3voor12 is op SXSW: wat gaan we er doen? 3voor12 is op SXSW: wat gaan we er doen?

Wat zijn de bands en trends voor het seizoen 2015-2016?

, Roosmarijn Reijmer

3voor12 is op SXSW: wat gaan we er doen?

Wat zijn de bands en trends voor het seizoen 2015-2016?

Roosmarijn Reijmer ,

Zoals wij in Nederland het jaar beginnen op Eurosonic, doen de Amerikanen dat eigenlijk pas echt in maart. Hoe krijg je een voet tussen de deur bij boekers, festivaldirecteuren en organisatoren? Door indruk te maken op het grootste showcase festival ter wereld SXSW (South By South West). Het is Eurosonic keer tien: 2400 bands doen komende week een poging om je nieuwe favoriete band te worden. 3voor12 doet verslag. Wat kunnen we verwachten?

Vanuit Nederland gaan veel professionals naar SXSW om keuzes te maken voor hun festival of club. Check maar eens de top 50 van acts die 3voor12 vorig jaar spotte of de televisie-uitzending die we er hebben gemaakt. Bijvoorbeeld Royal Blood deed het uitstekend op Lowlands en is deze week 3FM megahit, Chet Faker speelde diverse festivals en losse shows en komt terug voor Best Kept Secret en Together Pangea is nu bezig aan een Europese tournee. De keuzes voor het seizoen 2015/2016 worden mede gemaakt op SXSW, dus doet 3voor12 ook deze 2015 editie weer verslag. Niet alleen van de muziekconferentie, maar ook van het Interactive deel, waar vele tech start-ups en creatieve ondernemers hun expertise met elkaar te delen. In 3voor12 Radio, iedere werkdag om 22 uur op 3FM hoor je komende week sessies, concertverslagen en reportages met boekers en startups. Op deze site verschijnt dagelijks een verslag met hoogtepunten van de conferenties. 

GROEI
SXSW wordt al sinds 1987 gehouden in Austin, de hipste stad in het conservatieve Texas. Het festival begon als een folk- en country-evenement en is in de tussentijd uitgegroeid tot een evenement waarin niet alleen alle muzikale stijlen vertegenwoordigd zijn, maar ook alle grote merken zich graag vertonen. “South By” is hot, dus komt ook Kanye West zich laten zien, wordt de veelgetipte Kurt Cobain docu er vertoond en komt Hudson Mohawke zowaar spinningles geven (echt waar). De grote groei brengt ook problemen met zich mee in veiligheid. Vorig jaar overleed Nederlander Steven Craenmehr van het bedrijf Massive Music toen even na middernacht een automobilist inreed op de menigte en tientallen slachtoffers maakte. De verwachting is dat veiligheid op evenementen een groot issue zal zijn op de conferentie van dit jaar, maar SXSW zelf laat zich niet kortwieken.

ROCK vs HIPHOP
De line-up van SXSW is zoals altijd enorm. 2400 acts dus, waarvan 553 uit 57 verschillende landen buiten de VS. Wat opvalt: de overvloed aan hiphop en het gebrek aan ‘straight up’ rock’. De ankers van de komende editie van Pinkpop zijn de gitaren van Muse en Foo Fighters en de afgelopen Lowlands bleken Queens Of The Stone Age en Triggerfinger onverminderd populair. Maar in die eindeloze SXSW showcase line-up zijn de jonge rockhonden extreem ondervertegenwoordigd. Wil niemand meer een rockband beginnen? 3voor12 gaat op onderzoek uit komende week. Naar hiphop hoef je niet lang te zoeken, er staan maar liefst 500 rappers op het menu. Snoop Dogg, Big Sean en Wyclef Jean laten zich zelfs interviewen op de conferentie, Run The Jewels doet een record aantal showcases en Migos en Rae Sremmurd zijn op voorhand de hardst buzzende namen. De drie van Migos kwamen we vorig jaar ook al tegen op een wild feestje, dat eindigde op nummer 2 in onze SXSW Top 50.

NEDERLANDERS
Maar hoe zit het met de world domination van de Nederlandse artiesten in het buitenland? Een fikse afvaardiging is dit jaar te vinden op SXSW, van Song Van Het Jaar-winnaar Dotan naar de indie-R&B-vamp Sevdaliza. Op voorhand is SXSW veteraan Jacco Gardner de vaakst geboekte artiest: hij speelt maar liefst op elf feestjes. En daar draait het om op SXSW: veel spelen. De meeste venues zijn klein, de concurrentie moordend, dus het komt er op aan zo vaak mogelijk op te duiken in de juiste context. Dat lukte Gardner de vorige keer ook al verrassend goed. Zijn psychedelische retropop sound slaat enorm aan in underground Amerika. Opvallend is de boeking van Trouw residents Cinnaman, Elias Mazian, Job Jobse en Awanto 3. Zij doen een showcase onder de naam Amsterdam Finest. Elias Mazian vertelde afgelopen week in 3voor12 Radio dat de programmeur van SXSW erg gecharmeerd was van de muziek en sfeer in Trouw en voorzichtig wil proberen dit ook te brengen in Amerika. Het past ook wel bij de tendens op SXSW, waar meer en meer ruimte komt voor underground dance, een groot contrast met het EDM sterrenbal Miami Music Week, dat twee weken later wordt gehouden.
 

FILM EN INTERACTIVE
SXSW bestaat uit verschillende onderdelen. 3voor12 doet komende week verslag van het Music gedeelte, maar neemt ook vast wat interessante dingen mee uit het Interactive en Film gedeelte. Opzienbarend is de komst van de Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul, nu senator van Kentucky, naar de conferentie. Hij komt om te praten hoe technologie de manier van campagnevoeren beïnvloedt. Dat juist een Republikein zich wil vertonen in een bolwerk vol Democratische tech-nerds is tekenend. Is Republikeins zijn tegenwoordig hip aan het worden? 3voor12 zoekt het komende week uit, net als hoe het de Nederlandse start-ups en creatieve ondernemers vergaat. Zo is Love Radio Rwanda genomineerd voor beste Visual Media Experience in de Interactive Innovation competitie. Die wordt 17 maart ‘s avonds uitgereikt. Verslag hiervan is te horen in 3voor12 Radio. 

Deze week veel gedeeld op social media is de trailer van de Kurt Cobain-documentaire “Montage Of Heck”. Deze documentaire was tot nu toe alleen te zien op het Sundance Festival, en zorgde voor veelbelovende reacties, omdat hij dankzij veel privé materiaal een kant van de Nirvana-zanger laat zien die we nog niet kenden. Ook de documentaire over de opkomst en ondergang van de legendarische platenzaakketen Tower Records wordt vertoond. Komende week vind je over deze film en andere fijne muziekgerelateerde films hier een verslag.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12