3voor12 bespreekt Album van de Week (10): Purity Ring

Another Eternity is toegankelijker, maar niet alle geheimen worden prijsgegeven

Atze de Vrieze ,

Wat een soap was dat vorig jaar, toen de Canadese indie-electro-zangeres Grimes een meer mainstream single de wereld in slingerde, en er na veel kritiek van haar fans weer afstand van nam. Haar album laat tot op de dag van vandaag op zich wachten. Collega’s Purity Ring - ook uit Canada, ook elektronisch - zetten dezelfde stap, maar dan wel met een stuk meer zelfvertrouwen. Another Eternity is een stap richting het grote publiek, zonder alle geheimen prijs te geven.

Purity Ring is een duo uit Canada, dat naast Megan James bestaat uit producer Corin Roddick. In eerste instantie oogstten ze vooral enthousiasme bij de Amerikaanse blogs. Bij de lancering van een album is tegenwoordig alles nieuws op die blogs: hoes, tracklist, een eerste teaser. Maar dat Megan James van Purity Ring al voor release van hun tweede album de teksten deelde, was toch echt een puur inhoudelijke actie. ‘My precious words’, noemde ze het. Dierbare poëzie. Al bij hun debuutalbum Shrines viel op dat Purity Ring meer was dan zomaar een electropopgroepje met luchtige liedjes. Met zelfverzonnen woorden als Belispeak en Ungirted ontrolde Megan James een fascinerend impressionistisch universum waar lichamelijke ongemakken, angst en hartzeer in elkaar overliepen. Het maakte Purity Ring mysterieus en spannend. Duister ook, terwijl hun muziek ook onmiskenbaar popkwaliteiten had.
 
Dat is niet anders op Another Eternity. De opvolger ontleent zijn titel aan Begin Again, een van de nummers die het album vooruit snelden. Het nummer heeft een typische Purity Ring-tekst: cryptisch en niet helemaal in te vullen, maar met precies genoeg betekenis om erdoor ontroerd te raken. Het nummer lijkt te gaan over een laatste poging een relatie te redden. Opnieuw beginnen, een streep onder het verleden. “You be the moon i'll be the earth / and when we burst … start over.” De eerste keer ‘voor eeuwig’ bleek toch eindig, dan maar ‘another eternity’. 
 
Net als op hun debuut flirt Corin Roddick veel met moderne, elektronische hiphopproducties, maar ook met duistere synthpop. Die hiphopinvloeden brachten het duo in aanraking met rapper Danny Brown, waarmee ze twee keer samenwerkten. Hun oor voor pophits was de schakel met Lady Gaga, wiens single Applause ze remixten. Dat smaakte misschien naar meer, want in vergelijking met de eerste plaat klinkt Another Eternity net wat toegankelijker, waarbij vooral de trance-achtige passages met flink uitwaaierende synthesizers opvallen. Neem bijvoorbeeld die break met die aanzwellende snares in Stranger Than Earth, die zou in een Avicii-track niet vreemd staan. Precies zoals Megan James met haar meisjesachtige stem soms klinkt als een mainstream popzangeres. 
 
Ze zoeken af en toe het randje op, en toch geeft Purity Ring gelukkig niet alle geheimen prijs. De samenvloeiing van licht en donker, mainstream en underground is nog steeds interessant, met sterke nummers als Push Pull, Dust Hymn en Bodyache als resultaat. In april staat Purity Ring op Motel Mozaique, met beide benen in het alternatieve circuit. Benieuwd of dat de komende jaren zo zal blijven.