3voor12 Checklist (week 12): O.a. PJ Harvey, Weval en Savages

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

3voor12 liep de afgelopen week rond op SXSW en stelde een top 50 samen van de meest veelbelovende acts, waaronder Anderson .Paak, Charli XCX & Sophie en Kehlani. Maar ook in Nederland gebeurde intussen genoeg: zo sloopte een razend intens Savages vorige week de Melkweg, deden Rico en Sticks dat met de HMH en ging een paar uur geleden een retespannende nieuwe Weval-track los. Zij worden afgetroefd door de als vanouds geëngageerde PJ Harvey.

1. (-) PJ Harvey - The Community Of Hope (track)
De nieuwe track van de Engelse singer-songwriter PJ Harvey heeft een bescheiden relletje tot gevolg. In de clip wordt ze rondgereden door een ongure en half gesloopte buurt in Washington D.C., door een journalist die later verklaarde niet te weten dat hij in een muziekvideo figureerde. Ook de daadwerkelijke actiegroep The Community of Hope distantieerde zich van de video, die volgens hen een veel te stereotype beeld van de wijk weergeeft. Je zou het bijna vergeten: uitstekend nummer! Met name ook door die herhaalde hook “they’re gonna put a Walmart here” – een plan dat al weer van de baan is.

2. (-) Weval – I Don’t Need It (track)
Vers van de pers: de ongelooflijk spannende nieuwe track van technoduo Weval. Waar het warme bad in sommige van hun nummers wat al te comfortabel is, wringt I Don’t Need It precies genoeg met vervormde vocalen, overstuurd brommende synths en een hevig freakend slot. Wat vraag je, meer van dit? Dat krijgen we 10 juni, als het (titelloze) debuutalbum van het duo uitkomt bij Kompakt.

3. (-) Savages live in de Melkweg
Savages staat bekend als maniakaal goede liveband, in de video voor single The Answer buiten ze dat gegeven zelf ook goed uit. We zagen de band al met wat nieuwe songs in actie op ITGWO, afgelopen week speelde Savages een clubshow in de Melkweg. En wat voor een: na een stroef begin sleepte een bezeten Jehnny Beth het publiek volledig mee in de noisy postpunk van de band, terwijl het bij een rustmoment als het titelnummer Adore dan weer muisstil bleef in de zaal. Indrukwekkend.

4. (-) M83 – Solitude (track)
Een paar weken geleden was er ineens die  geweldig weirde single Do It, Try It, de eerste voorbode van de nieuwe M83-plaat Junk die op 8 april uitkomt. De tweede track Solitude heeft een beetje dezelfde speelse cheesiness, maar is verder een heel ander numer. Namelijk een ballade van bijna zes minuten lang waarin van alles gebeurt, van een synthsolo tot bombastische strijkers. Een erg fraai nummer hoe dan ook, voor wie door de bewust kitcherige omlijsting heen kijkt. 

5. (-) The Last Shadow Puppets - Aviation (Single van de Week)
Alex Turner en Miles Kane zijn terug met hun gezamenlijke project The Last Shadow Puppets, Aviation is de openingstrack van hun aanstaande tweede elpee. De clip, die zich wederom op het strand afspeelt, lijkt wel een preview van hun vorige video Everything You’ve Come to Expect. Het nummer is heel wat vlotter dan dat eerste voorproefje, met een droevige strijkerspartij als opvallendste laag.

6. (-) SXSW 2016, met o.a. Anderson .Paak, Charli XCX & Sophie en Kehlani 
Een delegatie van 3voor12 banjerde een week lang door een Texas op zoek naar dé nieuwe acts die het zuiden van de VS nog heter maken. Degenen die vooral opvielen: Anderson. Paak zegevierde 19 keer, Charli XCX & Sophie scoorden met hun anti-popverbond en Kehlani bewees zich als R&B-sensatie in wording. Bekijk hier de hele top 50.

7. (9) Damien Jurado - Visions Of Us On The Land (album)
Het veertiende album alweer van indiefolk-vakman Damien Jurado, en het afsluitende deel van een reistrilogie over het fictieve Maraqopa. Cryptisch, licht psychedelisch en ingetogen. In april staat Jurado op Motel Mozaique.

8. (-) Shura - Touch (Four Tet remix) 
Twee jaar geleden alweer kwam de Russisch-Engelse bedroom-R&B-zangeres Shura met debuutsingle Touch. Vorige week kondigde ze haar debuutalbum tegenaan en gooide er meteen maar een Four Tet-remix van haar eerste single tegenaan. Kieran Hebden voegt een stevige discobaslijn toe en kleedt het nummer verder aan met melodieuze details.

9. (-) Rico & Sticks - #OpgezwolleTotNu in de HMH 
Na de show van Typhoon in december was het afgelopen weekend tijd voor de tweede Zwolse overwinning in de HMH: Rico & Sticks brachten hun beste werk ten tijde van Opgezwolle en alle latere projecten ten gehore, met features van o.a. Big2, Dazzled Kid, Kubus en uiteraard Typhoon. De reacties logen er niet om: ‘Rico & Sticks breken de HMH af’, kopte Oor. #Opgezwolletotnu is misschien een perfecte revueshow, maar we zijn al helemaal benieuwd wat Rico, Sticks en Typhoon volgend jaar in de Ziggo Dome in petto hebben.

10. (-) Woods – Can’t See At All (track)
De licht psychedelische en opvallend catchy voorbode voor een heerlijk zonnig album, zo klinkt Can’t See At All van de Amerikaanse folkrockband Woods. Die plaat gaat City Sun Eater in the River of Light heten en komt 9 april uit.

11. (4) Methyl Ethel - Oh Inhuman Spectacle (Album van de Week)
Een act die eveneens veel indruk maakte op SXSW. Indie, elektro, rock, pop: het komt allemaal samen in een psychedelische mix van deze drie Australische muzikanten onder leiding van Jake Webb. Hij startte de band in 2013 om zijn thuisprojecten beter uit te werken, met een jaar later de plaat Teeth als gevolg. Indiepop-nummers die op de eerste zonnige lentedag van dit jaar nog goed van pas kunnen komen. 

12. (11) Jameszoo - Flake (track)
De Bossche producer Jameszoo zit tegenwoordig op het label van niemand minder dan Flying Lotus. Zijn nieuwe plaat Fool komt daar binnenkort uit, track Flake is al los en die klinkt heerlijk weird, speels en continu verrassend. Vorige week was Jameszoo te gast in Dansen met Delsing.

De Checklist van deze week is samengesteld door Niels Aalberts, Sjoerd Huismans, Erik Zwennes, Menno Visser, Ingmar Griffioen, Rene Passet, Sander Kerkhof, Atze de Vrieze, Leo Blokhuis, Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp en Tomas Delsing.