Aafke Romeijn versus Giel Beelen: finaleplaats of auditieweekend aangeboden?

“Ik besef ook wel dat ze dat soort afspraken niet zwart-op-wit maken”

Sjoerd Huismans ,

Een tweet van Aafke Romeijn veroorzaakte gisteren nogal wat reuring: was de zangeres telefonisch een finaleplek gegarandeerd als ze mee zou doen aan De Beste Singer-Songwriter? Van schrik verwijderde ze de tweet, want ze had niet verwacht dat die zoveel aandacht zou genereren. “Misschien is het naïef, maar ik was in de veronderstelling dat iedereen wel wist dat dit zo gebeurde.” Giel ontkende vanochtend op de radio en zei dat het om een mailwisseling ging en geen telefoontje. Volgens Romeijn heeft die mailwisseling inderdaad plaatsgevonden, “maar dat is niet de info waarover ik het heb”.

Giel was eigenlijk niet van plan te reageren, vertelde hij vanochtend op de radio (fragment begint rond 29:30). “Ik zie nu een sms’je binnenkomen: hoe zit het met dat Aafke Romeijn-verhaal? Ik was eigenlijk geneigd om niet te reageren, want als mensen op die manier om aandacht vragen, dan kun je dat beter niet doen. Maar ik ben nu toch al bezig dus kan het wel even kort vertellen. Aafke Romeijn beweerde heel kort op Twitter – snel daarna trok ze haar keutel weer in – dat ze in de finale van De Beste Singer-Songwriter zou komen als ze mee zou doen. Nou, daardoor was ik natuurlijk onaangenaam verrast, want ik wist daar niets van.”

Giel ging erachteraan, zo vertelde hij verder: “Nu heb ik een mailtje van de redactrice gezien, het is inderdaad zo dat wij dit jaar actief artiesten benaderen. In het mailtje werd Aafke Romeijn dus uitgenodigd om mee te doen, en ze zou dan sowieso in het auditieweekend terechtkomen. Dat komt niet op tv, er zijn dan 100 à 150 singer-songwriters en daaruit wordt dan uiteindelijk de selectie van 32 gemaakt. Zij maakt er een plek in de finale van.”

Aafke Romeijn reageert telefonisch: “Ik had me eigenlijk voorgenomen om zelf ook niet meer te reageren, het is nooit mijn bedoeling geweest om een oorlog tegen Giel te gaan voeren of het persoonlijk te laten worden. Het is niet mijn bedoeling modder te gooien, maar Giel noemt me nu een aandachtzoeker.” Romeijn had zelf helemaal niet verwacht dat er zoveel aandacht zou komen, zegt ze. “Misschien is het naïef, maar ik was in de veronderstelling dat iedereen wel wist dat dit zo gebeurde. Niet alleen bij De Beste Singer-Songwriter, maar ook bij programma’s als The Voice.”

Volgens Romeijn benadert het programma haar al langer dan dit seizoen. “Dit is al het derde seizoen van De Beste Singer-Songwriter waarvoor ik benaderd word. In het eerste seizoen werd al telefonisch de belofte gedaan dat ik niet aan het auditieweekend zou hoeven mee te doen en direct kon instromen in de liveshows. Dat ging allemaal telefonisch, ik heb dus geen bewijs. Ik weet dat het gebeurd is en hun redacteur weet dat het gebeurd is. Die mailwisseling waar Giel het over had heeft inderdaad plaatsgevonden tussen mijn label en hun redactie, maar dat is dus niet de info waar ik het over heb. Ik besef ook wel dat ze dit soort afspraken niet zwart-op-wit maken.”

De redactie van De Bester Singer-Songwriter laat weten niets toe te voegen te hebben aan wat Giel vanochtend op 3FM zei (hierboven geciteerd).