Nieuwe top 50 voor vinyl

Vinyl50 "voor de mensen die jarenlang tegen de wind in pisten"

Timo Pisart ,

Vandaag werd in Haarlem de nieuwe albumlijst Vinyl50 gelanceerd. Inderdaad: een lijst gebaseerd op verkopen van louter elpees. 3voor12 Radio zal iedere week woensdag de meest opvallende platen uitlichten en belde alvast met initiatiefnemer Peter Funcke.

Voor het eerst sinds 1986 heeft Nederland weer een 'vinyl-only' albumlijst: de Vinyl50. Sinds '86 ging de verkoop van cd's meer en meer de albumlijst bepalen, en vanaf '91 werd de verkoop van elpees überhaupt niet meer meegeteld bij de album top 50. Maar waar cd's tegenwoordig steeds minder goed verkopen, zit vinyl al jaren in de lift. Geen wonder dus, dat Peter Funcke en Mariska Tuinier van communicatiebureau Tone of Voice het initiatief namen voor de Vinyl50. Hoe kwam Funcke op het idee? "Ik geef ook les in Kunst en Multimedia. Ik had een discussiepanel en zei mijn studenten: 'Het is gedaan met de fysieke verkoop, over drie jaar is het alleen maar digitale highway.' Toen brak de hel los. Wat bleek: de helft van de klas kocht vinyl. Het was een heftige discussie die me aan het denken zette. We hebben een vaste schare van mensen die jarenlang tegen de wind in pisten en vinyl bleven luisteren, en tegelijkertijd is er een jongere generatie die nu vinyl gaat kopen."

Overigens was vinylverkoop in 2013 nog altijd verantwoordelijk voor een kleine 10 procent van de fysieke muziekverkoop. In een jaar tijd steeg de verkoop van vinyl overigens wel van 6 naar 7 miljoen euro.

De lijst werd vandaag voor het eerst gepubliceerd, en wordt gebaseerd op de verkoop van inmiddels 31 platenzaken en ketens, o.a. Plato/Concerto, Kroese, Velvet Music, Sounds, de Waaghals en Popeye. "Zij leveren hun data aan, ik hoop dat we nog verder gaan uitbreiden. Betrouwbaarheid staat boven alles." De top 5 bestaat uit This is All Yours van alt-J, Popular Problems, Lazaretto van Jack White, Lobi da Basi van Typhoon en Colours and Their Things van Emil Landman. "We waren positief verrast: er waren meer aantallen nodig om in de lijst te komen dan ik dacht, minstens een stuk of 20. Opmerkelijk was dat ook Underworld erin kwam met een re-release. En er staan aardig wat Nederlandse releases in."

3voor12 Radio zal iedere woensdag de Vinyl50 belichten in de rubriek 3voor12 Charts.