Meer geld voor festivals en Metropole Orkest gered Meer geld voor festivals en Metropole Orkest gered

Minister van OCW trekt 18 miljoen euro uit voor cultuur

, Timo Pisart

Meer geld voor festivals en Metropole Orkest gered

Minister van OCW trekt 18 miljoen euro uit voor cultuur

Timo Pisart ,

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) draait een aantal van de culturele bezuinigingen terug die het vorige kabinet heeft doorgevoerd voor de periode 2017-2020. Ze heeft daarvoor een extra investering van 18 miljoen euro per jaar uitgetrokken, waarvan 2,6 miljoen voor festivals en 3 miljoen voor het Metropole Orkest. Dat blijkt uit de brief Ruimte voor cultuur die ze vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met de brief valt Bussemaker de Raad voor Cultuur bij: er moet meer geld naar de culturele sector in de periode 2017-2020. Daarmee repareert ze een aantal eerdere bezuinigingen, hoewel de Raad had gevraagd 29,5 miljoen te reserveren. Zoals de Raad voor Cultuur adviseerde, trekt Bussemaker meer uit voor de festivals in alle disciplines, omdat die een grote rol kunnen spelen bij de verbreding en vergroting van het publiek. Het geld zal worden verdeeld via de cultuurfondsen.

Metropole Orkest gered
In dezelfde brief laat de minister weten dat er ruimte is om één extra orkest te steunen met 3 miljoen euro per jaar. In praktijk gaat het om het Metropole Orkest, zo schrijft NOS. Volgens eerdere plannen zou het orkest, dat zich voornamelijk richt op samenwerkingen in de jazz- en pop-hoek, vanaf 2017 op eigen voeten moeten staan en daarmee hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. „Ik ben heel blij dat het bestaansrecht van het orkest op deze manier weer wordt erkend door het ministerie”, reageert directeur Marc Altink. „Het Metropole Orkest is een uniek orkest. Het is het enige pop- en jazzorkest ter wereld en het speelt op het allerhoogste niveau.”

Geld voor productiehuizen
In de bezuinigingen van Zijlstra verdwenen ook de subsidies voor productiehuizen, waar muzikanten, theatermakers en kunstenaars werden begeleid bij het maken van producties. De minister heeft nu 1,6 miljoen vrijgemaakt voor talentontwikkeling in de podiumkunsten. Dat hoeft niet per se naar oprichting van nieuwe productiehuizen te gaan, het Fonds Podiumkunsten mag dat geld ook op andere manieren verdelen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12