Pinkpop: Liveblog stage 4

Belevenissen vanaf het podium, vlakbij de festivalingang.

Tekst: Roger Smeets ,

Voor het tweede jaar in successie is er een vierde podium op Pinkpop. 3voor12 neemt je mee in dit liveblog. Verrassende acts en een gevarieerde programmering. Buiten de traditionele podia om een welkome aanvulling voor de Pinkpopbezoeker.

Coasts
Uit het Engelse Bristol komt Coasts. De band bestaat sinds 2011 en hun eerste echte wapenfeit is de single Rush Of Blood van de gelijknamige EP uit 2014. 

Vanuit de festivalingang kun je direct de tent in. De meeste mensen lopen door, maar er blijft genoeg publiek hangen om de toegankelijke pop/rock-nummers te beluisteren. Ze spelen een sfeervolle set, enogszins vergelijkbaar met Bastille qua stijl. Het uiterlijk van de zanger komt in ieder geval wel overeen, net als zijn uitstraling. Een beetje verlegen, maar wel een mooie sound.

De band speelt vaak live en dat is te horen. Ze spelen strak en foutloos. De tent stroomt steeds voller en dat ligt niet alleen aan de regen. Coasts speelt mooie muziek, het geheel ligt erg lekker in het gehoor. Afgesloten wordt met de hit Oceans, die luidkeels wordt meegezongen. Onder groot applaus verlaten de muzikanten het podium. De komende jaren moet Coasts vooral veel blijven spelen en nieuwe nummers schrijven. Dan zou het zomaar kunnen dat we Coasts over een paar jaar terugzien op een ander podium op Pinkpop.

 

Aurora

De 18-jarige Noorse Aurora is een verlegen meisje. Als ze tussen de songs door een praatje maakt, merk je dat ze het moeilijk vindt om op die manier contact te maken.  Als ze gaat zingen dan staat er ineens een hele krachtige dame op het podium.

Het is rustige muziek, in de traditie van Heather Nova, met bijbehorende prachtstem. Vol overtuiging en op momenten theatraal. Het lijkt wel of je in de huiskamer van Pinkpop terecht bent gekomen. Was de tent dicht geweest en hadden er kaarsen gestaan dan was het plaatje helemaal compleet geweest. Haar EP Running With The Wolves komt eraan. Voor de liefhebbers van rustige, sfeervolle muziek zeker een aanrader.

Of het de juiste act voor een festival als Pinkpop is valt te betwijfelen. In een theater bezorgt deze jongedame de luisteraar zeker kippenvel. Op een festival is dat een stuk moeilijker. Neemt niet weg dat het weinge publiek dat er was genoten heeft. Wat de toekomst betreft ziet deze er voor Aurora zonnig uit. Jong en onbevangen kan ze uitgroeien naar grotere podia. Als ze dan de intimiteit kan behouden komt dat kippenvel er vanzelf. Onthouden die naam en die EP kun je zonder meer alvast pre-orderen.

Pop Evil

Pop Evil, een band voor het betere gitaarwerk

Ontstaan in 2001, maar van de originele bezetting van de band zijn alleen nog oprichter en zanger Leigh Kakaty en gitarist Dave Grahs over. Het is een beproefd recept. Trek zwarte kleren aan, laat je haar groeien, pak een gitaar en maak een hoop lawaai. Pop Evil doet dit al meer dan een decennium. Toch is dit hun debuut in Nederland. Ze hebben zich voornamelijk gericht op hun thuisland, de Verenigde Staten.

Marco Roelofs kondigt het al aan: "Hebben jullie een beetje zin in gitaargeweld? Dan ben je op de juiste plek". En dat klopt als een bus. Vanaf het begin knalt het erin. No-nonsense, straight up rock and roll! Bij het tweede nummer vormt zich een mosh pit, die niet meer verdwijnt. Een uur lang worden de oren verwend dan wel gegeseld door scheurende gitaren en een vette basgitaar. De stem van Kakaty past perfect in het geheel. Ook met de opzwepende kwaliteiten van de frontman is niks mis.
Vernieuwend is het zeer zeker niet. Dat maakt ook niet uit. Pop Evil zet een prima optreden neer op Pinkpops kleinste podium. En dat was even lekker.
 

DJ's Waxfiend & Prime + Jebroer & Adje

Dj's Waxfiend & Prime met live Jebroer en Adje bouwen een feestje in de tent.

Pinkpop denkt aan iedereen. Ook aan de nieuwe generatie bezoekers. Stage 4 is gevuld met de jeugd. En wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Dancehall, R&B, hiphop. Deze DJ's draaien het allemaal en het liefst door elkaar heen. Waarom ook niet? Er is nog genoeg energie over om te dansen. Al snel komen Adje en Jebroer het podium op om met rapteksten van de straat de tent te veroveren.
Zijn teksten zijn gesneden koek voor de dansende menigte. Op commando wordt er meegebruld. Hij heeft zelfs zijn mascotte Sloddervos meegenomen. Met vlag en in een dik pak met enorm hoofd. Dat de vos een sixpack heeft laat hij maar al te graag zien. Een unicum op Pinkpop!
Waxfiend en Prime maken de set geroutineerd af. Anderhalf uur lang beweegt hun publiek. Was de tent vol geweest dan was het dak eraf gegaan, gegarandeerd.

De keuze voor deze act is een goede. Klantenbinding is belangrijk, ook voor Pinkpop.  De veteranen onder de bezoekers zijn het hier wellicht niet mee eens. Maar dat zal de jeugd worst wezen. Het was feest en dat is het belangrijkste.