3voor12 Checklist (week 19): o.a. Róisín Murphy, LA PRIEST en Tame Impala 3voor12 Checklist (week 19): o.a. Róisín Murphy, LA PRIEST en Tame Impala

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 19): o.a. Róisín Murphy, LA PRIEST en Tame Impala

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Zoals iedere week scheidt 3voor12 weer het muzikale kaf van het koren in de Checklist. Wat vinden wij deze week de moeite van het luisteren waard? Onder meer het nieuwe album van Róisín Murphy, waarop de diva weer schittert als vanouds. Ook de funky nieuwe track van LA PRIEST komt langs, en - het kan inmiddels bijna niet anders - de nieuwste van Tame Impala. Verderop in de lijst mooie melodische techno van Dave DK, de nieuwe Chemical Brothers, het jazz-epos van Kamasi Washington en nog veel meer om je tanden in te zetten.

1. 1. (-) Róisín Murphy - Hairless Toys (album)
De Ierse discokoningin is terug! Hairless Toys is haar eerste album sinds Overpowered (2007), en het is een hoogtepunt van haar solocarrière sinds de ontbinding van Moloko. De plaat is smooth, subtiel en sexy geworden, met glitterende synths en funky diepe bassen. Bijzonder elegant en tegelijkertijd hedonistisch, als een nacht in een exclusieve club bovenin een wolkenkrabber waar de champagne rijkelijk vloeit. Hairless Toys is deze week het 3voor12 Album van de Week, en is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

2. (-) LA PRIEST - Party Zute/Learning To Love (track)
Het is veelvuldig besproken op de redactie, maar inmiddels zijn we eruit: de naam van deze Engelse electronica-act spreek je uit als “lah priest” (en dus niet “el ee priest”). Het brein achter LA PRIEST, Sam Dust, ken je misschien nog als bandlid van Late of the Pier. Party Zute/Learning To Love is een single van het aankomende album Inji, en als deze track een aanwijzing is, moet dat een hyperfunky feestje gaan worden.

3. (-) Tame Impala – Eventually (track)
Hij lijkt niet uit de Checklist weg te slaan, die Kevin Parker, maar wat wil je ook als ‘ie steeds maar toffe nummers blijft uitbrengen? Eventually is na Let It Happen, Cause I’m A Man en Disciples alweer het vierde nummer dat we van album Currents hebben gehoord, en de rest kan ons niet snel genoeg verschijnen. Volgens het persbericht leent Currents onder andere van Michael Jacksons Thriller, Daft Punks Discovery en moderne hiphop, maar natuurlijk ontbreekt ook de voor Tame Impala typische ‘70s psychedelica niet. Er is inmiddels een releasedatum voor het album: 17 juli. Eventually is weer een prettige meedrijftrack, maar wel een met een aantal fijne verrassingen.

4. (2) Blur - The Magic Whip (album)
Nog zo’n blijvertje: alweer de derde week in de Checklist voor het eerste Blur-album in twaalf jaar. The Magic Whip is volgens gitarist Graham Coxon, die er op het vorige album Think Tank slechts op één nummer bij was, een sci-fi folkplaat. Wij herkennen er ook elementen uit frontman Damon Albarns solodebuut Everyday Robots in. Dat het album in Hong Kong is ontstaan hoor je terug in de teksten. Tussen de neonlichten, wolkenkrabbers en miljoenen mensen bezingt Albarn de eenzaamheid van de grote stad.

5. (-) Dave DK - Val Maira (album)

Ook deze week is er weer plaats voor fijne techno in de Checklist. De Duitse (hoe kan het ook anders) producer Dave DK heeft met Val Maira een prachtige melodieuze plaat afgeleverd op het invloedrijke Kompakt Records. Val Maira staat vol zoete melodieën, soms duister, soms melancholisch, dan weer dansbaar, maar steeds weer onvervalst mooi. Horen? Val Maira staat nu op de Luisterpaal.

6. (-) Chemical Brothers – Go (track + video)
Ook Chemical Brothers maakt dit jaar een comeback. Go is de eerste single van het in juli verwachte album Born In The Echoes. Op deze track werkt het duo weer samen met rapper Q-Tip, bekend van de legendarische hiphopgroep A Tribe Called Quest, die ook de vocalen verzorgde voor megahit Galvanize (2006).  Ook Go is weer een energieke pompende track met zeer catchy hook, maar het opvallendste is misschien wel de bijbehorende videoclip. Die is geregisseerd door de Franse Michel Gondry, bekend van zijn surrealistische video’s voor onder meer Björk, Daft Punk en The White Stripes. In vergelijking met de rest van zijn werk is Go nog vrij ingetogen, maar bijzonder is het zeker: zeven in identieke malle pakjes gehulde danseressen doen een robotische choreografie met twee ijzeren palen. Klinkt vreemd? Dat is het ook. Maar daarom juist de moeite van het kijken en luisteren waard.

