ESNS15: Nog geen witte rook uit de schoorsteen voor Fumaça Preta

Optreden wordt niet het feestje dat het had kunnen zijn

door Petra Huijgen, foto's Bob de Vries ,

Fumaça Preta betekent 'zwarte rook' in het Portugees, vertelt de sympathieke drummer aan het publiek in de Marathonzaal. De bezoekers kan het weinig schelen, die zwalken voor het podium rond. De muzikanten vinden het allemaal prima, tot er een van de aanwezige huishoudbeurs-vrouwen met pittig kapsel met haar rug naar de band op het podium gaat zitten.

HET CONCERT:

Fumaça Preta, Noorderslag, Marathonzaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Het verhaal van de Amsterdamse formatie leest bijna als een sprookje: de Portugees-Venezolaanse producer Alex Figueira bouwde een studio aan de achterkant van zijn huis in Amsterdam en nodigt tegenwoordig zijn vrienden uit om met hem te jammen. Dat resulteerde in een paar EP's opgenomen in wisselende bezetting, die in de undergroundkringen goed zijn ontvangen. Het onlangs verschenen debuut bracht het internationale gezelschap naar Le Guess Who? en nu Noorderslag. En dat gebeurde allemaal in het Portugees, in het optreden afgewisseld met een paar charmante woorden Nederlands.

HET NUMMER:

Afsluiter A Bruxa heeft alles wat de band te bieden heeft: tropische latinvibes, harde drums, gierende gitaren en grote chaos. Figueira waagt zich zelfs aan een meezinger in het Portugees wanneer blijkt dat er - gek genoeg - niemand in het publiek is die het Portugees machtig is. En als je om half drie 's nachts festivalgangers met een paar biertjes teveel op kan interesseren voor een lesje Portugees doe je het goed.

HET MOMENT:

De band is net twee nummers onderweg wanneer er meer publiek binnenkomt. Op zich goed nieuws omdat er bij aanvang niet meer dan 20 mensen stonden, ware het niet dat deze huishoudbeurs-vrouwen niet van plan zijn om naar de muziek te luisteren. Om nog onbekende reden gaat er eentje op het podium zitten. Bassist James Porch vindt dit -terecht- enigszins onbeleefd en stopt de set om de vrouw streng toe te spreken.

OOK OPMERKELIJK:

De band onderbreekt nieuw nummer X-Mas omdat Porch denkt dat de versterker in brand staat. Het blijkt een rookmachine. Toepasselijk, lacht hij: 'want de band heet eigenlijk zwarte rook'. Laten we hopen dat dit geen slechte, voorbedachte grap is, maar gewoon een oprechte twist of mind.

HET PUBLIEK:

Figueira trekt de knoop in zijn rood-gele cape nog iets strakker wanneer hij ziet dat de zaal vrijwel leeg is. Het valt ook niet mee om tegelijk met Noorderslag-favorieten Afterpartees en Jett Rebel te spelen, maar meer dan twintig man publiek zou toch fijn zijn. Maar het komt goed, belooft presentator Frank van der Lende: hij gaat op de gang naar meer publiek zoeken. Of het aan zijn charmes te danken is weet niemand, maar binnen de kortste keren staat de zaal halfvol. Achterin staan mensen te luisteren naar de muziek, voorin staat afdeling huishoudbeurs beschonken en wel op de muziek te zwalken. Vrouwen hangen over de boxen, gooien hun armen in de lucht, trekken hun hakken uit om beter te kunnen dansen en zwaaien schalks naar hun mannen, die vervolgens ook naar voren komen.

HET OORDEEL:

De Marathonzaal is voor Fumaça Preta een verre van fijne plek om te spelen. Zet ze in een kelder, of in elk geval op een plaats zonder vloerkleed, steriel licht en hoog plafond waar alle sfeer die er zou kunnen ontstaan meteen doodslaat. Dit is een band die het moet hebben van vieze feestjes, zweetlucht en donkere kroegen. Nou hielp de opbouw van de set ook niet echt mee: de nummers die het beste werken zijn de meest chaotische, en nadat de aanwezigen al fistpumpend door de marathonzaal springen is dat feest meteen voorbij als er daarna een kaler latin-nummer volgt.

DE FOTO: