De gang naar Kytopia is een vreemde, want de eens zo bruisende kunstenaarsvrijplaats rond Kyteman oogt nu vooral doods en verlaten. De woonhuizen zijn afgegrendeld met hekken om potentiële krakers buiten te houden. Akkermans schuift een hek open en leidt ons door het zand naar zijn Epic Rainbow Unicorn Studio. Hoewel zijn studio en die van Kyteman nog tot 18 juli mogen blijven, zijn de straatstenen voor de deur er vast uitgehaald. De producer hoopt op een doorstart in Tivoli en zet koffie, als Janmaat binnen komt. We banen ons een weg tussen bergen met instrumenten (de spullen van Skip & Die staan er ook) naar een zetel. Daar leren we dat bassist Gijs Loots (o.a. ex-Houses) een oude bekende is van het Conservatorium Amsterdam en vooral moet zorgen voor meer vrijheid.
Bombay Show Pig 3.0 debuteert op Best Kept Secret en Dour
Nieuwe bassist en internationaler geluid op tweede plaat
Bombay Show Pig heeft een nieuwe bassist en legt de laatste hand aan het nieuwe album. De zoektocht naar de bassist was onlangs het eerste levensteken sinds ze in september ineens een live-track met clip loslieten. Negen maanden later is de einddatum nog altijd niet definitief, maar staat de nieuwe liveshow wel in de steigers. Spannend, want vanavond moet die al staan op Best Kept Secret en dat is meteen het debuut van de nieuwe aanwinst. 3voor12 toog naar de Kytopia-studio van producer-manager Simon Akkermans voor een gesprek met zanger-gitarist Mathias Janmaat. "Een internationaler geluid voelt goed. De indie scene is hier een niche, maar internationaal veel groter."
Logische anti-reactie op twee jaar met twee leden
"Nadat we uit de studiobubbel kwamen, wisten we dat er een bassist bij moest om het nieuwe werk goed over te brengen", legt Janmaat uit. "Het voelde ook na die hele periode met z'n tweeën dat het een goede nieuwe impuls zou zijn om met een derde lid erbij te gaan spelen, ook in het vrijer benaderen van de nummers. Door Gijs kunnen we nu vrijer die nieuwe plaat live gaan spelen." Opvallend genoeg bestond Bombay Show Pig aanvankelijk uit drie personen, in de zomer van 2011 werd afscheid genomen van zanger Christian Kratzsch. "Met z'n tweeën gaven we superveel energie en kwam het wel over. Maar je kon dan niet minder energie geven, niet echt mid-tempo spelen. Het lukte volle bak, maar nu zijn we benieuwd hoe het gaat als we met bassist gaan spelen. Nu kunnen we de oude nummers opnieuw benaderen en de nieuwe spelen zoals ze eigenlijk bedoeld zijn. En het is ook wel een logische anti-reactie op twee jaar met twee leden spelen."
En dan kwam daar eind mee opeens een EP uit in Australië met oude nummers. "Het is een combinatie van tracks van de vorige plaat, nu uitgebracht omdat we daar in september gaan spelen. Het moet ook een opwarmer zijn naar de volgende plaat daar uitbrengen. We willen kijken of we die op al die tijd tegelijk kunnen releasen." Dan heeft Janmaat het nadrukkelijk ook over Frankrijk. "We zijn daar al anderhalf jaar continu aan het spelen. Je kan daar gewoon het hele jaar door spelen, omdat er zoveel festivals zijn. Er is überhaupt veel interesse in cultuur en het is supergoed georganiseerd met veel mooie zaaltjes." Dat klimaat, waarin ook Birth Of Joy gedijt, heeft zeker met overheidssteun te maken. "Duitsland is net als Engeland, geen funding, en dan wordt die scene ook heel anders. In Frankrijk is 'money to spend'."
In Amerika Australische contacten opdoen
In Duitsland is het wat ongeorganiseerder en oogt het rommeliger, je kunt er wel degelijk in korte tijd wat opbouwen. "We speelden in de Molotov in Hamburg, een keer tijdens de Reeperbahn en als voorprogramma van Palma Violets. Toen kwamen we met een eigen show en stond het best wel vol. Dus we gaan er zeker door met de nieuwe plaat." De tours door Amerika waren ook niet tevergeefs. "Dat heeft ons onder meer die Australië-link opgeleverd. Je haalt altijd wel wat uit die showcase festivals, niet per se voor het land waar je bent. We kwamen in L.A. op Culture Collide een hele groep Australiërs tegen, vervolgens waren we op CMJ in New York en daar waren diezelfde mensen weer. Die gooiden hun eigen Australische showcase feestje op de Lower East Side. Daar waren we heen gegaan en is het contact ontstaan."
Akkermans vult aan: "Die gast had jullie ook al op The Great Escape gezien. Vaak als je een paar van die showcase festivals doet... en een beetje mazzel hebt. Op de officiële CMJ-showcase stonden we vreemd genoeg op een Canada-avond, helemaal de verkeerde plek en niet goed gepromoot." Janmaat: "Maar daar was weer die ene vrouw." Dat bleek net de A&R Manager van Atlantic Records. Zo begon het ook op Mama Fest in Frankrijk anderhalf jaar terug. "We stonden in Montmartre in een kroegje waar alleen seniore Fransen Ricard zaten te drinken en bedachten hoe misplaatst we daar waren. Maar we gingen er wel voor, je bent er toch heen gereden..., en daar hebben we toen die boeker, het label en al die mensen voor Frankrijk mee gehosseld."
Internationaler met tweede plaat
Bombay Show Pig hanteert geen harde deadline voor het album. "Er komen nu redelijk wat shows aan en we moeten met z'n drieën live groeien. Daarna gaan we weer verder met de plaat." En neemt de groep de live-ervaring mee de studio in. "Je merkt dat er een nieuwe sound ontstaat die we nog kunnen incorporeren in de plaat." De invloed van Loots daar op zal niettemin beperkt zijn, want Janmaat heeft eigenlijk de meeste instrumenten en alle baspartijen al ingespeeld. De single Sea, uit september, komt 'in principe' ook op het album, maar dan in een versie met meer baspartijen.
Debuutplaat Vulture / Provider kwam uit op Kytopia, waar het tweede album straks verschijnt is nog onduidelijk. De toekomst van Kytopia Records overigens ook. Akkermans: "We willen de plaat tegelijkertijd in meerdere landen uitbrengen, dus we moeten eerst een aantal partners vinden." Met het oog op Noorderslag moet de plaat niet te laat uitkomen, weet Janmaat. "Daarnaast denken we internationaler dan vorige keer, dus hangt het ook samen met andere zaken over de grens. Het voelt goed om er iets internationaler in te staan en dat zit ook door de hele plaat heen, qua schrijven en qua sound." Het zijn de gevolgen van het vele spelen, juist ook in de VS. "Dan ga je je ook weer spiegelen aan andere bands. Dat is ook wel weer een andere lat. In Nederland is indie niche, internationaal is de indie poel veel groter en daarmee is het nog belangrijker daar een eigen ding in te vinden. Het doel is daar aan te haken."
Best Kept Secret
Voor nu is het alle ballen op Best Kept Secret, de band heeft gisteravond vast opgewarmd met een try-out in De Helling. "We vinden het heel vet om daar te kunnen staan. Het is een heel leuk festival." Over de plek in de line-up (als een-na-laatste op Stage Five) heeft de band ook niks te klagen, nu ja bijna niks dan. "We staan tegelijk met Pixies, dus dat is jammer. Maar volgens mij staan we later dit jaar weer samen op een festival en hopelijk kunnen we ze dan wel zien."
Bombay Show Pig doet vrijdag op Best Kept Secret een dj-set om 16.30 uur op Stage Four en speelt om 22.45 uur op Stage Five. Op 18 juli speelt de band op Dour Festival.