ESNS15: Slaapschepen beste medicijn tegen kater

Zachtjes deinen op de Groningse golven

Tekst: Tsjomme Dijkstra ,

Tijdens Eurosonic zoeken duizenden muziekliefhebbers hun heil in Groningen. Het zijn geweldige dagen: met alle extra zielsvreugde in de stad, zo lang het programma doorgaat. Maar in de late uurtjes moeten de mensen allemaal in de stad kunnen overnachten. Hotels, studentenkamers en huiskamers: overal waar plek is, worden slapers ondergebracht. Maar de meeste extra slaapruimte tijdens Eurosonic is op de slaapschepen te vinden.

Het zal vast niet de meest rare slaapplaats zijn. Maar de meest opvallende overnachtingsplek voor festivalpubliek kun je die slaapschepen wel noemen. Dit zijn niet de Groningse woonboten, maar de luxe schepen die op verschillende plaatsen in de binnenstad aan wal liggen. Speciaal voor het festival deinen ze deze dagen zachtjes op Groningse golven op en neer. Samen hebben de slaapschepen meer dan vijftienhonderd bedden, wat op dit moment genoeg plek is voor de vraag van muzikanten en festivalbezoekers.

Aan de Eemskanaal Noordzijde liggen naast, en achter elkaar, tien grote schepen. Enkele vermoeide festivalgangers met rolkoffers lopen hier net aan het einde van de kade de hoek om. Op een windstille en heldere winterdag als vandaag gaat er een oase van rust uit van de schepen. De festivalhectiek is aan boord even ver te zoeken. Niet alleen vanwege de slapers overdag. Mark Jongedijk, deze week in het jaar even de havenmeester van Groningen, vertelt dat hij in tien jaar tijd nooit ontoelaatbaar gedrag op de schepen heeft meegemaakt. 'De enige dronken herrieschopper die ik ooit meegemaakt heb, was iemand die niet eens op het schip sliep.'

Jongedijk laat de schepen van binnen zien. De meest chique schepen van Eurosonic liggen hier aan de kade, de 'Rigoletto' is er een van. De lobby, de salon, het restaurant en de slaapkamers; alle ruimtes op het schip hebben dezelfde kastanjebruin-, rood- en goudkleurige stijl en aankleding. De internationale gasten en bezoekers van de Eurosonic-conferentie blijken vooral op de chique schepen te overnachten. Rond het middaguur is het er vrijwel leeg. Slechts bij een paar tafeltjes zit een hotelgast, weggedoken achter zijn laptop. Ook aan de Oosterhaven en de Hoge der A ligt een aantal forse schepen.

Bijna twee meter

'Ik ben bijna twee meter en ik toch pas ik in dit bed!' Matthijs uit Nieuwendijk slaakt een kreet van vreugde. Hij is in zijn leven op heel veel festivals geweest, maar een slaapplek zo goed als op de boot heeft hij nooit gehad. Matthijs en zijn vrienden staan op het punt om weg te gaan. Maar als hij nog even richting de kamer loopt, staat de deur open en blijkt dat één van de kamergenoten nog lang niet van plan is het bed te verlaten. De eerste avond Eurosonic, met Café Knarie als laatste halte, heeft er al hard ingehakt.

De kamergenoten van Matthijs zijn al vele keren op Eurosonic geweest. Ze hebben de laatste edities van Eurosonic altijd op de slaapschepen overnacht. Matthijs is dit jaar voor het eerst op Eurosonic, maar is al even verguld met zijn slaapplek. 'Het is op het schip echt veel gemoedelijker dan in een hotel. Je moet in een hotel altijd zorgen dat je daar voor elf uur hebt gegeten. Dat is hier eigenlijk ook zo, maar ze laten het echt wel even langer staan.' Voor zijn gevoel maakt de slaapplaats ook echt deel uit van het festival. 'Het is gezellig hier met alle andere festivalgangers als je buren. En het is een mooie locatie hier, je bent zo in het centrum en op loopafstand van de Oosterpoort.'

Geanimeerd aan het ontbijt

Schipper Peter ter Laak heeft even verderop een schip aan de Hoge der A liggen. De gezelligheid in het ruim van zijn schip is vanaf de wal te horen. Een groep festivalgangers uit Amsterdam zit weliswaar nog rond de volle tafel, maar de groep heeft het ontbijt eigenlijk al een uur in de mik. Niemand van hen lijkt ook maar aanstalten te maken om iets anders te gaan doen. 'Ja, we gaan zeker nog naar het randprogramma kijken vanmiddag,' zegt Tom. 'Om daar eerlijk over te zijn, de enige randprogammering die we overdag ooit bezocht hebben is het café,' zegt Menno.

Het schip waar ze zitten, biedt onderdak aan ongeveer vijfentwintig gasten. Het lijkt misschien een wat benauwde kleine omgeving voor zo'n aantal. 'Maar als de andere gasten slapen of richting stad zijn vertrokken, heb je echt geen enkele reden om hier de huiselijke sfeer te verlaten en met je kater in de kou te gaan staan.'