ESNS15: de afrekening van Afterpartees, Mr. Polska, The Miseries e.a.

Afterpartees naar Italië, The Miseries naar België en indiefestivals voor Weval

Timo Pisart ,

Eurosonic Noorderslag is afgelopen, hét showcasefestival waar Nederlandse en Europese acts zich presenteren voor de muziekindustrie. Hier kijken boekers en programmeurs welke namen we komend jaar op alle festivalaffiches gaan terugzien, welke bands de clubs gaan platspelen. Nu de stof is gaan liggen, de deals zijn gesloten en alle muzikanten uit de Kroeg van Klaas, Knarie en Club Bedroom zijn gerold, is het tijd om de stand op te maken: wat hebben onze favoriete acts concreet gehad aan Eurosonic Noorderslag? Veel van hen zullen de komende tijd - al dan niet voorzichtig - aan het buitenland proeven, zoveel is duidelijk.

Afterpartees: "Als we eind van het jaar HMH uitverkopen, vind ik dat prima"

Als er één band dit weekend goed scoorde, dan is het de aanstekelijke powerpopact Afterpartees wel. Na een jaar lang festivals plat te spelen met één single, kwam dit weekend debuutalbum Glitter Lizard uit. Hun show op Noorderslag werd vervolgens door 3voor12 bekroond als absoluut hoogtepunt. Ze speelden om kwart voor twee 's nachts in de toch wat lastige Entreehal, waar het publiek helemaal wild werd, inclusief crowdsurfen over de banner van Afterpartees. "Ik was voor het eerst sinds tijden even zenuwachtig", aldus Frank Kimenai, de manager van Afterpartees. "We bleken die banner niet te kunnen ophangen, dus besloten hem maar in het publiek te gooien als een soort voetbal-spandoek. Dat hij vervolgens als springkussen gebruikt werd? Fantastisch!" Het bleek een klasse banner: niemand scheurde erdoorheen. "Ja, ik heb de leverancier achteraf even bedankt voor de uitmuntende kwaliteit."

Het succes van die show werd de dagen na het optreden pas écht duidelijk, aldus Kimenai. "Mijn mailbox explodeerde de afgelopen dagen", lacht hij. "Ik kreeg tientallen mails en heb nooit geweten dat er zoveel festivals in de kop van Noord-Holland zitten." Kimenai wil er echter voor waken 'dat de band dadelijk op iedere straathoek staat te spelen'. "Komend seizoen zullen we de sleutelfestivals spelen en per regio kijken wat we daarbuiten kunnen doen. Afterpartees moet overal zichtbaar zijn, maar geen overkill creëren."

Afterpartees speelde bewust slechts een tweetal shows op Eurosonic Noorderslag: een instore in de Excelsior-popup-store FTTB en de officiële show in de Oosterpoort, naast een tweetal radiosessies en een aantal interviews. De focus lag op het optreden op Noorderslag, waarvoor Kimenai ook buitenlandse agenten uitnodigde. "Daar zijn al wat gesprekken uit voortgekomen. We bouwen vanuit Nederland als stevige basis voorzichtig naar het buitenland: in Duitsland is er een label geïnteresseerd en we hebben contact met een paar hele leuke festivals, eentje in Italië, allerlei in België en een paar aanvragen uit Duitsland. Ik overhaast het liever niet, maar het wordt heel mooi. Vorig jaar sloot Jett Rebel ook de Entreehal af op Noorderslag." Bulderlach: "Als dat een voorbode is van wat er gaat komen? Dan teken ik daar wel voor: als we aan het eind van het jaar de HMH uitverkopen vind ik dat prima."

Gaat de banner dan ook mee? "Noorderslag was de vuurdoop, en hij was wit maar begint al behoorlijk ranzig te worden. We hebben besloten om hem niet te wassen en een voor- en na-foto te maken. Daarna kijken we wat ervan over is. Misschien maken we er aan het einde van de rit shirtjes van. Die zullen wel gaan stinken." 

Mr. Polska: ondanks gebrek aan gigabeer veel festivalopties

Niet alleen onze nummer 1 van Noorderslag kon een podiumdeel niet kwijt. Ook Mr. Polska, die een uitstekende tweede plek behaalde in onze top 25, kon zijn pièce de résistance niet op het podium plaatsen. "We hadden speciaal voor Noorderslag en de aansluitende clubtour een gigantische beer van vier bij vier meter (!) gemaakt, waarop met videomapping en lichtshows een visueel spektakel te zien is", vertelt manager Gaétan van de Sande. "Maar helaas: hij paste niet!" En dat terwijl het podium waarop Polska speelde hartstikke groot is. "Moet je nagaan hoe groot die beer is! We hadden al helemaal bedacht in het lokale suffertje te adverteren dat er een beer was ontsnapt. Helaas!"

Beer of geen beer: Polska zette de zaal op zijn kop en "toverde het volwassen Noorderslag-publiek in no time om tot een bende puisterige, hitsige, ranzige tieners die op elkaar klimmen en in een grouphug door de zaal hossen", zo schreven wij eerder. "Alles komt op het juiste moment bij elkaar: Noorderslag vormde de kickoff van 'Snoller-season', vernoemd naar het album dat Polska 13 februari presenteert. Onze boeker zegt al flink wat aanvragen te hebben gekregen sinds Noorderslag. Hij boekt gemiddeld zo'n 100 a 150 shows, die kant gaan we nu ook op. We kijken nu of we de XL-show inclusief beer op een exclusief aantal festivals kwijt kunnen. Ook de Belgische markt heeft daar steeds meer interesse in."

