SXSW Interactive: solar shirts, chiropractische armbanden en meer SXSW Interactive: solar shirts, chiropractische armbanden en meer

Roosmarijn ontdekt de nieuwste snufjes op de technologiebeurs in Texas

, Roosmarijn Reijmer

SXSW Interactive: solar shirts, chiropractische armbanden en meer

Roosmarijn ontdekt de nieuwste snufjes op de technologiebeurs in Texas

Roosmarijn Reijmer ,

Op zoek naar een stopcontact hoeft niet meer met een Solar Shirt, altijd een rechte rug door een armband die zegt wanneer je krom loopt, en langs bij je vrienden is ook alweer passé want met Meerkat videostream je gewoon je leven live online. Roosmarijn Reijmer zocht voor 3voor 12 radio op 3FM in het technologie gedeelte van SXSW naar de nieuwste trends en handige snufjes.

SXSW, het grote ontdekfestival in Austin, Texas, is niet alleen de plek om te weten te komen wat er volgend jaar allemaal voor muziek uit je oordopjes schalt. Ook wat er verder allemaal op je telefoon te vinden zal zijn aan apps komt aan bod, en de gadgets waarmee je je leven makkelijker en leuker gaat maken. SXSW Interactive is waar het allemaal gebeurt, en dus zijn wij erbij. Roosmarijn vond een kundige gids voor de techbeurs: Roeland Landegent maakte een overzicht van alle Nederlandse startups die via het Stimuleringsfonds op SXSW rondlopen. Samen gingen ze de vloer op om uit te zoeken wat je binnenkort in handen moet hebben om niet hopeloos achter te lopen.  

Dragen

Modeontwerpster Pauline van Dongen geeft een extra dimensie aan haar kleding. Door zonnepanelen in het textiel te verwerken, maakt Pauline letterlijk van haar t-shirt een oplader. Zo'n t-shirt valt in de categorie Wearables: technologie die je op je lichaam draagt. Pauline's bedrijf is een van de vele startups die probeert investeerders te vinden op SXSW om hun producten op de markt te krijgen. Van Dongen: “Ik heb al een aantal echt interessante gesprekken gehad. Ik heb inmiddels een lijst van mensen die de allereerste consumentenexemplaren willen kopen, maar ik ben nog niet zo ver dat het in massa productie kan.”
Waarschuwing: de eerste t-shirts gaan wel honderden euro’s kosten vanwege al die solarpanelen, je opgeven kan op de site van Pauline. De meest bekende wearable wereldwijd is ook nog niet op de markt: de Apple Watch wordt komende maand verwacht in Amerika.  

Voelen

Haptics, comunicatie door te voelen, is ook een trend die veel aandacht krijgt op SXSW Interactive. Dat zijn devices of apps die een signaal aan de gebruiker geven of een signaal van de gebruiker opvangen en er zelf wat mee doen. Landegent: “Er zijn hier voetbalshirts te krijgen die de drager live ook laten voelen wat een voetballer op het veld voelt als de bal op zijn borst landt.” Een ander voorbeeld is de armband om de pols van Roeland. Deze armband leert iemand rechterop te lopen, door continu de lichaamshouding te meten, wat beter is voor je rug. Landegent: “Ik voel 'm continu vibreren dus ik vraag me nu af of ik naar de chiropractor moet.”

Streamen

Je leven online delen en een virtueel kijkje nemen in dat van anderen blijft nog wel even een grote trend. Landegent: “In bijna alle sessies en panels die ik hier bezoek wordt het wel benoemd: meeleefmedia. Oftewel: hier en nu, archieven boeien niet, belevingen zijn alles.” Afgelopen jaar zijn fotodiensten Instagram en Snapchat fiks gegroeid in populariteit en op Youtube krijgen videobloggers duizenden pageviews per video. Op SXSW leren we de volgende stap: Meerkatten. Via een live video stream app kun je meekijken in iemands leven. Geen on demand, geen uitzending gemist, je kunt het live zien en anders heb je pech. Landegent: “Als je kijkt naar de vormgeving van de Meerkat app dan lijkt die niet geheel toevallig best wel op Snapchat. Dat draait ook om het hier en nu”.

Luister hier de reportage van Roosmarijn in 3voor12 Radio terug: 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12