Lowlands, Pinkpop, Best Kept Secret, DTRH e.a. verbieden selfiesticks

Fotostokken in de ban wegens irritatie en gevaar

Timo Pisart ,

Grote Nederlandse festivals als Lowlands, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Pitch en Best Kept Secret verbieden de selfiesticks. Eerder vandaag lieten ook de Amerikaanse festivals Coachella en Lollapalooza weten de selfiesticks - en andere 'narcisstics' - te weren van het festivalterrein. "Selfiesticks zijn irritant en gevaarlijk."

Je ziet ze steeds vaker op concerten en festivals: de lange stalen stokken waaraan je je telefoon kunt hangen om met een druk op de knop selfies te maken waar de hele vriendengroep op past, of een betere foto/video van de show. Die zogenaamde selfiesticks zijn voor nog geen tientje te koop en hartstikke leuk voor de social media, maar een doorn in het oog voor directe omstanders. Daarom worden ze nu verboden door de Amerikaanse festivals Coachella en Lollapalooza.

Een rondgang langs de grote Nederlandse festivals leert dat ook o.a. Lowlands, Down The Rabbit Hole, Pitch, Best Kept Secret, North Sea Jazz, Paaspop, Indian Summer en Pinkpop de selfiestick in de ban doen. "Selfiesticks vormen een behoorlijke irritatie onder concertbezoekers", aldus MOJO-woordvoerder Bente Bollmann namens Lowlands, DTRH en Pitch. "Door die stokken zit je nog meer tegen telefoontjes aan te kijken, je verpest de concertervaring voor andere bezoekers. Ze nemen bovendien ruimte in beslag en zorgen dat mensen meer met zichzelf bezig zijn dan met de show."

Er is ook een praktisch bezwaar tegen selfiesticks op festivals, aldus Bollmann: de veiligheid. "We zijn niet zozeer bang dat iemand het als wapen gaat gebruiken, maar als je in een propvolle tent met zo'n stalen stok staat te zwiepen, kun je iemand per ongeluk in zijn oog raken."

Fotograferen met telefoon danwel consumentencamera zonder verwisselbare lens is op festivals en optredens wel toegestaan, artiesten als Katy Perry moedigen het zelfs aan om foto's te maken en te delen via social media. Bollmann: "Sommige bezoekers vinden dat wellicht irritant, maar voor anderen is de sociale factor van vastleggen en delen van de show ook belangrijk in de concertervaring, daarom zullen we dat niet gauw verbieden. Het mag alleen niet meer met selfiesticks."

Eerder liet Ziggo Dome al in 3voor12 Radio weten de selfiestick te verbieden, Bollmann vertelt dat selfiesticks bovendien niet zijn toegestaan bij de shows van concertorganisator MOJO. Als je er toch een meeneemt naar bijvoorbeeld Lowlands? "Dan moet je hem terugbrengen naar de camping of inleveren, na het festival krijg je hem vervolgens gewoon weer terug."