Bombay verliest Show Pig maar vindt nieuw geluid

Primeur: luister eerste nieuwe single Slow Motion

Tim van der Steen ,

Bombay Show Pig staat op het punt om nieuw materiaal uit te brengen. Dit gaat anders klinken dan wat we eerder van hen hoorden en verdient volgens hen ook een nieuwe naam. “We begonnen ongeveer zes jaar geleden met andere muziek, in andere samenstelling en met maskers. Dat hebben we inmiddels ver achter ons gelaten. Het voelt goed om de naam nu aan te passen.” UPDATE: in 3voor12 Radio hoorde je de nieuwe single Slow Motion voor het eerst. Luister hem ook hieronder.

Nieuwe naam

Bombay Show Pig heet per direct Bombay. Niet de grootste naamswijziging die wij ooit zagen, maar wel een opvallende: het vergroot niet bepaald de vindbaarheid. “De beweegreden is om de band zo scherp mogelijk te krijgen,” zegt vocalist en gitarist Mathias Janmaat. “Met de nieuwe plaat en een nieuwe bassist slaan we een nieuwe richting in. Het voelt goed om de naam aan te passen.”

Een korte geschiedenis: Bombay Show Pig startte eind 2008 als schoolproject op het conservatorium Amsterdam. Janmaat had een varkensmasker op (Pig), drumster Linda van Leeuwen was als geisha geschminkt (Show) en toenmalig zanger Christian Kratzch was Bombay. Het trio gooide hoge ogen met hun ep Baby, It’s A Face. Janmaat en Van Leeuwen besloten halverwege 2011 om verder te gaan zonder Kratzch, muzikaal boterde het niet meer. Als duo namen zij debuutalbum Vulture / Provider op, deze kwam uit in 2012. Daarmee werd twee jaar intensief getourd, maar in 2014 zocht het duo toch een nieuwe impuls. Bassist Gijs Loots sloot aan en zo debuteerde Bombay Show Pig 3.0 op Best Kept Secret.

Nieuw geluid

Niet alleen qua bezetting heeft de band gezocht naar hun formule, ook muzikaal. “We waren best eclectisch,” zegt Janmaat. “Nu heeft ons geluid meer focus. Waar vroeger het ene nummer meer grungy was en het ander wat moderner, zit het nu meer in dezelfde hoek. De nieuwe nummers zijn op tape opgenomen, vooral voor drums gaat dat anders klinken. Het is een sound die beter bij ons past, ook bij hoe wij live spelen met Gijs op bas. Minder samples en fratsen, meer dynamiek en spacender. Daardoor hebben we ook meer een bandsound gekregen. We maken nu ‘90s rocktracks met een lo-fi productie.”

Een nieuw geluid dus en een nieuw imago, vandaar ook de nieuwe naam. “De maskers, de bezetting en het geluid waar wij zes jaar geleden mee begonnen hebben we nu ver achter ons gelaten. Daarom voelt het goed om nu ook de naam aan te passen. Het is natuurlijk ook geen enorme verandering. We hebben het wel gecheckt bij de mensen om ons heen waarvan we de mening hoog hebben zitten. Die mensen noemen ons eigenlijk al een hele tijd Bombay, zelf heb ik de naam ook al jaren niet volledig uitgesproken. In ons hoofd is het al een tijdje aan de hand, nu is het tijd om het ook aan de buitenwereld te laten weten.”

Nieuwe plaat

Die buitenwereld is ook specifiek waar Bombay zich op richt. Vulture / Provider bracht de band al veelvuldig naar het buitenland, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Die plaat werd in verschillende landen op verschillende momenten uitgebracht, dat willen zij met het nieuwe album anders doen. “De nieuwe plaat willen we in één keer in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten uitbrengen. De opnames zijn nu voor ongeveer 80% klaar, die willen we in januari wel af hebben. We zijn al met mensen in gesprek en sturen dingen naar labels, hopelijk vlot het met de onderhandelingen en kan de plaat er zo snel mogelijk uit. Idealiter is alles dit voorjaar afgerond, maar het belangrijkst is dat we de juiste mensen vinden. Dan kunnen we de stappen maken die we willen, wordt de markt groter en bereiken we meer mensen.”

Voor het eerste nieuwe materiaal hoeven we in ieder geval niet lang te wachten. “Het eerste nummer wordt nu gemasterd. De clip wordt momenteel gemonteerd in China, daar zit de regisseur. Deze komt aanstaande donderdag uit. We zijn ook hard aan het repeteren op het nieuwe materiaal. Dat proberen we aanstaande zaterdag nog één keer uit in Ekko. Daarna is Noorderslag aan de beurt, daar spelen we voor 90% aan nieuw materiaal.”