Pinkpop: De fans van Muse

Van gluren in kleedkamers tot knuffelen met Matthew Bellamy

Tekst: Francis Pronk, foto's: Jörg de Groot ,

Het is alweer de vijfde keer dat Muse het Pinkpop podium betreedt. Deze trouwe Pinkpopgangers hebben ook een hele trouwe fanbase opgebouwd. Wij ondervragen enkele opvallende types.

Superfan Lilia (29) uit Eindhoven ziet haar favoriete band vandaag voor de 26e keer. Ze heeft mooie herinneringen aan Pinkpop, want op dit festival heeft ze haar idolen voor het eerst mogen aanschouwen in 2002. "Het was ook meteen mijn eerste echt grote festival. Ik ben in het voorste vak alle kanten op gebeukt, maar het was het allemaal waard." In 2010 mochten ze in Parijs een exclusieve show in Casino De Paris, een kleine club vlakbij de Moulin Rouge, bijwonen. "Dit was de eerste keer in lange tijd dat ik Muse weer eens in zo'n kleine club mocht zien, heel mooi!"

Muse heeft inmiddels al vele albums op hun naam staan en deze maand is Drones - het negende album - verschenen. Wat maakt deze band nou zo bijzonder? "Ze zijn live gewoon heel erg goed! Ik vond Showbiz al heel tof, maar was helemaal verkocht toen Origin Of Symmetry uitkwam. Het feit dat ze een piano als een rock-instrument kunnen laten klinken, die ritmewisseling op nummers als Space Dementia en Citizen Erased, die vervreemdende teksten op dat album, het klopt gewoon allemaal. Het was de soundtrack van mijn leven op dat moment. Ik wist: dit is mijn band. Live laat ik me graag overdonderen, wil ik van mijn sokken geblazen worden en dat doen zij!"

Lilia heeft de band in 2003 ontmoet. Een droom die uitkwam. "Mijn tweede Muse-concert was in de Melkweg in 2003, een exclusieve showcase van OOR, waarbij ze voor het allereerst Absolution speelden. Ik kreeg terwijl ik in de rij zat een telefoontje: ik had een meet en greet gewonnen (zie foto)! Vervolgens werd ik zo nerveus dat ik bijna moest overgeven. We werden geïnterviewd door de BBC en een vriendin was zo vriendelijk om dat even aan te kaarten en dat fragment staat nog steeds ergens op internet. Muse was hartstikke aardig overigens! Al weet ik van het gesprek weinig meer. Iets over festivals… Wat ik wel nog weet was dat ik naar boven werd geloodst naar de kleedkamers. Daar stond Chris Wolstenholme in de gang een sigaret te roken. Hij stelde zich voor; "Hi, I'm Chris" Ik: I know... oeps."

Broer en zus Lisa (22) en Jeroen (21) uit Helmond zijn vijf keer naar Muse geweest. Het eerste concert was in het Goffertpark Nijmgen in 2010. Lisa vertelt: "Na een concert van Muse moet je wel fan zijn. Je wordt echt weggeblazen. Verder is de frontman geniaal. Alles wat hij aanraakt veranderd in goud. Piano, gitaar, zang. Wij luisteren dagelijks naar de nummers van Muse."
 
Als zij naar een concert gaat, staat ze al vanaf 10 uur ‘s ochtends in de rij. "Uiteindelijk wacht je dan zo’n elf uur voordat je ze dan ook echt kan zien. Het lijkt vervelend om zo vroeg in de rij te gaan staan, maar hierdoor hebben we fantastische mensen ontmoet! Je deelt allemaal dezelfde passie en dat is mooi om te zien. Dit zorgt toch voor een apart soort vriendschap, je gaat elkaar herkennen en hierdoor wordt het ook een stuk gezelliger in de rij. Je deelt het eten wat je bij hebt, gaat spelletjes doen etc."
 
In maart is ze met haar broer samen naar Manchester gegaan voor de Psycho UK tour. "Het was allereerst een drama om de kaarten te krijgen. Het concert was binnen 1 minuut uitverkocht. De dag voordat het concert was hoorden we dat er rond een uur of 7 in de avond al mensen voor de zaal zaten te wachten. Hierdoor hebben we besloten om pas rond een uur of 12 in de middag in de rij te gaan staan. Toen we naar binnen mochten werden we uit de rij gehaald omdat de credit card niet klopte met onze id’s. De credit card stond op de naam van onze vader en alleen hij mocht hiermee naar binnen. Na 9 uur wachten moesten we naar de box office toe en de mensen wilden ons eigenlijk niet naar binnen laten. Met hoge uitzondering kregen we toch de kaarten en moesten we van die mensen achteraan in de rij aansluiten. Gelukkig was er een hele aardige man die aan het scannen was en ons naar binnen liet. De mensen die we in de rij ontmoet hadden, hebben op ons staan wachten en vooraan twee plekjes vrijgehouden. Na heel wat spanning stonden we gelukkig toch perfect!"

Voor Julie (17) uit Drenthe was Goffertpark ook het eerste concert. Ze was toen twaalf jaar. "Ik ken Muse al sinds ik een heel klein meisje was. Ik ben er mee opgegroeid. Ieder Muse album is compleet anders met een bijzonder verhaal. Het maakt niet uit in wat voor mood je bent; er is altijd iets moois om naar te luisteren. Mijn vader, zus, zwager en zelfs moeder zijn Muse fans, dus ik moest wel."

Haar gaafste Muse-concert tot nu toe was in de ArenA. "De voorprogramma's waren toen Bastille en Biffy Clyro, beide bands die ik ook heel gaaf vind. Tijdens dit optreden heb ik Matthew Bellamy geknuffeld toen hij iedereen handjes ging geven. I saw my chance and took it!"

Sjoerd (23) uit Papendrecht kan inmiddels acht optredens afstrepen. "Ik vind het heel knap hoe ze zoveel verschillende muziekstijlen weten te verwerken in de liedjes, maar dat het toch altijd als Muse klinkt. Als je bijvoorbeeld alle bombarie weg zou halen en alleen het trio overhoudt, zijn het nog steeds hele goede liedjes."

Vanavond wordt er veel werk verwacht van het nieuwe album. Wat vindt deze fan eigenlijk van het gloednieuwe album? "Ik vind Drones een heel stuk beter dan zijn voorganger The 2nd Law. Op dat album zijn ze naar mijn smaak iets te ver doorgeslagen in het experimenteren. Op het nieuwe album hoor je heel goed dat ze terug zijn gegaan naar de basis: gitaar, bas, drums en zang. Ik vind het heel tof dat het een conceptalbum is, daarom probeer ik ook zoveel mogelijk het album van begin tot eind te luisteren in plaats van losse tracks af te spelen."

Muse is de reden dat Sjoerd gitaar is gaan spelen. "Zingen deed ik al van kleins af aan, maar door Muse ben ik veel met kopstem gaan zingen en daar ben ik ze tot op vandaag de dag nog steeds dankbaar voor. Inmiddels studeer ik aan het Conservatorium in Rotterdam en heb ik een eigen band genaamd Logue, waar we hele toffe dingen mee doen. We zijn dit jaar bijvoorbeeld geselecteerd voor de Popronde en we hopen zelf ooit op Pinkpop te staan!"