Beveiliging Nederlandse concerten aangescherpt na aanslagen Parijs

Concertorganisator Mojo neemt extra maatregelen tot eind dit jaar, 013 fouilleert bij Alabama Shakes en Judas Priest

Timo Pisart ,

Na de aanslagen in Parijs, waaronder in popzaal Le Bataclan, kondigen Nederlandse poppodia aan enkele concerten extra te beveiligen. Concertorganisator Mojo kondigt aan tenminste tot einde dit jaar de beveiliging aan te scherpen van al zijn concerten, 013 fouilleert vanavond alle bezoekers bij Alabama Shakes en morgen bij Judas Priest. “We nemen het zekere voor het onzekere.”

Nederlands grootste concertorganisator Mojo kondigt aan tenminste tot eind van het jaar de optredens in zijn agenda extra te zullen beveiligen. Dat gaat om grote shows van onder andere The Prodigy, Madonna en Florence + The Machine in het Ziggo Dome, Papa Roach, Nightwish, Selah Sue en Simple Minds in de Heineken Music Hall, een keur aan kleinere optredens en het We Are Electric-festival in het Klokgebouw. “We nemen het zekere voor het onzekere, maar er is niets alarmerends aan de hand in Nederland”, laat MOJO-woordvoerder Marjanne Manders weten. “Afgelopen weekend hebben we met de securitybedrijven, zalen en lokale overheden besloten alles aan te scherpen. Ik kan niet op de details ingaan, maar de ingangscontrole wordt strenger. Dat betekent dat je soms wat langer in de rij zult staan.”

Ook het Tilburgse poppodium 013 laat weten extra securitymaatregelen te treffen bij het uitverkochte concert van de Amerikaanse soulband Alabama Shakes vanavond en Judas Priest morgenavond. Iedereen wordt gefouilleerd en er wordt in alle tassen gekeken. Directeur Frens Frijns: “We besteden er meer tijd aan en nemen dit heel serieus, het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Tegelijkertijd willen dat het bezoek van concerten leuk blijft en niet te krampachtig doen, dan zouden we ze laten winnen.”

NOS berichtte dat het Utrechtse zalencomplex TivoliVredenburg bij het concert van de Amerikaanse hardrockband Whitesnake op 2 december ook het publiek zal fouilleren. Dat spreekt TivoliVredenburg-directeur Frans Vreeke nu tegen. “We hebben ons veiligheidsbeleid opnieuw tegen het licht gehouden en zijn in overleg met de politie en onze veiligheidsexperts. Als er aanleidingen zijn om de beveiliging aan te scherpen, zullen we dat niet laten, maar voorlopig is daarvoor geen concrete aanleiding. De tourmanager van Whitesnake heeft ons standaard veiligheidsprotocol opgevraagd en kijkt aan de hand daarvan of er extra maatregelen nodig zijn. Daar verwacht ik deze week antwoord op.”

Vorige week vrijdag vonden meerdere aanslagen plaats in Parijs, waaronder in poppodium Le Bataclan tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Meer dan 80 mensen kwamen daar om het leven, waaronder crewlid Nick Alexander. Met capaciteit van 1200 man is de Le Bataclan vergelijkbaar met middelgrote concertzalen in Nederland zoals Paradiso. Eerder al reageerden de Nederlandse poppodia met een minuut stilte.

Prince maakte vandaag bekend wegens de aanslagen zijn Europese tour voor onbepaalde tijd uit te stellen, waarvoor hij ook het Amsterdamse theater Carré zou aandoen. De Amerikaanse band We Are Scientist annuleerde de show van aanstaande vrijdag in de Melkweg. Eagles of Death Metal heeft zijn tour afgebroken en zal niet op 21 november aantreden als een van de headliners op het Eindhovense festival Speedfest, zoals dat was gepland. Marjanne Manders van Mojo laat weten dat er verder geen afzeggingen zijn geweest. “Verder reageert het publiek heel ontspannen, er zijn maar weinig vragen naar de veiligheid bij concerten.”