Jick Munro & The Amazing Laserbeams verslaat de Nu Of Nooit-vloek

Megaster voor een dag: Optreden op Pinkpop, 3FM On Stage-sessie en handtekeningen uitdelen

Tekst: Francis Pronk en foto's: Jörg de Groot ,

Vandaag weerklonken de gezellige boerenfolknummers van Jick Munro & The Amazing Laserbeams door de Brand Bier Stage. Deze Limburgse groep, die de bandwedstrijd Nu Of Nooit heeft gewonnen en daardoor een plek op Pinkpop heeft bemachtigd, is na Pinkpop nog lang niet klaar! Zijn zij de 'vloek' die op Nu Of Nooit-bands rust de baas? We spreken met drumster Kiki!

Kiki heeft meerdere keren meegedaan aan Nu Of Nooit, onder andere met haar oude band INFA en een van haar huidige projecten: Cherry Darling. Al het harde werk is eindelijk beloond, want vandaag komt haar grote droom uit: ze staat op Pinkpop met haar band Jick Munro & The Amazing Laserbeams! De bandwedstrijden zijn nu volledig van de baan voor Kiki. "Na het winnen van Nu Of Nooit was mijn eerste gedachte: "Ik ga op Pinkpop spelen! Mijn droom komt uit", tweede gedachte was: "Yes, ik ga Foo Fighters zien" en mijn derde gedachte was: "Nooit meer bandwedstrijden!"

Hoe gaat de voorbereiding op een grote show als dit? Een beetje oefenen met elkaar en de dagen aftellen of hoe zit het? "Allereerst moet je zorgen dat je shit op orde is. Zo heb ik een nieuw drumstel aangeschaft. Verder hebben we met de band heel veel geoefend en gespeeld. Van een klein cafeetje in Maastricht tot Poppodium Grenswerk in Venlo. We hebben gebruik mogen maken van Poppodium Volt als repetitieplek en we hebben bandcoaching gehad van Tren van Enckevort van Rowwen Heze. Hij heeft ons onder andere tips gegeven met betrekking tot de setopbouw. Wat ook belangrijk is om je voor te bereiden op iets groot als Pinkpop is dat je kritisch blijft naar jezelf en je bandgenoten."

Zo'n optreden op Pinkpop is niet niks. Hoe zat het vannacht met de zenuwen? Een oog dicht gedaan? "Ik heb verrassend goed geslapen! Ik had gedacht dat ik een mental breakdown moment zou hebben, maar dat was niet het geval. Ik ben wel pas om 01:00 uur gaan slapen, want heb de avond doorgebracht met familie uit Amerika, die speciaal voor Pinkpop is overgevlogen. Ik was vanmorgen heel erg ontspannen en heb weinig last gehad van zenuwen. Ik zag dat de tent helemaal vol stond en toen was het even slikken, maar ik dacht: "We gaan dit gewoon doen, dit wordt te gek!" en dat was het! Het was onwerkelijk. Echt een droom die uitkomt. We hebben daarna in de 3FM On Stage-container gespeeld. Het had voor mij iets vertrouwds. Je kunt het publiek aankijken en je voelt ze als het ware ademen. Dat is hoe wij begonnen zijn en wat wij nog steeds te gek vinden; een handjevol mensen helemaal plat spelen. We hebben zelfs nog een signeersessie gedaan bij de OOR-stand. Er waren mensen die we helemaal niet kenden die onze plaat gekocht hadden en een handtekening wilden. Ik weet precies hoe zij zich voelen. Jarenlang was ik op Pinkpop als toeschouwer en ik heb regelmatig in de rij gestaan om een handtekening te krijgen van een artiest die ik bewonder zoals Danko Jones. Het is fantastisch dat het nu de omgekeerde wereld is. Ik geniet met volle teugen en we blijven gelukkig allemaal met beide benen op de grond."

Je ziet helaas regelmatig dat Nu Of Nooit-winnaars na hun optreden op Pinkpop hun hoogtepunt hebben bereikt en vervolgens zie je ze langzaamaan uit elkaar spatten. Er lijkt een vloek te rusten op Nu Of Nooit bands. Hoe gaat Jick Munro & The Amazing Laserbeams dit voorkomen? "We hebben een plan! We willen gewoon heel veel blijven spelen, er staat nog een hoop op de planning na Pinkpop. We gaan onder andere een korte theatertour doen en zorgen dat we met nieuwe dingen komen. We hebben onlangs een EP uitgebracht en hopelijk een album binnenkort. We moeten in onszelf blijven geloven en niet blijven hangen. Daarnaast denk ik dat Jick Munro een band is die makkelijk te boeken is. We maken toegankelijke muziek en de tent stond vandaag helemaal op z'n kop. Er stonden duizenden mensen, waarvan zo'n honderd eigen publiek was. Dat was toch wel een bevestiging voor ons. Als we dit gevoel vasthouden en we blijven eraan trekken, dan moet het kunnen."