Lowlands opent deels op donderdag en gooit terrein om

"Grote plaatje: hele terrein van Grolsch tot Echo op de schop"

Ingmar Griffioen ,

Het dreigde in het geweld tussen Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret bijna onder te sneeuwen, maar Lowlands gooit het festivalterrein toch echt al op donderdag open. Niet alleen de camping, maar ook een deel van Cape Lowlands, het terrein naast de ingang. Verwacht wel horeca en vermaak, maar "nog geen programma, althans niets dat veel geluid maakt". Meer veranderingen: het hele Planet Paradise terrein van Grolsch, Lima tot Echo gaat op de schop. En de comfortlievende bezoeker wordt bediend met een heus Gllamcamp.

'Lowlands opent op donderdag al deel terrein', lezen we op Noisey. Ok, het is pas februari maar van dergelijke Lowlands-berichten krijgen we toch zomerse kriebels. We vragen Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann om uitleg. Hij bevestigt het eerste vermoeden: er komen al jaren steeds meer mensen op donderdag en het wordt gewoon te druk op het campingterrein. Sterker: "Het overgrote deel van de bezoekers komt op donderdag al. De Campinglaan met het Lowlands-café is de enige plek waar ze terecht kunnen. Dat staat gewoon veel te vol, daar moeten we wat mee. Vandaar dat we nu Cape Lowlands al voor een deel open doen."

Gaat Lowlands ook bands boeken op de donderdag?
Bollmann: "Nee, zeker niet. Het is niet de bedoeling dat het programma al op donderdag begint. We doen in ieder geval niets dat qua volume boven het Lowlands-café uitkomt. Daar hebben we ook de vergunning niet voor. We zorgen wel dat je er als bezoeker donderdagmiddag al kan relaxen, dat er wat te doen is en dat je een biertje kunt bestellen. Er komt veel horeca, uitgebreider dan de Campinglaan. Verder moet je ook denken aan faciliteiten als het toiletblok, in plaats van dat kleine rijtje toiletten bij de Campinglaan."

Je had het over een ander, groter plaatje?
"Ja, dan doel ik op een ander deel van het festivalterrein. Het afgelopen jaar heb je al gemerkt dat Cape Lowlands behoorlijk op de schop ging, met de Bravo en India op een andere plek en de horeca elders. We hebben dat hele gebied aangepakt, omdat we zagen dat in vergelijking met Planet Paradise (waar mensen graag hangen en zitten) Cape Lowlands een beetje achter bleef. Het was wat ongezellig door de indeling. Dat hebben we aangepast en dat bleek bijzonder goed te werken. Daardoor zagen we weer dat Planet ook wel een opfrisbeurt kan gebruiken, dus die gooien we dit jaar op de schop. Alleen de Grolsch blijft staan, dat moet wel in verband met geluid."

Is de terreinaanpassing rond de Grolsch een gevolg van de nieuwe biersponsor?
"Dit heeft helemaal niks met sponsoring te maken. We gaan echt het hele terrein tot aan de doorsteek naar de Alpha aanpassen. Dus ook het gebied rond de Lima met de markt, horeca en wijnbar en tot aan waar de Romeo en Echo staan. Dat gaan we allemaal flink opfrissen en dat staat los van de nieuwe bierleverancier."

Die tent gaat zeker niet de Heineken heten?

"We zijn nog druk bezig met die naam, het moet iets worden waar zowel Heineken als wij achter staan. Sommige mensen denken wel eens 'dat is de tent van de sponsor en die heeft zo invloed op de programmering', maar dat klopt niet. Dit is gewoon een Lowlands-tent en wij programmeren dat ook zo."

Terug naar Cape Lowlands. Daar staan veel tenten als de X-Ray, India, Bravo, worden die al ingezet op donderdag?
"We zijn nu aan het onderzoeken of we daar iets mee gaan doen. Daarbij is vooral de geluidsvergunning heel belangrijk. Ik verwacht niet dat het in de Bravo wordt en dat het meer het karakter krijgt dat er op het veld iets gebeurt. Je ziet het ook bij andere festivals in het buitenland, bij Roskilde kun je al een week van tevoren terecht en bij Glastonbury is zelfs het hele terrein al open. Die ambitie hebben wij niet. Het reguliere programma gaat gewoon op vrijdag van start."

Een mooie gelegenheid om de Titty Twister 2.0 ten doop te houden.
"Ja, maar dan ga je al heel snel richting programma en dat is niet de bedoeling. Ik wil benadrukken dat we niet de ambitie hebben het programma te vergroten, ook omdat het niet kan vanwege de vergunning. We moeten echt goed kijken hoe groot het gebied wordt op donderdag. Het zal in ieder geval een aanzienlijk deel van Cape Lowlands zijn, maar het zou goed kunnen dat de Bravo nog achter de hekken staat.

"Met de opvolging van de Titty Twister zijn we nog druk bezig. Het was natuuurlijk een enorm succes, en net als bij de Magneetbar destijds, zeggen we toch: 'we stoppen er op het hoogtepunt mee'. De Titty Twister stopt in ieder geval en we zijn nu druk aan het brainstormen en zitten met allerlei partijen om de tafel om kijken hoe we de opvolging in gaan steken."

De opening op donderdag is niet - zoals de Eurosonic-woensdag toen - de eerste stap naar een volwaardige festivaldag? Of toch een eerste proef voor een Lowlands doordeweeks?
"Nee, dit is geen inleiding of eerste stap. Ik snap die link, maar nee, dat is niet aan de orde."

Het Lowlands-café verdwijnt missschien in de nieuwe opzet, komt er wel iets terug waar we kunnen nachtbraken?
"Ja, als je kijkt naar die specifieke tent (die duidelijk te klein is), de plek waar die staat en de functie die die heeft. Die functie is tweeledig: het is de enige plek die al op donderdag open is, ten tweede is het de plek waar je na het reguliere programma nog terecht kan. We willen wel zorgen dat die tweede functie overeind blijft. Dat is het belangrijkste. Of dat ook daar is of onder die naam weten we nog niet. Dat de Campinglaan op de schop gaat, biedt ook mogelijkheden om daar naar te kijken."

Er komt ook een Gllamcamp voor de bezoeker die meer luxe zoekt?
"Ja, we hadden de afgelopen jaren al behoorlijk wat podpads, die huisjes gaan we dit jaar een stuk uitbreiden en dat gebied gaan we Gllamcamp noemen. Dat komt te liggen bij het Camperterrein en dus behoorlijk dicht bij de festivalingang. Daar komt een variatie aan accommodaties: van legertenten met veldbedden tot volledig ingerichte dream lodges met allerlei faciliteiten erin. Dit omdat we merken dat veel bezoekers behoefte hebben aan meer luxe met overnachten. We gaan het voor het eerst proberen met dezelfde partij op Down The Rabbit Hole, waar het Rabbit Resort gaat heten."

Tot slot is er nog een update van het bussysteem?
"We hanteren sinds vorig jaar een bussysteem met ongeveer 570 opstapplaatsen door heel Nederland, daar kun je donderdag instappen en maandag weer terug. Daar stoppen wij per busrit al een tientje subsidie in om te zorgen dat het een aantrekkelijk alternatief voor de auto is. Tot 1 mei doen we er nog een extra tientje per persoon bij om mensen toch te bewegen met de bus naar Lowlands te komen."