Primeur nieuwe single Yuko Yuko: I’m Too Cool

Debuutalbum More Than A Facebook Friend verschijnt 12 februari

Timo Pisart ,

Eindelijk komt er een album van 12van3voor12-talent Yuko Yuko: op 12 februari verschijnt More Than A Facebook Friend. Beluister hieronder de primeur van eerste single I’m Too Cool. Elias Elgersma, geestesvader van de noisepopband, laat weten: „Ik heb vrijwel elk nummer op de nieuwe plaat omhooggepitched, waardoor alles sprankelend gaat klinken en mijn stem enorm queer wordt.”

I’m Too Cool gaat over powerwomen, aldus Elias Elgersma. „Niet dat ik iets met feminisme heb, maar in deze track vertolkt onze zangeres Marrit een beetje de 21st century Nancy Sinatra. Alleen Marrit haar schoenen zijn niet 'made for walking' maar 'made to be a dominant pink princess'. Ze wil niet meer boys die zeiken en slap in hun schoenen staan, ze wil een cowboy. Het nummer en de clip zijn ook super bubblegum, alles is best wel pretty.”

Het slaapkamerpopproject Yuko Yuko werd begin dit jaar uitgeroepen tot 12van3voor12, een act waar we veel van verwachten. Elias Elgersma was hyperproductief en bracht aan de lopende band EP’s en weirde videoclips uit, vol psychedelische slackerpopliedjes. De band speelde op Noorderslag en tourde door Frankrijk, maar een debuutalbum liet op zich wachten en tussendoor concentreerden bandleden van Yuko Yuko zich op The Homesick. Nu kondigt de band eindelijk een debuutalbum aan: More Than A Facebook Friend verschijnt op 12 februari. Elgersma: „Ik heb vrijwel elk nummer op de nieuwe plaat omhooggepitched, waardoor alles sprankelend gaat klinken en mijn stem enorm queer wordt. Er komen in totaal 16 nummers op, dus het wordt best een lange plaat in compleet verschillende stijlen. We zaten in m'n studiotje in Hallum - een klein Fries dorp - in de zomer. We gingen 's ochtends zwemmen in een buitenluchtzwembad met allemaal 13-jarigen en de rest van de dag gingen we opnemen.”

Tijdens het maken van het album heeft Elgersma vrijwel alleen maar geluisterd naar The Beach Boys-platen van 65' tot 69’, beweert hij. „Brian Wilson's songwriting is absurd. Een nummer bestaat meestal uit compleet verschillende hoofdstukken, maar is desondanks heel erg catchy. Toen ben ik ook enorm veel gaan knippen en plakken in mijn tracks. Alleen Brian Wilson speelde nooit live met The Beach Boys, hij nam alleen albums op. Dat zou ik ook wel willen.”