Gijzeling poppodium Parijs

Meerdere aanslagen in Franse hoofdstad, gijzeling ten einde

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Vrijdagavond werd Parijs opgeschrikt door een serie aanslagen. Na meerdere schietpartijen op diverse plekken in de stad en explosies in de buurt van het voetbalstadion, was er een gijzeling in poppodium Bataclan. Op het moment dat de daders binnen vielen, trad de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal op. Na uren van onduidelijkheid, werd om 1u 's nachts de gijzeling door veiligheidstroepen beëindigd. Het totale dodental van de aanslagen staat op op moment van schrijven op 153, maar dat getal zal de komende uren nog stijgen. In de de concertzaal zijn 118 doden gevallen, aldus de locoburgermeester van Parijs.

22.55: De politie heeft bevestigd dat er een gijzeling aan de gang is in Bataclan, maar veel meer is er nog niet bekend. Er wordt genoemd dat er minstens twintig schoten gelost zijn en dat er zestig mensen worden vastgehouden worden. Het is onduidelijk of de gijzelnemers tijdens het concert van Eagles of Death Metal de zaal zijn binnen gedrongen, en wie er precies worden vastgehouden.

La Bataclan is een van de belangrijkste poppodia van Parijs, vergelijkbaar met Paradiso. De zaal in het 11e arrondissement van Parijs heeft een capaciteit van 1200. Eagles of Death Metal zou volgens hun tour volgende week vrijdag in Nederland te zien zijn, op het Eindhovense Speedfest.

Update 23.07: Inmiddels meldt Sky News dat er vijftien doden zijn gevallen in de concertzaal, en dat er minstens dertig doden zijn gevallen in heel Parijs.

Update 23.15: Franse nieuwszender BFMTV meldt dat het dodental van de meerdere aanslagen inmiddels gestegen is naar veertig, en dat de gijzeling nog aan de gang is. 

Update 23.36: CNN spreekt over zes tot acht gijzelnemers die het poppodium doorzochten naar bezoekers die zich verstopten. Ook wordt er gemeld dat er de politie een dak in de buurt van het podium beschiet. 

Update 23.45: De Franse band Red Lemons meldt op Facebook:  dat Eagles of Death Metal Bataclan heeft kunnen verlaten: "For our american and english friends, a terrorist attack happened at the Eagles of death metal concert. We are safe. Mikel Ross, Eric McFadden we were with your mates Jesse, Tuesday, the other musicians outside, they're safe too, they took a cab. Fuck..."

Update 00.00: Franse president François Hollande heeft zojuist in een toespraak de noodtoestand uitgeroepen en gemeld dat alle grenzen van Frankrijk op slot gaan, om te voorkomen dat de daders naar het buitenland kunnen vluchten. 

Update 00.09: Ooggetuigeverslag op CNN: Radioverslaggever van Europe 1 Julien Pierce was aanwezig in Bataclan en vertelt hoe terroristen in koelen bloede tientallen bezoekers neerschoten. Hij kon ontsnappen toen ze hun wapens aan het herladen waren. Het waren volgens hem drie of vier aanvallers, ongemaskerd, 20 jaar oud, gewapend met kalashnikovs.

Update 00.28: BBC, NOS en CNN melden dat er veel bewegingen van de politie rond poppodium Bataclan. De laatste minuten worden er diverse explosies en schoten gehoord.

Update 00:37: Het Agence France-Press meldt dat de bestorming van Bataclan door de politie in gang is. De media is gevraagd live berichtgeving rond Bataclan te staken, omdat dat de terroristen mogelijk zou kunnen helpen.

Update 00.48: Meerdere media, waaronder CNN, melden dat er tientallen gijzelaars bevrijdt zijn uit Bataclan.

Update 00.55: Eagles of Death Metal reageren op Facebook:

Update 01.00: Persbureau Reuters meldt dat de gijzeling ten einde is. Twee gijzelnemers zouden zijn omgekomen. Over de slachtoffers is nog niets bekend. 

Update 01.16: De Franse zender iTele en de BBC melden dat er in Bataclan ongeveer honderd doden gevallen zijn. 

Update 01.37: Officiële politiebronnen bevestigen dat er ruim honderd doden gevallen zijn binnen Bataclan, meldt The Associated Press.

Update 01.49: Locoburgermeester van Parijs Patrick Klugman vertelt CNN dat het dodental in Bataclan inmiddel op 118 staat.

2.24:  Het liveblog is inmiddels gesloten. Morgen zullen de gebeurtenissen samengevat worden, en aangevuld met de laastste feiten.