Lowlands: 72% van de tickets verkocht

Nog 15.000 tickets te gaan in de laatste maand

Atze de Vrieze ,

Waar veel festivals de afgelopen jaren schimmig deden over hun verkoopcijfers, is Lowlands vandaag ineens opvallend concreet: met nog een kleine maand te gaan heeft het festival 72% van zijn tickets verkocht, twittert woordvoerder Bente Bollmann. Dat komt neer op ongeveer 40.000 van de 55.000 toegangsbewijzen. Bij Mojo zijn ze er nog niet zeker van dat het festival uitverkoopt: “We gaan het zien, we weten het als de poort open gaat.”

Waarom zo’n concreet getal naar buiten brengen? “We horen van veel kanten dat mensen denken dat Lowlands uitverkocht is. Dat zijn mensen natuurlijk ook gewend van de laatste jaren. Daarom geven we nu maar eens een helder signaal: er zijn nog kaarten.” Wat we al wisten is dat de negatieve trend in de kaartverkoop van Lowlands dit jaar doorgezet heeft. Vorig jaar was er veel te doen om het relatief trage uitverkopen van het festival. Waar het festival een paar edities achter elkaar in een vloek en een zucht van al zijn tickets verlost was, duurde het nu een paar maanden, tot 14 mei. “De kaartverkoop is genormaliseerd”, verklaarde festivaldirecteur Eric van Eerdenburg meerdere keren. Na een paar jaar van ongezond hoge druk was het nu voor iedereen weer mogelijk een kaartje te bemachtigen. 
 
Verklaringen waren er ook in overvloed, zij het met name vorig jaar. Toen werd veel over Lowlands gediscussieerd, terwijl het dit jaar op dat gebied nog opvallend stil is. Het Lowlands-gevoel zou verdwenen zijn, zeiden de strengste critici vorig jaar. Echte headliners ontbreken, zeggen anderen, vooral doelend op rockbands als Foo Fighters en Muse.

Waarschijnlijker is het dat Lowlands stevige concurrentie ondervindt in de steeds maar groeiende festivalmarkt, onder andere van het eigen evenement Down The Rabbit Hole. Dat maakte dit jaar een flinke groei door, naar ruim 15.000 bezoekers. De twee nieuwe driedaagse festivals in de voorzomer - Rabbit Hole en Best Kept Secret - zijn kleiner van opzet, en ook een stuk goedkoper: 125 euro vs 195. Waar Lowlands tot een paar jaar terug simpelweg vaste prik was voor een heleboel mensen, zijn er nu kennelijk redenen om eens om je heen te kijken en andere alternatieve serieus te overwegen. 
 
Het zou dus kunnen dat Lowlands 2015 de eerste editie in tien jaar is die niet uitverkocht raakt, ondanks het binnenhalen van gewilde acts als Kendrick Lamar, The Chemical Brothers en Ben Howard. Al wil Bente Bollmann vooral niet op de zaken vooruit lopen. “We hebben net vorige week het muziekprogramma compleet gemaakt, de reacties zijn goed. Een band als Tame Impala heeft nu net zijn album uit en scoort deze week de 3FM Megahit, dat is gewoon een hele relevante band. 30 juli brengen we het blokkenschema naar buiten. We hebben nog een paar weken, waarin een hoop kan gebeuren.”