7. (-) Braids live @ Westerliefde + Deep In The Iris (concert + album)
Toen het nieuwe album Deep In The Iris uitkwam, werd die hier al enthousiast ontvangen met een vijfde plaats in de Checklist. Geen wonder dus dat toen Canadese indie-electro-pop Braids afgelopen woensdag in Westerliefde stond er zich ook een paar redacteuren in het publiek bevonden. Die waren enthousiast: “Goede liveband, veel fraaie nieuwe liedjes”, was de conclusie. De nieuwe liedjes zijn allemaal een stukje meer poppy dan wat we van de band gewend zijn, maar niet zonder diepere laag. Dat blijkt live een geslaagde combinatie.

8. (-) Kamasi Washington - The Epic (album)
Iets heel anders: jazz zie je bijna nooit op 3voor12, maar Kamasi Washington wist met dit epische album meerdere weeklijstjes te halen. The Epic is in alle opzichten een grootse plaat; tweeënhalf uur aan zeker niet makkelijke jazz die toch ook de oningewijde luisteraar zal weten te bekoren. Washington is een veelgevraagde saxofonist en componis, die samenwerkte met Flying Lotus, Snoog Dogg, Lauryn Hill en levende jazzlegende Herbie Hancock, en onderdeel uitmaakte van de studioband van Kendrick Lamar op diens alom geprezen album To Pimp A Butterfly. Wellicht is het die connectie die Washington de kracht gaf om de oversteek te maken vanuit de jazz-niche naar een groter publiek, en dat is maar goed ook, want de kwaliteit van dit enorme album is niet te ontkennen.

9. (5) Jacco Gardner live @ de Helling + Hypnophobia (concert + album)
De langverwachte tweede plaat van de grote, kleine man uit Hoorn, voorafgegaan door die al dan niet instrumentale en vooral heerlijke single Find Yourself en het titelnummer Hypnophobia. Die laatste is inderdaad een tikje anders, dromerig ja, maar ook filmisch. Waar hij precies de mosterd vandaan haalt? Check het in de in totaal tien-uur-durende playlists bomvol krautrock, freakfolk en horrorsoundtracks, waar Gardner gisteren in 3voor12 Radio meer over vertelde. In deel twee van het album komt de inspiratie uit ‘library music’, film- of televisie-muziek uit de jaren zeventig sterk naar voren en dat is genieten. Genieten als in: zomers in de tuin in de hangmat met een jonko en een fles wijn. Nieuwe band, nieuwe Jacco. Check ook het interview en lees de recensie.

10. (1) METZ – II (album)

De tweede van de Canadese noiserockband METZ, simpelweg II getiteld, is een geweldige plaat geworden, nóg een tandje harder en furieuzer dan het debuut. Acetate (check ook vooral de hilarische video) en Spit You Out kwamen al eerder uit en de rest van II sluit daar eigenlijk naadloos op aan. Ook geschikt voor de verstokte Nirvana-fans. Kennen jullie trouwens deze sessie die we met METZ opnamen op Le Guess Who? nog?

11. (-) King Gizzard & The Lizard Wizard – Quarters (album)
Deze kanshebbers voor de titel “Meest Lollige Maar Toch Ook Wel Onpraktische Bandnaam” vullen deze week de 3voor12 Luisterpaal aan met nog een lekker psychedelisch album. De band uit Melbourne, Australië zette op Quarters slechts vier tracks van ieder precies tien minuten en tien seconden. Het zijn vier langgerekte, golvende slow jams waarop je je mee kunt laten voeren naar andere werelden. Denk Thee Oh Sees, Ty Segall of Pond, maar dan met het tempo flink omlaag geschroefd en af en toe een dwarsfluit. Quarters is nu te horen op de Luisterpaal. De band is bovendien bevestigd voor Down The Rabbit Hole.

12. (-) Torres – Sprinter (album)
Mackenzie Scott, aka Torres, werkte voor tweede album Sprinter samen met producer Rob Ellis. Die werkte eerder dan weer met cultheldin PJ Harvey, wiens fans deze plaat zeker zullen waarderen. Sprinter is intens en donker, met meeslepende rocktracks barstend van de attitude. Scott spuwt haar teksten met een combinatie van vurige woede en soms nog pijnlijkere onverschilligheid.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12