ESNS15: Afterpartees blijft eigen feestjes maar overtreffen

Limburgers koppen meer bier dan Ilse de Lange

Sjoerd Huismans ,

Heeft Afterpartees net een gigantische banner gemaakt, mogen ze hem niet ophangen omdat de logo's van Eurosonic Noorderslag en 3FM bedekt zouden worden. Dus wat doe je dan? Je gooit dat ding het publiek in. "Onder dat doek mogen jullie elkaar aftrekken, drugs gebruiken, roken, wat je wilt." Totdat iemand er natuurlijk op gaat crowdsurfen. Om maar even de sfeer aan te geven van het wildste feestje op Noorderslag 2015.

HET CONCERT:

Afterpartees, Noorderslag, Entreehal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

De leukste gitaarband van Nederland heeft eindelijk zijn debuutplaat Glitter Lizard uit bij Excelsior, en die stelt niet teleur. Ze speelden dit weekend al op allerhande sessies en onofficiële feestjes, hopelijk hebben ze nog een beetje energie over voor de belangrijkste show. Want dat is Noorderslag, uiteraard. De ideale garageband om dit festival om kwart voor twee 's nachts nog even te laten ontploffen. 

HET NUMMER:

Poeh, die plaat van Afterpartees staat helemaal vol met powerpophits. 'Girls Like You', 'First/Last', 'Gucci Ballad' ("Pak elkaar bij de kont en schuifelen!"), 'Power Animal', noem ze allemaal maar op. Bovendien wordt net als vorig jaar Johnny Thunders-cover 'One Track Mind' gespeeld, ditmaal zelfs met Mark Lada van traumahelikopter erbij. Dus hoe kom je daar overheen? Natuurlijk: "De hele top 50 is kut behalve één blond, beetje awkward meisje", kondigt Niek Nellen aan. Het is echt waar: een heuse cover van Taylor Swifts 'Shake It Off'! En die pakt nog verdomd goed uit ook. Nellen gaat er helemaal in op en schudt het rijkelijk naar het podium gegooide bier theatraal van hem af. 

HET MOMENT:

Ja hoor, natuurlijk komt ook die song met de curieuze titel 'Wonderwall' langs. Nog een cover? Welnee, juist een hilarische afrekening met die song. Nellen verklaart overigens helemaal niet zo'n hekel aan Oasis te hebben. Het is gewoon stomvervelend als je bij het kampvuur net met iemand aan het praten bent en iemand die gitaar er maar weer bij pakt. Bah. 

OOK OPMERKELIJK:

Vorig jaar presenteerde Annechien Steenhuizen de Noorderslag-uitzending nog, tot grote vreugde van Afterpartees. De MILF-factor van Herman van der Zandt zal wellicht iets lager liggen, maar ook hij krijgt een shout-out, want hij maakt van alle nieuwslezers de scherpste grapjes. "Applaus voor Herman de Schermman!" 

HET PUBLIEK:

Die Entreehal is niet de makkelijkste zaal om in te spelen, maar bij Afterpartees maakt het natuurlijk geen reet uit waar je ze neerzet. Zeker omdat er al genoeg gezopen is, de shirts uitgaan en er crowdsurfers all over the place zijn. Al mislukken de meeste pogingen jammerlijk. Maar dat weerhoudt niemand ervan het gewoon nog eens te proberen. Nellen duikt meerdere malen het publiek in en op een gegeven moment klimt het volk ook het podium op. Om dan meteen ook maar de tamboerijn af te pakken. De grenzen tussen publiek en band vervagen enigszins, zogezegd. 

HET OORDEEL:

Wat een feest. Hoe vaak kan Afterpartees zichzelf nog overtreffen? Hoe dan ook zou dit zomaar zo'n uitzonderlijke Noorderslag-show kunnen zijn die in het collectieve geheugen blijft gegrift, vergelijkbaar met traumahelikopter twee jaar geleden. De jongens uit Horst zouden er wel vast voorzichtig aan kunnen denken apart 'drinkbier' en 'gooibier' te gaan verkopen, zoals streekgenoten Rowwen Hèze. Er gaat ongeveer net zo veel bier de lucht in als dat er in kelen verdwijnt. Op een gegeven moment gooit Nellen zelfs een biertje over zichzelf leeg. Het is te hopen dat Giel Beelen tijdig dekking heeft gezocht. 

DE FOTO: