ESNS15: Tranen van geluk bij Pinkpopwaardig Rondé

Hitmachine in wording uitstekend op dreef

door Menno Visser, foto's André Eggens ,

Rond Nieuwjaar is het geheid altijd hetzelfde liedje: alle zichzelf respecterende media buitelen over elkaar heen over de vraag wie het gaan maken het komende jaar. Vaste waarde in al die getipte acts voor 2015 is Rondé. Amper een jaar geleden begonnen als schoolproject op de Herman Brood Academie, kunnen ze nu in hun prijzenkast bogen op Serious Talent, OOR-talent, hypeband uit de Popronde en een nominatie voor de 12 van 3voor12, om maar eens wat te noemen. Dat schept verwachtingen...

HET CONCERT:

Rondé, Entreehal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Melodieuze popmuziek door een band met een zangeres met een heldere kraakstem. Je zou verwachten dat Rikki Borgelt voor het optreden een halve liter whiskey naar binnen klokt om de rauwheid van haar stem op peil te houden. Maar ik kan je verzekeren dat dat verzoek niet op hun rider (lijst met wensen voor de kleedkamer, red.) staat. Het is wel de manier om ook in de ballads te blijven boeien, je weet nooit hoe haar stem uitschiet. Koppel dat aan muziek die even catchy is als de stadionrockers van Coldplay, en tegelijkertijd even Nederlands gezellig is als Krezip in hun hoogtijdagen, en je hebt een gouden combinatie.

HET NUMMER:

Hun huidige hit Run, die nu zelfs door de commerciële radiostations gedraaid wordt. Het kenmerkende percussieve stukje in dat nummer wordt met graagte meegeklapt. Maar We Are One, Headlights, All I See en Afterglow zijn ook allemaal stuk voor stuk hits in wording. Indrukwekkend voor een beginnende band. De laatste keer dat er zo’n hitgevoelige set in de altijd moeilijk bespeelbare Entreehal gespeeld is, was vier jaar terug voor Go Back To The Zoo. En we weten allemaal wat voor radiosucces dat geworden is.

HET MOMENT:

Net als de band het laatste nummer in wil zetten, houdt zangeres Rikki Borgelt het niet meer. Beseffend dat ze pas net een jaar bestaan en nu al op Noorderslag staan, borrelen de tranen van geluk naar boven. Ze kan even de hit Run niet meer aankondigen en laat dat aan de toetsenist Adriaan Persons over. Lief...

HET PUBLIEK:

Klachten van de garderobe op de boven ballustrade, want niemand wil meer zijn jas inleveren. Het publiek staat als ware het door Tita Tovenaar (beroemde kinderserie uit de jaren zeventig, red.) betoverd aan de grond genageld naar beneden te koekeloeren.

HET OORDEEL:

Al na het eerste nummer is de spanning eraf, de vele meters die de band in de het reizend festival de Popronde gemaakt heeft, betalen zich vanavond uit op het belangrijkste optreden uit hun nog jonge bestaan. Hit na hit na hit na hit. Niet om iemand onder druk te zetten...en de band is eigenwijs genoeg om het dit jaar nog af te wijzen, net zoals ze alle platenmaatschappijen nog uit de deur houden...maar het zou me niet verbazen als Rondé straks in de 3FM Tent op Pinkpop zou staan. Ze kunnen het aan, dat is na vanavond zeker. The only way is up! 

DE FOTO: