Song van het Jaar: De 'kapot gedraaide' Supercrazyturbotophit van Tove Lo Song van het Jaar: De 'kapot gedraaide' Supercrazyturbotophit van Tove Lo

Ellie Goulding vond het juist leuk

, Tim van der Steen

Song van het Jaar: De 'kapot gedraaide' Supercrazyturbotophit van Tove Lo

Ellie Goulding vond het juist leuk

Tim van der Steen ,

In de aanloop naar de uitslag van Song van het Jaar-verkiezing blikt 3voor12 terug op opvallend hitsucces onder de Song van het Jaar-genomineerden. Vandaag Tove Lo, de Zweedse popdame die met de remix van Habits de hitlijsten in denderde. Haar eigen liedje wist Nederland niet te bereiken, maar nadat Hippie Sabotage er aan sleutelde werd Stay High (Habits) een regelrechte hit die 23 weken in de Top40 bleef hangen. Gerard Ekdom: "Er is iets met dat nummer, hij gaat onder je huid zitten."

"We hebben hem kapot gedraaid, laten we eerlijk zijn." Gerard Ekdom heeft gelijk, de Stay High remix die Hippie Sabotage maakte van Tove Lo's Habits kunnen we niet meer horen inmiddels. Toch is het zijn Song van het Jaar geworden. Ook bij Giel Beelen, Sander Lantinga en Coen Swijnenberg staat de track stevig in de jaarlijstjes, maar wat maakt het nou zo'n hit? "Je moet teruggaan naar het moment dat je hem voor het eerst hoorde", zegt Ekdom in 3voor12 Radio. "Het was mei en vreselijk slecht weer op zondagmiddag. Ik gooide hem in de cd-speler en dacht: wat is dit? Ik moet hem nog een keer horen! Op een gegeven moment was ik bij draaibeurt zestien. Dan weet je dat er iets met een nummer is, hij gaat onder je huid zitten. De plaat waarbij je dat hebt is je Song van het Jaar." Om te weten hoe Stay High hier terechtkwam moeten we terug naar de oorsprong.

Ebba Tove Elsa Nilsson is een 27-jarige Zweedse singer-songwriter. Ze schreef onder meer liedjes voor Girls Aloud en Icona Pop en bracht in maart 2013 haar eerste EP Truth Serum uit onder de naam Tove Lo (spreek uit Toevéloe). Lo betekent Lynx in het Zweeds, een bijnaam die ze kreeg na een bezoekje aan een dierentuin waar ze de harige katachtige wel charmant vond. Niet direct waar je aan zou denken als je haar songteksten beluistert: die gaan vrijwel zonder uitzondering over tragisch falen in de liefde en het zelfdestructieve proces dat daar op volgt. Zo ook in Habits, een dancepop-liedje waarin Tove Lo zich over een ex heen probeert te zetten, door zich aan mannen, vrouwen en drank te vergrijpen.  

Er zijn twee officiële clips voor Stay High gemaakt. In de eerste versie werd Lo wakker en had ze flashbacks van een wilde avond, om zich vervolgens weer aan te kleden voor een nieuw nachtelijk avontuur. Deze is offline gehaald en vervangen voor het clipje hierboven. Tove Lo verklaart in meerdere interviews dat wat we zien allemaal echt gebeurd is. Direct nadat het met haar ex uit ging, schreef ze Habits in een periode waarin ze zich verloor in drank, drugs en hedonisme. Op zich leuk, maar het ligt er tekstueel wel heel dik bovenop.

Dat dachten de heren van Hippie Sabotage waarschijnlijk ook, zij maakten een onofficiële remix die op 11 april 2013 voor het eerst verscheen in het korte filmpje hieronder (NSFW). In september van dat jaar gooiden zij hun remix op Soundcloud onder de titel Stay High. Deze werd uitgebreid opgepikt door verschillende blogs. Hypemachine (een website die wereldwijd activiteiten van muziekblogs bijhoudt) geeft aan dat de track inmiddels zo’n 70.000 keer gedeeld werd. Tove Lo erkende dat de remix goed was en bracht hem officieel uit op 3 maart 2014. Ellie Goulding kwam het nummer op het spoor en slingerde hem twee dagen later op haar sociale media, daarmee barstte de bom.  

Stay High dir. by Aris Jerome from Aris Jerome on Vimeo.

Tove Lo - Stay High (Habits) (Hippie Sabotage remix), zoals de track voluit heet, werd half april tot Supercrazyturbotophit gebombardeerd door Coen en Sander en kreeg de nodige airplay in Nederland. Een krappe maand later werd dit nog veel meer toen die 3FM Megahit werd. En laat dat nu precies de week zijn waarin Giel Beelen zijn radio recordpoging deed op 3FM. "De recordpoging is zeker de asociatie erbij, en dat is wat muziek ook altijd is: herinneringen. Hoe een plaat na weken nog een heel onrustig onderbuikgevoel kan geven. Wat dat betreft is Stay High ook wel echt zo. Tijdens mijn recordpoging zat ik in een natural high van niet slapen en radio maken", zegt Beelen in 3voor12 Radio.

Tove Lo verscheen vervolgens in de Nederlandse Top40, om daar 23 weken te blijven hangen. Hoewel de track door heel Europa in de hitparades belandde, bereikte hij maar zelden de eerste plaats. Zelfs in thuisland Zweden bleef hij op 17 steken, alleen in de VS, Letland en Nederland (drie weken) stond het nummer bovenaan.  

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12