ESNS15: Vrolijk afdansen met de krokushouse van Falco Benz

Niet blij met een dooie mus, maar wel met een halve banaan

door Menno Visser, foto's Jan Westerhof ,

Zo rond half drie is de vloer van de Oosterpoort traditioneel bezaaid met vertrapte plastic glazen en een plakkerige smurrie van verschraald bier. Hier en daar staat nog een garagerockbandje of een tropische verrassing het publiek te vermaken vlak voor de onvermijdelijke curfew toeslaat. Een ondankbare tijd voor een popfestival, een toptijd om nog even af te dansen op de vriendelijke beats van Falco Benz.

HET CONCERT:

Falco Benz, Noorderslag, Binnenzaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Het talent van Utrechter Falco Benz werd het eerst ontdekt door de Jeugd van Tegenwoordig, die hem vaak als voorprogramma op sleeptouw nam en hem onderbracht op het indielabel Magnetron. Hij brak vorig jaar door met het instrumentale housenummer 'Hat Tricks'. Inmiddels is zijn slogan 'synths and songs make sense’ en probeert hij ook vocalen in zijn disco in te bouwen.

HET NUMMER:

Prijsnummer blijft 'Hat Tricks', zijn cocktailhouse nummer van vorig jaar. Maar de feature met zangeres Charlene op 'In This Thing' is ook een welkome afwisseling, evenals zijn vrij geniale remix van Oscar & The Wolf’s 'Strange Entity', waar gretig op gedanst wordt en die prima in zijn set past.

HET MOMENT:

Het is al laat, maar is het echt dat Falco Benz nu vraagt wie er een halve banaan wil? Ja hoor, toch goed verstaan, hij heeft het zelfs zelf getwitterd, dat hij het publiek blij gaat maken met een halve banaan. En we zijn er maar wat blij mee. Wat een humoristisch hoogtepunt.
 

HET PUBLIEK:

Afgezien van die halve banaan en een paar lichtgevende Legoblokken is er weinig te zien. Daarom danst het publiek niet altijd met de snuit vooruit naar het podium toe. Maar vast en zeker gaan ze allemaal voor het slapengaan nog even een aflevering Teletubbies opzetten. En ze staan morgen gezond zonder kater weer op. Allemaal door de optimistische beats van Falco Benz. 

HET OORDEEL:

Als je bij merendeels instrumentale house toch na twee tellen weet wie de maker is, dan heb je een razend knappe muzikale DNA in je muziek verstopt. Gastheer Falco Benz weet met zijn optimistische sequencer instelling de grootste zuurpruim binnen no time fluitend mee te laten hobbelen. Noem het disco op een laag instapnivo met de uitstraling van de EO Jongerendag, maar het werkt. Letterlijk hoor je de krokussen uit de grond poppen en neemt de voor je dansende tandartsassistente het woord lente al in de mond. Terwijl er sneeuw verwacht wordt. Dat is nog eens vrolijk afdansen.

DE FOTO: