SXSW: de favorieten van NL boekers en festivaldirecteurs

Wat staat er op de wensenlijstje van Mojo, TivoliVredenburg en Best Kept Secret

Roosmarijn Reijmer / Sjoerd Huismans ,

Op dat SXSW lopen natuurlijk ook de Nederlandse boekers en festivaldirecteuren rond om talent te spotten. Roosmarijn heeft aan het einde van het festival met een paar van hen afgesproken om te vragen naar hun favorieten. Wie zijn dat? Bas Jansen en Jarn van Strijen van Mojo (o.a. Lowlands, London Calling, Down The Rabbit Hole en Into The Great Wide Open), Michiel Peeters van TivoliVredenburg en Robert Swarts van Best Kept Secret. Welke SXSW-favorieten staan er op hun wishlist?

Robert Swarts (directeur Best Kept Secret)
"Ik doe hier vooral veel inspiratie op, in heel veel categorieen. Het is een mooie peilstok van wat er wereldwijd gebeurt, maar wij zijn ook bezig met de vraag: hoe moet een festival eruit zien, hoe organiseer je dat? Wat ik hier heel tof vind, is het materiaalgebruik. Waar ze in Amerika goed in zijn, is constructies bouwen van ruw materiaal als staal en hout. Naast muziek is dat voor een festival als Best Kept Secret wel degelijk van belang. Het is belangrijk tegenover de locatie in Beekse Bergen iets industrieels te zetten."

"Onze boekers en programmeurs zijn non-stop aan het rondrennen en proberen zoveel mogelijk te zien. Ik heb een iets relaxtere rol, maar een deel ervan bestaat uit dingen zien die komend jaar op Best Kept Secret staan, want op mijn eigen festival zie ik niets. Dus drie, vier maanden van tevoren is een goed moment om veel acts te gaan kijken. De must-sees bij ons? Ik zag Alvvays gisteren, dat is een supergoede band die te weinig aandacht krijgt in Nederland. Fantastische show, onwijs goede plaat en alleen maar goede songs, een van de hoogtepunten." 

Maar welke SXSW-act zou Swarts nog op zijn festival willen zien die nog níet geboekt is? "Ik zag Christine and the Queens, dat vond ik heel spannend. Moeilijk te grijpen, te plaatsen wat het precies is, ze flirt met van alles en nog wat. Poppy aan de ene kant, electro aan de andere, maar er zit hoe dan ook veel diepte in en ik heb het gevoel dat ze een verhaal heeft. Welk verhaal? Mijn Frans is niet heel goed, dus dat helpt niet. Ze is heel groot in Franktijk, België is voor de bijl, op 3FM wordt het gedraaid en je ziet het bij ons ook groeien. Juist op dit moment, in maart, kijk je hiernaar uit. Je wil het gevoel krijgen: dit ga ik vaker zien en horen de komende twee jaar."

Michiel Peeters (dance voor TivoliVredenburg)
"De acts die ik heel graag wil zien staan in de kleine zaaltjes. Die doen heel erg hun best, want ze weten dat er veel op het spel staat. Een zaaltje als de Mohawke wordt gerund door House of Vans, overdag stond Hudson Mohawke daar voor 150 man. Heel veel van die opkomende acts, vriendjes van hem, die niet zo snel naar Nederland komen kun je hier zien en potentieel in het najaar naar Utrecht halen. Het is zeker een lekkere snoepwinkel voor mij."

Wat zijn de favorieten van Peeters? "Allereerst BØRNS - dat is niet helemaal elektronica, meer poppy. Maar ik vond het echt te gek en wil dat heel graag noemen. Het is een gast uit L.A. en die maakt een beetje MGMT-achtige indiepop met een kleine lading elektronica. Daar wordt volgens mij heel hoog op ingezet. Ik denk dat dat een hele goede gaat worden voor Nederland. Verder Lido, het beste vriendje van Cashmere Cat. Beetje Jersey club, soms hangt het een beetje tegen trap aan maar het blijft vrouwvriendelijk. Heel muzikaal, een van de weinige acts in dat genre die live iets interessants doet. Veel piano, zang, vocoder, autotune, drummen. Heel interessant om te zien: in de wereld van elektronica waar mensen heel spannend aan knopjes aan het draaien zijn, zie je nu ook dat er iemand is die muzikaal en live iets kan doen." 

"Daarna speelde Odesza, dat was gisteren in de House of Vans. Dat is een act die muzikaal ook heel erg interessant en buzzing is, maar live niet zo interessant. Het publiek leek er niet zo veel om te geven. Als ze nog werken aan hun show, zie ik dat Lido wel achterna gaan. Een genre dat momenteel heel erg in de smaak valt. De nummer een is toch BØRNS, ik ben benieuwd of Utrecht binnen hun plan past. Ik ga mijn best doen!"

Jarn van Strijen en Bas Jansen (Mojo)
Van Strijen: "Ik boek onder andere Courtney Barnett, dit jaar gaat dat heel goedkomen met dat debuutalbum dat net uit is. Kanshebber voor de plaat van het jaar. Je ziet de blijheid bij festivalpromotors, boekers zijn als het goed is al een tijdje op de hoogte van haar." Wat zijn de andere tips? Uit de wat meer meer popacts denk ik Tove Lo, MisterWives maar ook bijvoorbeeld Torres, als het meer over de female fronted gitaaracts gaat. Maar eentje die ik ook echt speciaal wil noemen, want dat was helemaal te gek en heel underground: ho99o9, een soort Death Grips meets Odd Future. Die act is al binnen!" 

Jansen: "Ik stond op dat moment bij Heat, een goede band uit Montreal, Canada. Ik had ze nog niet live gezien. Het was heel goed, goeie gitaarbands, goeie tunes, goeie gitarist. Happyness is een hele grote tip, dat is mijn lievelings. Zo'n goeie liedjes, ze doen wel wat al gedaan is: beetje Sparklehorse, Yo La Tengo, maar zulke goede nummers en goed geluid. Torres was inderdaad ook helemaal te gek, en Shamir wil ik ook nog heel graag noemen, hij heeft een te gekke uitstraling en goede stem. Deze keer speelde hij met een kleine formatie - drums, toetsen/samples en backing vocals."