul Twin en Bombay

Elke week de beste nieuwe muziek

, Redactie 3voor12

3voor12 Checklist (week 5): o.a. Tame Impala, Paul Twin en Bombay

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Onze samenstellers hebben weer de hele week hun ogen en vooral oren goed open gehouden om je de beste nieuwe releases, liveshows en clips te bezorgen. Het album Adore Life van Savages was vorige week koploper, maar blijft nog even op repeat staan nu het is verkozen tot 3voor12 Album van de Week. Die plaat legt het wel af tegen twee releases van eigen bodem: de nieuwe single van Bombay en de White Island EP van technoproducer Paul Twin. Maar het allerbeste deze week was de show van Tame Impala in de HMH.

1. (-) Tame Impala (Live @ HMH)
Ja hoor, daar zijn ze weer. 2015 was hun definitieve doorbraakjaar, en 2016 wordt het ererondje. Dat werd vrijdag afgetrapt in een volle Heineken Music Hall, de grootste headlineshow die Tame Impala ooit in Nederland deed. Volgens 3voor12's Atze de Vrieze was het ook gelijk hun beste ooit. Ja, zélfs beter dan die Lowlands-show van vorig jaar. En voor wie echt nog geen genoeg kan krijgen, kwam er deze week zelfs nog een Tinlicker-edit van Let It Happen uit.

2. (9) Paul Twin – A White Island (EP)
Op het label Nous'klaer (bekend van releases van technoproducer Mattheis) verschijnt de EP van Paul Twin, White Island. De titeltrack - een melodieus, psychedelisch, euforisch én melancholische productie in één - scoorde vorige week al goed in de Checklist. De mythische plek die Paul Twin (naast producer ook wetenschapper, ja echt) in gedachten had bij het produceren van die track, kun je zomaar voor je zien. De andere twee tracks liggen op dezelfde lijn en de hele EP check je nu op de Luisterpaal.

3. (-) Bombay - Gold Rush
De nieuwe single van Bombay is een heerlijk subtiel, loom gezongen popliedje, met zelfs een hint naar acts als Balthazar. Gold Rush staat op het nieuwe album Show Your Teeth, het eerste wapenfeit van Bombay zonder Show Pig. En dat album kan je vanaf vandaag ook nog eens helemaal luisteren op de Luisterpaal.

4. (-) Suuns - Translate (clip)
De psychedelische krautrockers van Suuns zijn terug met nieuw werk. Translate is weer precies wat je van de Canadezen wil horen: schurend, vervreemdend, dwingend en ongemakkelijk, maar tegelijkertijd tóch pakkend en zelfs een beetje dansbaar. Daar hoort natuurlijk ook een clip bij die net zo psychedelisch en creepy is, maar ook kleurrijk. Translate is de eerste single van het nieuwe album Hold/Still, dat we medio april dit jaar mogen verwachten.

5. (1) Savages - Adore Life (Album van de Week)
Twee weken geleden gooide de titeltrack al hoge ogen in de Checklist, en vorige week constateerden we dat ook de rest van het tweede Savages-album de hoge verwachtingen meer dan waar maakt. Het is een intense, zinderende plaat geworden vol frustratie over alle ongemakken van de liefde. En laat je niet foppen door die gebalde vuist op de cover en alle boosheid die van sommige nummers uitgaat: Savages stelt zich onder die laag van furie juist ontzettend kwetsbaar op. Daarom is Adore Life deze week het 3voor12 Album van de Week.

6. (-) Suede (Live @ TivoliVredenburg)
Anderhalve week geleden kwam het nieuwe album van Suede, Night Thoughts, uit. Vorige week speelden de Britten dat hele album (ja, het hele album) in Paradiso en TivoliVredenburg, met op de achtergrond de film die bij het album hoort, en ook nog een selectie uit hun oudere werk. Maar nostalgie had Suede helemaal niet nodig om de Ronda muisstil te krijgen.

7. (-) De Staat - Make The Call, Leave It All (Single van de Week)
Ook deze week werd er weer volop ge-Witch-Doctord in de Nederlandse poppodia bij shows van De Staat, en de Nijmeegse rockers sleepten zelfs een Edison-nominatie in de wacht voor de clip bij die track van derde album I_CON. Je zou daardoor bijna vergeten dat De Staat het jaar opende met een nieuw album: O. Daarvan is Make The Call, Leave It All de derde single. Kun je daarop ook Witch-Doctoren? Mwah, daarvoor is 'ie net te rustig. Wel is het al net zo'n catchy nummer als Peptalk en Get On Screen. Niet voor niets is het de 3voor12 Single van de Week.

8. (-) Ex-Cult - Stick The Knife In (EP)
Onverhulde punkrock uit de States, door vriendjes van Ty Segall. Stick The Knife In bevat drie fijne rammelpunkplaten met lekker lomp in de microfoon geblafte baritonvocals, en komt nog net onder de 7 minuten uit in totale afspeelduur. Precies volgens het boekje dus.

9. (-) LUH - I&I (track)
Wat een fijne single van deze in Amsterdam gevestigde band! Denk aan het dromerige synthesizerbombast van M83, maar dan met getormenteerde mannenvocalen en een vervormde vrouwenstem. Die vrouwenstem komt trouwens van Ellery James Roberts, die we nog kennen van WU LYF. I&I van LUH (dat staat voor Lost Under Heaven) is een broeierige, langzaam aanzwellende ballad zonder echt een couplet of een refrein, maar daarom juist zo boeiend.

10. (-) Interstellar Funk (Live @ De School)
Als je lekker wilde afdansen na Tame Impala in de HMH, kon je dat het beste in Amsterdam bij De School doen. Daar draaide 12van3voor12 Interstellar Funk namelijk een superfijne set vol... New Wave. Nee, niet die popprijswinnaars, maar van die jaren-'80-muziek. Gevalletje 'had je bij moeten zijn', want er zijn geen opnames van, maar zijn sessie in 3voor12 Radio van vorige maand staat gelukkig nog wel online.

11. (-) Aardvarck (Live @ Dansen Met Delsing)
Aardvarck is na vijf jaar in den vreemde terug in Nederland - dat kon je vorig jaar al op 3voor12 lezen. Zaterdag was hij Tomas Delsing's nachtgast in Dansen Met Delsing en gaf de house-dj/producer een liveset van twintig minuten weg. Hij kondigde bovendien aan om in de zomer weer met nieuw werk te komen. Luister hier de hele set.

12. (-) Florist - The Birds Outside Sang (album)
We sluiten de Checklist lekker kalm af, met het debuutalbum van de Amerikaanse lo-fi folkpopband Florist. Dat staat vol breekbare, kleine producties met een prettige DIY-rafel en noisey elektronica. Die titel, The Birds Outside Sang, suggereert een zomers geluid, maar deze verzameling melancholische liedjes werkt ook uitstekend als het met bakken uit de hemel komt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12