Where The Wild Things Are: rondleiding en blokkenschema

Waar en wanneer spelen Panda Bear, Oscar & The Wolf, dEUS en Curtis Harding?

Atze de Vrieze ,

Nu zitten de eenden nog op het ijs. Nu wordt park De Eemhof nog bevolkt door gekke dancemensen in bananenpakken. Over een maand is het de locatie van Where The Wild Things Are, een festival dat met zijn derde editie een behoorlijke stap vooruit zet. 3voor12 greep zijn kans tijdens Bungalup en liet zich vast rondleiden langs de belangrijkste plekken van Where The Wild Things Are. Het festival vindt plaats op 6, 7 en 8 maart.

De blokkenschema's zijn bekend, hier te vinden (pdf) en onderaan dit artikel te zien

Eerst maar eens die verwarring: Bungalup en Where The Wild Things Are zijn van dezelfde organisatie, maar verder alles behalve hetzelfde. Dat misverstand zorgde twee jaar terug voor een valse start. De ene helft van het publiek bestond uit verklede party-gangers, tevergeefs op zoek naar het feestje, de andere helft uit serieuze muziekliefhebbers die zich afvroegen wie al die verdwaalde carnavalsvierders in hemelsnaam waren. Tel daar de keiharde regen bij op, en we kunnen stellen dat de eerste editie van Where The Wild Things Are helemaal in het water viel.

Het tweede jaar had de organisatie dan ook veel moeite de bungalows allemaal uit te verkopen, de teller bleef op 70% steken, ondanks de komst van publiekstrekker Franz Ferdinand. Dit jaar is het erop of eronder. "En we zitten al 'erop'", zegt Laura Vogelsang, een van de organisatoren. "We hebben nu al 150 bungalows meer verhuurd dan vorig jaar, en het loopt nog door. Vorig jaar viel de kaartverkoop in januari helemaal stil." Kennelijk is er vorig jaar toch iets goed gegaan, want dit jaar heeft het programma weer een sprongetje vooruit gemaakt. Trekkers zijn onder andere Fink, Death From Above 1979 en dEUS (Tom Barmans' Magnus is er ook), de doorbraak van Oscar & The Wolf werd op tijd voorzien, en Panda Bear speelt zijn enige Nederlandse show in Zeewolde. Andere aansprekende namen zijn Curtis Harding, Allah-Las en het Afrikaanse Vaudou Game, een van de sensaties op ITGWO 2014.

Zou Where The Wild Things Are zich dan toch gaan nestelen in het voorjaar? Daar waar nog wel een gaatje zit? Het is een logische keuze om juist zo vroeg in het jaar te gaan zitten. Dat heeft om te beginnen te maken met de beschikbaarheid van de bungalows. "In het hoogseizoen is zo'n park niet beschikbaar, dan is er genoeg animo. Juist zo vroeg het voorjaar gebeurt er niet zo veel." Festival Grasnapolsky bij Radio Kootwijk springt in datzelfde gat. Daar is een Landall bungalowpark officieel onderdeel van het festival. Daar komt bij dat juist in maart veel bands op tournee gaan langs de clubs. "Of mensen behoefte hebben aan nog meer festivals? Er wordt al jaren gezegd dat er te veel zijn, maar wij denken echt dat het niet zo is."

De cijfers bewijzen dat in elk hoekje van het jaar ruimte is voor een festival. Dat mensen het prettig vinden een weekend uit te trekken voor een heleboel acts, in plaats van zes keer op en neer te gaan naar een poppodium. Zeker ook voor Nederlandse acts levert het opnieuw een plek op om te spelen. Op Where The Wild Things Are staan onder andere PAUW, Jacco Gardner, Bombay en Skip & Die. 3voor12 greep Bungalup aan om zich vast te laten rondleiden door het park.