Typhoon & Friends halen €18.000 op met benefietavond voor vluchtelingen Typhoon & Friends halen €18.000 op met benefietavond voor vluchtelingen

Sympathieke inzamelingsactie Club Karma in Hedon Zwolle

, Menno de Meester

Typhoon & Friends halen €18.000 op met benefietavond voor vluchtelingen

Sympathieke inzamelingsactie Club Karma in Hedon Zwolle

Menno de Meester ,

Een uitverkocht Hedon in Typhoons thuisstad Zwolle maakte een liefdevolle avond mee, waar de muziek duidelijk haar stem heeft laten horen. Onder de titel Club Karma genoot men van een avondvullend programma waar het leven gevierd werd en het sentiment er nergens te dik bovenop lag. De opbrengst van €18.000 gaat naar Giro 6868 voor de actie Nederland helpt Syrië. De Zwolse rapper riep de hulp in van onder andere John Coffey, Racoon, Blaudzun, Roosbeef en André Manuel.

“Zijn er nog vluchtelingen in de zaal? Mijn naam is André Manuel, ik stam af van een paar Portugese joden die eeuwen geleden hier naartoe zijn gevlucht. Een beter argument voor een zo ruimhartig mogelijk vluchtelingenbeleid, kan ik niet verzinnen. Namens mij en mijn hele familie: dank je wel, Nederland!” De Twentse cabaretier verwoordt precies waarom het vluchtelingenbeleid zo krom is. Hoe Nederlands zijn wij zelf eigenlijk? Is je lot al bepaald door de plek waar je geboren wordt? Zijn 7.000 vluchtelingen echt zo'n probleem voor een land met 17 miljoen inwoners? Met een korte moraliserende speech bespeelt hij de zaal perfect en wordt hij luid toegejuicht. Ook de tikken die hij aan het Koningshuis uitdeelt, met name aan ‘gelukszoeker Maxima’, vallen in de smaak. “Er wordt op dit moment een paleis van onze koning verbouwd voor €60 miljoen. Dat wordt het meest luxeuze asielzoekerscentrum van heel Europa.”  

Manuel pakt eerder die avond de zaal al in samen met Roosbeef. Het gelegenheidsduo zingt over het zwerven tussen de regels, slapen onder een krant, maar brengt een toost op het leven. Ook al zit het soms tegen, er is altijd ergens een sprankje hoop. Het blijkt een gouden combinatie, de gekke opmerkingen van Roosbeef met de recht-voor-z’n-raap stijl van André Manuel. Uit de geslaagde grappen over de verkeersboete van Manuel en het logeerpartijtje bij Typhoon blijkt hoe goed de twee elkaar liggen.

Ook een band als Racoon is niet te serieus vanavond en laat hun hit No Mercy evolueren in een reggaemedley met Dreadlock Holiday, Englishman in New York en, jawel, Suzanne van VOF de Kunst. Het feit dat de rammende gitaren van John Coffey hier direct na geprogrammeerd staan, is op zich al een grappig tafereel. Twee fans gaan vooraan helemaal uit hun plaat, honderden mensen kijken verbaasd toe en enkele vrouwen in de veertig beginnen voorzichtig te headbangen. Een man van rond de zestig klapt vrolijk in zijn handen op het balkon. Fijn dat de sfeer nergens te serieus wordt en het sentiment er niet te dik bovenop ligt.

Terwijl Blaudzun de zaal ontroert met zijn innemende songs, staat Typhoon backstage trots mee te luisteren. Ik spreek hem nog even voor 3voor12 Radio:

Snel de zaal weer in om nog de staart van Blaudzuns optreden mee te pakken. 'Elephants' klinkt even fris als altijd. Rico & A.R.T. volgen hem op en krijgen langzaam maar zeker het hele publiek mee. Het is een passende opwarmer voor afsluiter Typhoon. Het laaste optreden van de avond brengt nog één keer alle liefde en energie samen en natuurlijk schitteren ook de friends Rico en André Manuel bij de hit 'Zandloper'. Knap dat Typhoon met z'n hele crew in tien dagen tijd zo’n geslaagd evenement opzet.

Hier in Hedon wordt het leven gevierd, en de liefde voor de medemens getoond door geld in te zamelen. De behaalde €18.000 is natuurlijk maar een fractie van het benodigde geld om vluchtelingen te helpen, maar een sympathiek gebaar is het zeker. Muziek en engagement hoeft geen moeilijke combinatie te zijn. Club Karma was een prachtige avond die hopelijk inspireert tot meer mooie initiatieven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12