3voor12 Checklist (week 23): o.a. FFS, A$AP Rocky en Maribou State 3voor12 Checklist (week 23): o.a. FFS, A$AP Rocky en Maribou State

Elke week de beste nieuwe muziek

, Redactie 3voor12

3voor12 Checklist (week 23): o.a. FFS, A$AP Rocky en Maribou State

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Wat zijn dé tracks en albums die je deze week echt moet checken? Het twaalftal van 3voor12 wordt deze week aangevoerd door het aanstekelijke samenwerkingsproject van Franz Ferdinand en Sparks, met verder hoge plekken voor A$AP Rocky en danceduo Maribou State.

1. (-) FFS - FFS (album)
Helemaal bovenaan de Checklist van deze week staat het debuutalbum van FFS. FFS? Franz Ferdinand kennen we al een kleine tien jaar als Schotse leverancier van de allerleukste arty gitaarliedjes. Sparks maakt zelfs al veertig jaar geinige, kunstzinnige synthpop met af en toe een disco-uitstapje. Eigenlijk een hele logische combinatie, en dat resulteert in een album dat soms supercatchy en grappig is, en soms een beetje doorslaat in potsierlijke ideeën.

2. (6) A$AP Rocky - AT.LONG.LAST.A$AP (album)
Op repeat: AT.LONG.LAST.A$AP. Je hoort aan alles dat een heel team zich bemoeid heeft met het tweede album van rapper A$AP Rocky. Godbetert zelfs Rod Stewart doet er aan mee, dan weet je het wel. En toch is het zeker geen gladde, commerciele productie geworden. Eerder het tegenovergestelde: druggy, duister, met soulsamples die je omlaag trekken in plaats van eenvoudige hit-hooks. Zeer boeiend.

3. (-) Maribou State - The Clown (single)
We kregen het aanstaande album van Maribou State al getipt van de Britse producer George FitzGerald, en hij heeft gelijk gekregen: de plaat Portraits kwam deze week uit en staat vol met de combinatie melodieuze warmebadhouse én onderkoelde funk. Om maar eens een vergelijking te maken: leadsingle The Clown klinkt alsof Jungle een potje jamt met Caribou, en dat klinkt heerlijk.

4. (-) Nozinja - Nozinja Lodge (album)
Noem de Zuid Afrikaanse producer Nozinja gerust Shangaan Electro-pionier. Aanvankelijk runde hij een stel succesvolle mobieltjesreparatiewinkels, maar toen ontdekte hij dat er een groot publiek was voor shangaan-dansfeesten. Al gauw ging hij zelf produceren en werd vervolgens opgepikt door het vooraanstaande WARP. Inmiddels zijn Caribou, Theo Parrish en Mount Kimbie al fan, en nu is er eindelijk zijn debuutalbum. Hoe dat klinkt? Alsof je een afrobeatplaat twee keer te snel aanzet en er een drumcomputertje onder plakt met een paar pow-pow!-geluiden. Gegarandeerd het raarste dancealbum dat je dit jaar hoort.

5. (-) The End op het Holland Festival (live)
Als de ene helft van het publiek boos wegloopt en de andere helft het fantastisch vindt, is dat een goede zaak, toch? De experimentele opera rondom de virtuele Japanse popster Hatsune Miku verdeelde in ieder geval de meningen op het Holland Festival. Sommigen vonden het een brug te ver, anderen een fantastisch gedachte-experiment: hoe menselijk is een hologram? Kan ze ook fantaseren? En sterven? En wat zegt dat alles over je eigen sterfelijkheid? Lees vooral ook het uitgebreide verslag.

6. (-) Fresku - Ik Wil (track)
Fresku is terug. De rapper was altijd al supergrappig en speels, soms ook emotioneel en vol twijfel. Zijn nieuwe track Ik Wil valt in die laatste categorie, waarin hij zowel zijn artiestenbestaan als vaderschap bevraagt. Het is de eerste voorbode van het derde Fresku-album: Nooit Meer Terug. Daarover zei hij tegen 3voor12: „Ik ben bang dat ik maar een houdbaarheidsdatum van vijf jaar heb. Ik zit tegen de grens aan.”

7. (-) Girlpool - Before The World Was Big (album)
Girlpool is een duo van gitariste en bassiste uit Los Angeles. Zonder drums bouwen zij kinderlijk eenvoudige, tot op het bot gestripte indierockliedjes met piepkleine steentjes. En die simplistische aanpak werkt heel verfrissend. Before The World Was Big (ultieme titel en dito hoes voor deze muziek!) is hun debuutalbum.

8. (-) Tubelight in 3voor12 Radio (live)
Eindhoven Psych Lab is net begonnen: het tweedaagse festival waarbij de Effenaar verandert in een grote orgie van psychedelische muziek, vloeistofprojecties en sixties-pop. De Belgische shoegaze/sixties-band Tubelight staat er ook. Zeg maar: The Velvet Underground meets The Jesus and Mary Chain. Gisteravond gaven ze vast een voorproefje van hun show in 3voor12 Radio.

9. (-) Carly Rae Jepsen - E-MO-TION (track)
Ook geschikt voor mensen die Call Me Maybe te zoet vonden: het nieuwe materiaal van Carly Rae Jepsen. Na de fijne door Blood Orange geproduceerde ballad All That lekte deze week nog een liedje van haar aanstaande album: titeltrack E-MO-TION, een heerlijk smaakvol geproduceerd discoliedje. Het zou ons niet verbazen als diezelfde Blood Orange hier achter de knoppen zat.

10. (-) Arthur Russell - Corn (album)
Arthur Russell was een componist, cellist en zanger die enige underground-roem vergaarde met zijn bijzondere liedjes die disco, klassiek en folk verenigden. Vorig jaar verscheen al een uitgebreid eerbetoon door onder andere Sufjan Stevens, Jose Gonzalez, Hot Chip, Robyn en Scissor Sisters, nu verschijnt op wonderlijke wijze een ‚nieuw’ album met nog niet eerder verschenen opnames.

11. House In Your House op het Holland Festival (live)
Het Holland Festival opende dit jaar met House in your House: housemuziek die rechtstreeks naar je huiskamer werd gestreamd. Het festival organiseerde het feest met 3FM, 3voor12 en RAUW, dat de tofste dj’s programmeerde en mode-ontwerper Bas Kosters inschakelde voor een uitbundige entourage. De sets van RipTide, Joost van Bellen en Mike Mago zijn nu terug te zien.

12. The Strokes op Primavera Sound Festival (live)
Dit weekend speelde The Strokes hun enige Europese show - bovendien hun eerste op Europese bodem in vier jaar tijd. Hoe die show op Primavera Sound in Barcelona was? Nagenoeg perfect: Julian Casablancas zag er misschien wat ouder en dikker uit, maar was uitstekend bij stem. De band speelde ondertussen fel en de setlist was uitstekend. En raad eens wat? De show staat nog op YouTube!

Deze Checklist werd samengesteld met inbreng van:

Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Rene Passet, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Willem van Zeeland, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze, Matthijs Kuiper, Timo Pisart en Cécile van Wijnsberge.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12