Koningsdag/nacht 2015: de tien beste feestjes en festivals

Skrillex en Major Lazer in het land, garagerock in Venlo en heel veel feestjes

Timo Pisart ,

Al dagenlang aan het whatsappen wat toch te doen met Koningsdag en -nacht? Naast de vele vrijmarkten, braderieën, feest-dj's en coverbands is er ook voor de alternatieve muziekliefhebber heel wat te beleven in Nederland. 3voor12 tipt de beste festivals en feestjes voor aanstaande zondag en maandag. Laat je omver blazen door Major Lazer of Skrillex, ga crowdsurfen op garagerock in Venlo of eet een biertaart met Peter Pan Speedrock.

KONINGSNACHT 26 APRIL:

Life I Live (Den Haag, gratis, o.a. The Dodos, Jacco Gardner, zZz, The Miseries, The Indien)
Met een grote vriendengroep die geen zin heeft in moeilijke niche-feestjes? Ga dan vooral naar Life I Live (voorheen KoninginneNach), al jaren een uitstekend gratis festival in Den Haag. Dit jaar hebben ze Nederlands sixties- en seventies-psychpopwonder Jacco Gardner als een van de headliners gestrikt, die zo'n beetje voor het eerst in Nederland materiaal presenteert van zijn aanstaande album Hypnophobia. Verder de excentrieke Amerikaanse indiefolkband The Dodos op het programma, 12van3voor12-powerpopact The Miseries met Tim Knol, rootsrockband Drivin' N' Cryin' (de lievelingsband ván Tim Knol), orgelrockduo zZz en psychpopband The Indien.

Major Lazer takeover Amsterdam (Amsterdam, gratis / €15 / €25)
Wie herinnert zich de laatste shows van Major Lazer nog? Ze monden steevast uit in een complete gekte van gastoeters, confettikanonnen, daggerende bubble buts en zo'n gigantische plastic bal waarin je over het publiek kunt rollen. Het Amerikaanse dancehall-, moombathon- en EDM-trio rondom sterproducer Diplo heeft een druk schema op Koningsnacht: ze doen een heuse Amsterdam-takeover met een drietal shows in Ramada Hotel, Hanneke's Boom en Q-Factory (gehost door Appelsap). Een dag later staan ze ook nog in TivoliVredenburg Utrecht, én Diplo staat met Skrillex op Kingsday Festival in het Olympisch Stadium.

Noisia Invites Skrillex (Groningen, €38)
Terwijl Diplo Amsterdam overneemt, breekt dubstep-grootheid Skrillex de Oosterpoort in Groningen af. Hij is er vanzelfsprekend op uitnodiging van de Groningse drum-and-bass-helden van Noisia. Wie Skrillex wel eens live heeft gezien - bijvoorbeeld op Lowlands 2012 of 2014 of een van de vele kleinere shows die hij in Nederland deed - weet dat Skrillex zelfs voor de meest nukkige smaakpolitie een sensationeel schouwspel biedt dat alle kanten opschiet: van de allerlompste dubstep naar hiphop en via electropop terug naar de dikste drops.

De Revolutie (Utrecht, €30, o.a. Robert Hood, Surgeon, Len Faki, Bicep, Tennis en Weval)
Lang leve de revolutie! In TivoliVredenburg (Utrecht) krijg je drie feestjes voor de prijs van één. In de Ronda hoor je techno van de bovenste plank met Detroit-legende Robert Hood, de minimalistische Britse dj Surgeon en Len Faki: Berghain-resident sinds het begin van het Berlijnse technoparadijs. In de Pandora meer lichtvoetige house en funk van Bicep en Ryan Elliott en in de Pandora warme melodieuze house van DJ Tennis en Nuno Dos Santos. Onze geheime tip is 12van3voor12-talent Weval, dat al hoogtepunten vormde op DGTL en Motel Mozaïque. Als je in Utrecht bent, ga vooral even in nieuwe club De Basis kijken met Detroit Swindle en Job Jobse op het programma.

KONINGSDAG:

Nightbirds Festival (Venlo, €10, o.a. Mozes and the Firstborn, Dirty Fences en Mountan Bike)
Voor de garagerockliefhebber is het op Konings/Koninginnedag al jaren goed toeven in het noorden van Limburg: voorheen altijd op het Queensday Festival, dit jaar op het nieuwe festival van concertorganisator Nightbirds. Mozes and the Firstborn speelt er voor het eerst sinds tijden weer een Nederlandse show (ongetwijfeld met nieuw materiaal), de Amerikaanse rock 'n roll-act Dirty Fences is van de partij, net als de Canadese powerpop-groep rondom Steve Adamyk. Overdag is er ook al een gratis dagprogramma in de Venlose kroegen met o.a. de aanstekelijke Belgische garagerockact Mountain Bike en Mind Rays, Teen Creeps en The Tubs (allen fuzzrock uit Gent).

Oranjebloesem (Amsterdam, €27,50, o.a. DJ Koze, Mathew Johnson, KiNK)
Oranjebloesem (Next Monday's Hangover) heeft een schandalig goede line-up aan het IJ in Amsterdam Noord met o.a. de Duitse droomhouse-weirdo DJ Koze, een liveset van KiNK en Mathew Jonson vs Minilogue. Ook staan er een paar fijne Nederlandse namen op het programma: Applescal, Arjuna Schiks en Patrice Bäumel en is er een afterparty met Efdemin in een nabijgelegen loods. Een pontje verderop vind je ook een handvol uitstekende feesten op de NDSM-werf, van Voltt x Lockdown met een gigantisch affiche, het King Kong Festival van Joost van Bellen en Meubelstukken en Hollandsch Glorie van Zeezout en Drift.

Kingsday (Amsterdam, €34,50, o.a. Jack Ü, Knife Party en Kygo)
Allemaal te subtiel voor je? In het Olympisch Stadion vind je een weliswaar wat platte line-up, maar wel eentje boordevol de grootste knallers. Diplo en Skrillex doen er hun eerste Jack Ü-show op Nederlandse bodem, er is EDM van Knife Party en Kygo, trap van Carnage, Yellow Claw en Cesqeaux en wat subtiliteit van Joris Voorn. Ongetwijfeld mag je je selfiestick gewoon mee.

Klok Rock Orange Eindhoven (Eindhoven, gratis, o.a. Karma To Burn, The Real McKenzies en The Sore Losers)
Geloof het of niet, maar op de vijfde editie van Klok Rock Orange wordt er stipt twaalf uur een gigantische bíértaart aangesneden. En hoe kan het ook anders, met Peter Pan Speedrock als organisator van dit Eindhovense rock 'n roll-feestje op het industriële Strijp-S-terrein. Verwacht verder vanzelfsprekend heel veel harde gitaren van o.a. de Keltische punkband The Real McKenzies, de Amerikaanse stonerrock van Karma To Burn en natuurlijk ook Peter Pan Speedrock zelf.

Kralingse Bos Festival (Rotterdam, €25, o.a. Fritz Kalkbrenner, Gui Boratto, KiNK, Mr. Polska en Fatman Scoop)
Kompakt-vaandeldrager Gui Boratto trekt voor Koningsdag naar de Rotterdamse bossen met ook Fritz Kalkbrenner en KiNK in zijn kielzog, maar eerlijk gezegd hebben we net zoveel zin om dan meteen onze handen omhoog te gooien voor Fatman Scoop, Ronnie Flex en Mr. Polska. Even duimen dat Mr. Polska zijn gigantische holografische beer ook meeneemt.

Oase (Amsterdam, vrijwillige donatie)
Goed, heb je nog een gigantische kater van Koningsnacht of hou je helemaal niet van al dat oranjegezinde gedoe? Kunnen we ons voorstellen. Ga dan onthaasten bij de Oase in het Amsterdamse Flevopark. Zij willen "een tegengeluid bieden aan de drukke binnenstad" met massagehoek, bubbelbad, yoga en laagdrempelige livemuziek van o.a. de absurdistische band FAUT HAUT, de Deense folkie Bjarke en gypsy van Trikosis.

Vanavond tussen 22.00 en 01.00 uur in 3voor12 Radio op 3FM meer tips voor Koningsdag en -nacht.