ESNS 15: Een bierontbijt bij N*g*rsonic

Van punkers Death Alley tot piraten Lucas & Gea

Petra Huijgen en Frank Hettinga ,

DJ De Rooie N*g*r is inmiddels een synoniem voor vuige feestjes. Vanavond sluit hij voor de vijfde keer de Eurosonic-vrijdag in Vera af. Voor het zover is, sleept hij de festivalgangers met zijn N*g*rsonic de brakke vrijdagmiddag door in de donkere, zweterige kelderbar van Vera, waar het bier van gisternacht nog op de grond ligt. Op het programma staat de mix van ‘Slayer en Schlager’ waar De Rooie N*g*r om bekend staat: van Death Alley tot Lucas en Gea.

[Noot van de redactie: Dit is een verslag van een evenement tijdens Eurosonic-Noorderslag 2015. Dit evenement werd niet georganiseerd door VPRO 3voor12. De organisatie heeft de naam van het evenement na deze editie gewijzigd. Dat besluit juicht de redactie van 3voor12 toe.]


Het is pas één uur ‘s middags wanneer De Rooie N*g*r de middag opent met de woorden 'Jo Grunn! Hoe ist nou?' Hij was toch al in Groningen vertelt hij, dus waarom ook niet ‘s middags een feestje houden? Dan volgt de aftrap door The Miseries, het garagerockproject van Tim Knol. Hij heeft trek in bier vertelt hij, ondanks het vroege uur van het feestje. De kelderbar staat afgeladen vol tot bovenaan de smalle stenen trap. Met een beetje ellebogenwerk proberen een paar positievelingen zich er doorheen te duwen. Een paar jongens aarzelt af te dalen. 'Volgens mij spelen alle bands beneden,' verzucht een. Toch maar naar beneden.

Na het debuut in O’Callaeigh in 2014 is N*g*rsonic dit jaar verhuisd naar Vera. De mooiste plek op de wereld, volgens Erick Hoezen, zoals DJ De Rooie N*g*r eigenlijk heet. Zijn bijnaam draagt hij al sinds hij als kind in Klazienaveen rondliep met een rode afro. De Drentenaren vonden hem om die reden ‘net een rooie n*g*r’. Die rode afro heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een kale schedel, maar met zijn rode baard blijft het zijn handelsmerk. 

De kelderbar is al dampig. Geen toeval als je weet dat de Rooie N*g*r zichzelf typeert als 'sexy en integer'. De kleren van de festivalgangers zijn al doorweekt, en als de bluesrock van Bökkers door de kelder galmt, kan het niet lang meer duren voor de beruchte zweetregen inzet. Een man met beslagen brilleglazen draait zich om. In de ene hand een biertje, met de andere steekt hij een duim op: 'Mooi man’.

Wanneer je denkt dat er niemand meer bij past, proberen toch steeds mensen naar binnen te dringen. En zo wordt het, zoals de Rooie N*g*r vooraf al beloofde, toch dat feestje met het hoogste ‘dit-gaat-uit-de-hand-lopen-gehalte’. Peter Pan Speedrock kon er op het laatste moment niet bij zijn, maar Raketkanon kwam daarvoor in de plaats. Met liefde: 'Mag de verwarming wat hoger, het is hier nogal koud.'

Eize (24) kwam speciaal voor Death Alley en staat met twee biertjes in z’n hand achteraan in de massa. Het is wel een beetje vroeg voor een dergelijke gelegenheid vindt hij, en zo’n biertje voelt dan bijna als ontbijt. Toch staat hij daar met twee biertjes in de hand. Niet allebei voor mij hoor, voegt hij er snel aan toe. Voor Eize maakt de komst van piratenduo Lucas en Gea, bekend van hits als 'Steeds weer huil je' en 'Dansen op je bruiloft', N*g*"rsonic helemaal af. Het Groningse duo was vanaf de bekendmaking van het N*g*rsonicprogramma gesprek van de dag in Groningen. Local heroes Lucas en Gea in de kelderbar van Vera, daar moet je bij zijn geweest, natuurlijk.