3voor12 concludeerde over het optreden van Mr. Polska op Noorderslag: het is een doodzonde dat alle serieuze popfestivals deze jongens blijven negeren, want Polska zou iedere tent ondersteboven spelen, van Pinkpop tot Lowlands tot Best Kept Secret. "En zo is het! We horen dat van allerlei journalisten, publiek en boekers. Die gasten kunnen er toch niet meer omheen? Polska heeft voor hiphopstandaarden echt een hele goede show, ik vind dat dat beloond moet worden." 

The Miseries: verdubbeling festivalboekingen en tour in België

Ook The Miseries, de garagerockband met o.a. Tim Knol in de gelederen, deed goede zaken in Groningen. In maart brengt de band hun debuutalbum uit, op Eurosonic werden verdere lijntjes uitgelegd voor een voorjaarstour door België en daarna ook de rest van Europa. "Zeker tijdens de shows op donderdag en vrijdag waren er Belgische geïnteresseerden aanwezig", aldus Thomas Bruining, manager van The Miseries. "Onze agent Gentle Management (die ook o.a. Triggerfinger en Admiral Freebee doet) heeft een aantal belangrijke programmeurs uitgenodigd, die enthousiast reageerden." In eerste instantie richt The Miseries zich vooral op Nederland met een clubtour en veel festivals in de zomer. "Het aantal festivals dat we hebben bevestigd is sinds Noorderslag verdubbeld."

Ook richt de band haar peilers al voorzichtig op de VS. In maart gaat de band voor 's werelds grootste showcasefestival naar SXSW, maar daarvoor zijn op Eurosonic nog niet veel contacten gelegd. "Eerlijk is eerlijk: we zetten nu vooral een eerste stap in Nederland en richting Europa. Als alles gaat zoals het moet gaan, zou 2016 het jaar moeten worden dat we echt voor Amerika gaan."

Rondé: hele berg aanvragen op basis van één optreden

Waar de meeste bands proberen ook in het randprogramma zo zichtbaar mogelijk te zijn en veel mediamomenten te kiezen, deed Rondé maar één optreden: de officiële in de Entreezaal van de Oosterpoort. "Bewust", aldus manager Mink Roelvink. "We wilden ons volledig richten op deze show, dáár moest al het publiek aanwezig zijn en die zaal wilden we proberen te killen." Dat lukte: het was zo druk dat mensen de garderobe niet eens konden bereiken om hun jas op te halen. "En dat had weer zijn effect: onze boeker sprak over een gigantische hoeveelheid mails na Noorderslag. Hij komt voorlopig niet door zijn mailbox heen."

3voor12 noemde de Noorderslag-show van Rondé al Pinkpopwaardig, de band vindt het ook niet erg als dat nog een jaartje moet wachten. "We proberen nu de juiste festivals te spelen, maar we willen voorkomen om óveral te spelen en proberen ons moment te kiezen." Inmiddels kreeg Rondé ook een festivalboeking in België, tussendoor solliciteren ze op een bezoekje bij Studio Brussel. "Run staat op het punt om nóg meer te gaan doen met een videoclip en remixes. In Nederland wordt het al heel veel gedraaid, maar internationaal is er ook al serieuze belangstelling. Ik kan er uiteraard niets over zeggen, maar het zou een gigantische gamechanger kunnen worden."

Weval: cross-over naar toonaangevende Europese indiefestivals

Het filmische elektronica-duo Weval had twee bijkans té succesvolle shows, vertelt hun manager Joris van Welsen. "De Subsonic was zo vol dat een aantal belangrijke buitenlandse boekers niet binnen kon komen. Via via hoorden sommige internationale contacten dat het ramvol was, dat geeft mij weer een ingang om iets serieuzer verder te praten over mooie shows." Ook goed nieuws: "Er was een aantal popgeoriënteerde boekers die Weval al volgden, die nu echt overstag zijn. Programmeurs vóélen dat we nu de brug kunnen slaan tussen elektronisch en indie. Ik probeer het nu richting de fijnproeversfestivals te sturen." Mogen we dan denken in de richting van Best Kept Secret en Into The Great Wide Open, naast een logisch festival als Pitch? "Jazeker, daar hopen we wel op", aldus Van Welsen. Verder staat de eerste headlinershow in de kleine zaal van Paradiso gepland op 24 maart en verwacht Van Welsen de komende tijd meer clubshows te bevestigen.

Weval brengt inmiddels muziek uit via het Keulse label Kompakt, hun afgevaardigde Tobias Thomas was op Eurosonic aanwezig om 'internationaal handjes te schudden', aldus Van Welsen. "We werken nu aan een clubshow in Parijs, in Duitsland begint het ook steeds meer te landen. Er is hele serieuze interesse getoond vanuit grote toonaangevende internationale festivals."

PAUW, Yuko Yuko en Binkbeats

De psychedelische rockband PAUW mag ook al niet klagen: de band laat weten dat Duitse en Belgische promotors al geïnteresseerd zijn. Ze kunnen bovendien een flink aantal festivals bevestigen dankzij hun shows op Noorderslag.

Binkbeats is bang de eigen ruiten in te gooien door mogelijke deals te noemen en ook Elias Elgersma, de frontman van Yuko Yuko, houdt het liever in het midden: "Over deals wil ik eigenlijk helemaal niets kwijt. Ik voel me naakt als anderen kunnen zien en lezen hoe ik mijn money maak. Wel stonden er grote boekers in de zaal, maar ze waren niet aan het dansen. Dat vat ik overigens niet beledigend op, want ze kunnen vast ook helemaal niet zo goed dansen als ikzelf."