Primeur nieuwe single Roald van Oosten (Caesar/Ghost Trucker): “Ik heb drie albums weggegooid”

Nieuw album van Nederlands indierockveteraan verschijnt op 4 maart

Timo Pisart ,

Na jaren stilte komt Nederlands indierockveteraan Roald van Oosten (ex-Caesar/Ghost Trucker) eindelijk met een nieuw album, dat op 4 maart 2016 zal verschijnen. Luister hieronder de eerste track Pilots of Luna. “Ik heb drie albums weggegooid, het werd dus een beetje een running gag: ‘Oh, je bent weer met een plaat bezig?’

Jarenlang was Roald van Oosten frontman van Caesar, naast Daryll-Ann en Johan een van de grote Nederlandse indierockbands uit de jaren 90/00. In 2008 trok hij daar definitief de stekker uit en tussendoor bracht hij onder de naam Ghost Trucker het album The Grand Mystique (2006) uit, maar sindsdien is het stil rondom Roald van Oosten. Goed, hij componeerde muziek voor theater, film en een enkele reclame, maar in interviews stelde hij telkens dat hij óók werkte aan een nieuw album. Nieuw werk zag nooit het levenslicht, tot nu. Met het nummer Pilots of Luna kondigt Roald van Oosten aan dat er 4 maart een nieuw album verschijnt onder zijn eigen naam.

Waarom het zo lang duurde? Van Oosten geeft toe: “Ik had al een tweede Ghost Trucker-plaat in de steigers staan, maar die toch maar niet uitgebracht. Toen heb ik nóg een plaat gemaakt als Ghost Trucker, en die tóch maar niet uitgebracht. En toen heb ik met een gitarist nog een plaat bedacht en gedemo’t, en die tóch maar niet afgemaakt. Kortom: ik heb drie albums weggegooid. Het is wel een beetje tragisch om de hele tijd terug te vallen, hè? Binnen mijn vriendenkring werd het een running gag: ‘Oh, Roald? Jij was toch met een plaat bezig?’ Waarom ik die drie albums heb weggegooid? Als je een plaat maakt, ga je allerlei fases door. Hoe dichter je bij het einde komt, hoe minder je hem zelf gaat appreciëren. Ik was zó gefocust op de muziek, dat het lastig werd. Zelfvertrouwen werd wel een issue.”

En nu komt er tóch een album. Van Oosten kan niet meer terugkrabbelen, hij staat op het moment van spreken in de Vinyl Factory in Haarlem te kijken naar de testpersingen van de plaat. Hoe dit album het wel redde? “Het duurde even voordat ik de juiste mensen om me heen had gevonden om een band te vormen. Dat is cruciaal geweest.” Twee jaar geleden kwam Van Oosten gitarist Frank van Roessel (Hit Me TV) tegen. “We vonden het allebei zo jammer dat we niet meer in een band speelden, dus zijn gewoon weer begonnen. Uit de enorme berg liedjes die ik nog had liggen, hebben we gewoon de beste uitgekozen. Ik legde mezelf vroeger écht een te hoge druk op, en heb nu geprobeerd om er wat meer laidback in te worden, en niet al te spastisch te handelen.”

Het album – waarvoor Van Oosten de titel nog even geheim houdt – verhaalt over de nachtelijke uren, doorspekt met science-fiction-metaforen. “We lopen de space age langzaam maar zeker binnen met onze iPhones, horloges die je gezondheid meten en zwevende hoverboards. Ik ben altijd fan geweest van die jaren 40 en 50-science fiction-boekjes. Dat begint nu realiteit te worden, dat vind ik heel inspirerend, en de ontwikkelingen lijken voor niemand opzienbarend.”

Het eerste nieuwe nummer Pilots of Luna klinkt zowaar als een kruisbestuiving van Beck en Ceasar, verhalend over de mythe van Icarus. “Dit nummer gaat erover in hoeverre je jezelf laat zien en of we wel de baas zijn over ons gedrag. Of worden we beïnvloed door de stand van de maan en de sterren? Je wil steeds hoger en hoger, maar houdt er geen rekening mee dat er áltijd een kentering komt. Het is bedoeld als ’n ontzettende meezinger.”