Straight Outta Damsko? Straight Outta Damsko?

Big 2, Dio, Hef, MocroManiac en Cho samen de studio in, geïnspireerd door Compton

, Menno de Meester

Straight Outta Damsko?

Big 2, Dio, Hef, MocroManiac en Cho samen de studio in, geïnspireerd door Compton

Menno de Meester ,

De jarige Big2 van The Opposites verraste Giel maandag in de ochtendshow: "Deze week ga ik een EP’tje in elkaar schroeven ter ere van de film over NWA. We gaan wat gangstershit maken met Cho, Mocromaniac, Adje, Dio, ook een gangster natuurlijk, en Hef." Een Nederlands antwoord op Straight Outta Compton? In 3voor12 Radio belde Roosmarijn met 'gangster' Dio.

Echt een duidelijk plan is er nog niet, vertelt Dio. “Big2 heeft het allemaal wel heel officieel gebracht. Maar dit is nog steeds maar een los idee. Wij zijn als een paar rappers bij elkaar geroepen en het leek ons tof om ook wat nummers op te nemen geïnspireerd door de film en meteen te releasen. Het kan ook zijn dat we het niet releasen en het voor onszelf houden, dat dit een soort Detox wordt.” Het album Detox van Dr. Dre is helaas nooit uitgebracht, omdat Dre het niet goed genoeg vond. Dat was uiteraard een van de redenen dat we 16 jaar op een nieuwe plaat van de Amerikaanse rapper moesten wachten. Inmiddels is er eindelijk een nieuw Dr. Dre album, geïnspireerd door de film en de stad Compton. Op de Nederlandse interpretatie van Compton hoeven we vast geen 16 jaar te wachten: “We gaan woensdag kijken of we iets kunnen maken.”

Brahim Fouradi, vroeger bekend van Fouradi, nu A&R manager bij Sony, heeft de rappers benaderd. Big2 gaat produceren, als rappers zijn Adje, Mocromaniac, Hef, Cho en Dio gevraagd. "Hij vroeg of we affiniteit hadden met Compton, Dr. Dre. We waren allemaal razend enthousiast, ook omdat we de film alvast mochten zien. Een soort privévoorstelling." De film over Dr. Dre's rapgroep NWA, vernoemd naar hun legendarische album Straight Outta Compton, gaat vrijdag in Amerika in première. In Nederland moeten we wachten tot 3 september.

Dio en de andere rappers kregen een exclusieve preview: "De film is tof. Het blijft een biopic, een beetje aangedikt. Het album Straight Outta Compton kwam een jaar voor mijn geboorte uit, er waren echt zoveel dingen die ik niet wist! De film duurt wel 2,5 uur, maar ik heb de hele tijd geboeid zitten kijken. Volgens mij klopt het ook allemaal, aangezien Ice Cube het produceert en iedereen er dicht bovenop zit en bij betrokken is. NWA is uit elkaar gevallen door hun ego’s. Ice Cube’s contract werd maar niet opgesteld. Suge Knight ging weg, er waren alleen maar ruzies. Daar gaat de film ook letterlijk alleen maar over: natuurlijk de totstandkoming van NWA maar ook de downfall."

De terugkeer van Dr. Dre is een feit met zijn derde album Compton. Dio is nog voorzichtig in zijn oordeel over de plaat: "Ik heb het album nu een stuk of drie, vier keer mogen luisteren.Op het eerste gehoor klinkt het allemaal goed, maar ik moet zeggen dat het allemaal best druk klinkt. Heel vol, maar dat maakt het ook een soort van sferisch. Het spreekt allemaal tot de verbeelding. Dat is het voor mij ook: niet de opvolger van 2001, maar het is voor mij een soundtrack. Het sluit ook zeker aan bij de film, het neemt me helemaal mee naar Compton. Ik ben allang blij dat Dre weer muziek uitbrengt."

Dio valt nogal op tussen namen als Mocromaniac en Hef. "Alle rappers die betrokken zijn bij het project hebben een uitgesproken straatimago. Ik ben ook iemand van de straat, maar ik stop mijn nummers daar niet vol mee. Ik vraag me af of we daar iets leuks mee kunnen doen." Of de Nederlandse tracks geïnspireerd door de film snel gaan verschijnen, moeten we nog afwachten. Als titel stellen wij 'Straight Outta Damsko' voor: "Haha, da’s een goeie."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12