ESNS15: Lekker snollen met Mr Polska

Poolse rapper zoekt festivals

Atze de Vrieze ,

Er zit een vrouw van een jaar of veertig met haar armen over elkaar op de tribune van de kleine zaal. Ze zit een beetje onderuit gezakt als het optreden van Mr Polska begint. De kleine Pool heeft iedere discotheek al afgebrand, maar lukt het hem ook met deze grote zaal met volwassen mensen? Ze staat op. Snel op zoek naar een singer-songwriter? Nee hoor, ze stroopt de mouwen op en gaat doen wat ze moet doen: snollen.

HET CONCERT:

Mr Polska, Noorderslag, Kleine Zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

De Nouveau Riche crew heeft zich de laatste jaren keihard naar voren geknokt in de Nederlandse hiphop. Niks geen knappe teksten of slimme rijms, Polska komt je meisje ontvreemden en je dak naar beneden halen.

HET NUMMER:

Polska heeft inmiddels heel wat grof geschut om in te zetten: harde stuiterbeats met lompe one-liners. “Ik heb stiekem iets gedaan, dus ik kan niet stilstaan”, begint het al met een lekkere drugs-referentie. “Hoesten als bejaarden nu, je meisje kijkt naar me nu, ik kijk haar dom aan”, klinkt het even later. De beats worden doller en doller, en verbazingwekkend genoeg heeft Polska binnen twee tracks de zaal omgetoverd van akelig leeg naar vol en wild. Allermooiste Feestje, costa-classic Vlammen, noem ze allemaal maar op. Maar laten we een nieuw nummer uitlichten: Ravotten, samen met Ronnie Flex. Meesterlijke drop, en toch echt een andere sound dan de keiharde knallers waar we hem eerst van kenden.

HET MOMENT:

Om zijn intenties nog maar wat kracht bij te zetten, heeft Polska professioneel sloper Frans Duijts meegebracht. Jazeker, professioneel sloper en piratenzanger Frans Duijts, met wie Polska tot ieders verrassing een gezamenlijke track heeft op zijn nieuwe album. Mooi om te zien hoe de volkszanger de tekst van Polska’s rap helemaal meedreunt. Heerlijk hoor. Het volgt op een emo-momentje, jawel, een waar stukje zelfreflectie, een ware trap-ballad. We spreken hier van een totaal nieuwe muziekbeleving. Al gaat dat natuurlijk wel in stijl: "Zij is nu volwassen, en ik ben nu mijn pik in al die kutten aan het passen.”

HET PUBLIEK:

Heerlijk om te zien hoe Polska het volwassen Noorderslag-publiek in no time omtovert tot een bende puisterige, hitsige, ranzige tieners, die op elkaar klimmen, hun handen seks met elkaar laten hebben, en in grouphug door de zaal hossen. 

HET OORDEEL:

Polska is de meester van de lompe clubrap, en dat vinden een heleboel mensen leuk. Niet credible, wel verdomd grappig, energiek, en in the end ook origineel. Het is een doodzonde dat alle serieuze popfestivals deze jongens blijven negeren, want Polska zou iedere tent ondersteboven spelen, van Pinkpop tot Lowlands tot Best Kept Secret.

DE FOTO: