Lowlands: Geen betovering bij Tove Lo

Ze mist nog een trits van hits

Tekst Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Twee drummers maar liefst. Dat belooft wat. Zal Tove Lo af gaan wijken van de gebaande paden? Ons gaan trakteren op een onverwachte drumsolo? Dat ze het podium ophuppelt in safarilook, haar haar in een staartje, op blote voeten en met slechts basic make-up, is al een verrassing. Niet meer dat hijgerige sexy meisje, zoals ze zich presenteerde op het Amerikaanse showcasefestival South By South West. Op zoek naar credibility, ze wil zich als hitmaakster staande houden op een echt muziekfestival...

HET CONCERT:

Tove Lo, Lowlands Bravo, vrijdag 21 augustus 2015 

DE ACT:

Haar voorliefde voor Courtney Love bracht de Zweedse Ebba Tove Elsa Nilsson zo ver een mathrockbandje te starten, tegenwoordig maakt ze electropop. Tegen de zin van haar ouders studeerde ze daarna muziek. Ze probeerde een tijd lang door te breken, maar pas de Hippie Sabotage remix van 'Habits (Stay High)' leverde haar wereldfaam. Net als bijvoorbeeld SIA en Charli XCX schrijft ze haar materiaal zelf en de teksten gaan vaak over de donkere kanten van haar ziel. Ook schrijft ze voor anderen, zoals ze meeschreef aan de wereldhit 'Love Me Like You Do' van Ellie Goulding.

HET NUMMER:

Wanneer komt de hit nu? Uit ervaring is dat meestal aan het eind. En ja hoor, 'Habits (Stay High)' is komt langs als een na laatste. Publiek zingt een stukje mee. Iedereen blij.

HET MOMENT:

Het is hard werken voor Tove Lo, zeker in het eerste kwartier. Ze is dan ook erg blij dat tijdens 'Talking Body' het publiek gewillig meewerkt aan het trucje om te gaan zitten en weer op te springen.

HET PUBLIEK:

Vooraan veel jonge meisjes die de beat oppikken en dan met de rug naar de act meedansen op de muziek. Iets verderop laat het publiek het gelaten over zich heen komen. Het achterste deel van de Bravo is dun bevolkt. 

HET OORDEEL:

Eenvormigheid ligt telkens op de loer. Bij een hit-act gaat het om de hits en dat zijn er nog te weinig om de set te kunnen dragen. Naast 'Habits' brengt 'Talking Body' wat reuring, 'Run On Love' heeft een Calvin-Harris-achtige feel en 'Timebomb' een explosieve opbouw. Maar de rest is gewoonweg te middelmatig. Ze zingt niet onaardig - al staan er wat koortjes op band -, maar haar dansbewegingen zijn te basic. Doordat er een band meeloopt kan ze nergens uit de bocht vliegen en dat is jammer. Hoewel haar teksten meer diepgang hebben dan de bubblegumpopverpakking doet vermoeden, neemt ze nergens de moeite de songs nader in te leiden. Een gemiste kans. Over vijf jaar met een rits van hits, een echte band en een Katy Perry-achtige show moet het vast te pruimen zijn, maar nu zijn de Tove Lo-lands nog te vlak.  

DE FOTO: