Tien tips voor Bevrijdingsdag en 4 mei

Radiohead op strijkers, deathmetal, Chet Faker en heel veel meer

Timo Pisart ,

Lang leve de vrijheid, en lang leve de gigantische hoeveelheid mooie muziek die je kunt zien op 4 en 5 mei. In een dag tijd vinden er een paar honderd optredens plaats in het gehele land, wat al gauw leidt tot Bevrijdingsdag-keuzestress. 3voor12 kijkt voorbij helikopteracts Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob en vist de meest bijzondere muzikale krenten uit de pap. Van Radiohead op strijkers via extreme metal naar internationale hypes.

4 TIPS VOOR 4 MEI

1. Amsterdam: Different Trains in het Concertgebouw
Elk jaar weer programmeert het Koninklijk Concertgebouw een bijzonder concert op 4 mei (gratis toegankelijk t/m 18 jaar), en dit jaar is het gestoorde strijkkwartet Zapp4 van de partij, dat werk voor Radiohead heeft bewerkt voor 4 strijkers. Let daarbij vooral op Oene van Geel, de Nederlandse Jimi Hendrix van de viool, die zijn instrument graag volsmeert met bizarre geluidseffecten en zelf ondertussen overloopt van spelplezier. Ook hoor je de driedelige compositie Different Trains van minimal-meester Steve Reich over de Tweede Wereldoorlog.

2. Groningen: Spinvis, Roosbeef en Meindert Talma
De fijnste Nederlandstalige liedjes hoor je op 4 mei in Groningen, waar al 's middags een uitgebreid literair-muzikaal programma plaatsvindt. Neerlands onbekendste popster Meindert Talma speelt er zijn droogkomische liederen, de altijd aimabele Spinvis is van de partij en ook Roos Rebergen alias Roosbeef is van de partij. Die laatste twee zagen we verleden jaar zelden op de bühne, dus wellicht hebben ze een stel gloednieuwe liedjes in petto.

3. Utrecht: Knalland in de kerk
Jawel, speciaal voor 4 en 5 mei is er een heus indierock album gecomponeerd met de naam Volhard, dat wordt opgevoerd in tijdens het herdenkingsconcert in de Domkerk. Dat alles door Knalland, het project geboren in Utrechtse oud-Vogelaar-wijk Kanaleneiland, geïnitieerd door Casper Adrien en Tommy Ebben en met bijdrages van Mister & Mississippi, Typhoon, Bombay Show Pig, Kim Janssen en Kyteman's orkest. Voor de gelegenheid kleurt het saxofoonkwartet Syrène bovendien de liedjes in.

4. Tilburg: Neurotic Deathfest in 013
Zou het gerenommeerde Neurotic Deathfest ook een minuut stilte in acht nemen? Het is zo'n beetje het allergrootste extreme metalfestival in Europa, en zweeft altijd rond dezelfde periode als 4 en 5 mei. Dit jaar valt de laatste festivaldag samen met Dodenherdenking met in ieder geval een klein gat in het programma om 20.00 uur, en dat belooft een hele ervaring te worden met onder andere jaren 80-trashmetallegendes Dark Angel, de virtuoze mastodonten van Gorguts en de Nederlandse deathmetal-veteranen van Pestilence. Zien is geloven, de hardste muziek met tussendoor de meest intense stilte.

6 TIPS VOOR 5 MEI:

5. Groningen: Chet Faker, The Hives, Eli Paperboy Reed, Kakmaddafakka, Coely
Gaat er niets boven Groningen? Wat betreft de internationale programmering op 5 mei in ieder geval niet, die is al jaren verschrikkelijk goed. Vorig jaar stonden Villagers en Cold War Kids er nog, een jaar eerder Ben Howard en Will and the People. Geheimtip van dit jaar: Chet Faker, de Australiër die in eigen land al wereldberoemd is dankzij zijn samenwerking met Flume en nu langzaam maar zeker de rest van de aardbol verovert met intrigerende knip-en-plak-soul met een elektronisch randje. Ook op het programma staan o.a. Stockholm's beste liveband The Hives (ja, ze bestaan nog!), soulrakker Eli Paperboy Reed en een keur aan nederhop (Rico & ART, Sjaak, Kraantje Pappie, Great Minds) en dance (Boaz van de Beatz, De Sluwe Vos, Cinnaman, Boeboe en Nymfo). Topprogramma.

6. Haarlem: King Khan and the Shrines, Pokey LaFarge, De Staat en The Opposites
Wat betreft een sterk all-round-programma met af en toe een bijzonder alternatief uitstapje doet Haarlem het uitstekend. Wie herinnert zich HEALTH en Pink Mountaintops in 2009 nog? Niet veel mensen, waarschijnlijk, want het stond behoorlijk leeg op het veld. Laat dat Canadese livesensatie King Khan and the Shrines niet overkomen, rondom de volbuikige spirituele guru die al gauw gutst van het zweet, met een punk/garagerockbandje met een flinke dot soul. Belooft nu al een legendarisch vreemde-eend-in-de-bijt-optreden te worden. Tussendoor kun je dan meteen americana-weirdo Pokey Lafarge, De Staat, The Opposites, Coely en Kensington checken, evenals de thuiswedstrijd van Bade en shows van Taymir, Eveline Vroonland en The Vagary.

 7. Nijmegen: Fresku, Ares, Digitzz, De Sluwe Vos en Jett Rebel
Zin in hiphop, maar géén zin om helemaal naar Groningen af te reizen? Nijmegen heeft een officieus Bevrijdingsfestival georganiseerd door Doornroosje, met op het affiche de altijd gezellige Fresku, De Sluwe Vos Presents Kontra Live (met berg aan apparatuur en wellicht al evenveel vossige visuals), opkomende talenten Digitzz en Ares, en ook 'tambutronic' twerkmuziek van Kuenta i Tambu.

8. Zwolle: Blaudzun, Typhoon, Happy Camper en Great Minds
Supergroepalert in Zwolle: daar zie je én Happy Camper (met o.a. Eefje de Visser, Tim Knol, Marien Dorleijn en Leine) én Great Minds (Jiggy Djé, Sticks en Winne). Blaudzun komt er bovendien laten zien waarom hij dit jaar eigenlijk op álle festivals zou moeten staan met Promises of No Man's Land als giga-hit in de zak, en het betere gitaarwerk is er van Afterpartees (aanstekelijk!) via DeWolff (solo's!) tot John Coffey (knoerthard!). 3voor12 Overijssel is erbij om alles te verslaan, ze bieden bovendien 'n livestream aan van de twee grootste podia.

 9. Utrecht: Go Back To The Zoo inclusief zwoel achtergrondkoor, Pokey LaFarge, Great Minds en 3voor12 Utrecht-podium
Toen Go Back To The Zoo begin april bij 3voor12 Radio in de studio was, werd een goed achtergrondkoortje zéér gemist. Kortom: een zoektocht was geboren, uiteindelijk mochten zangeressen Amani en Marjolijn mee naar de 3FM Awards én Paaspop, en kennelijk beviel dat zó goed, dat ze ook in Utrecht een moppie mee zullen zingen. Natuurlijk is er meer te genieten in Utrecht: Kensington speelt een thuiswedstrijd, Falco Benz en The Kik zijn van de partij en 3voor12 Utrecht programmeert samen met dB's een eigen podium met o.a. de Blue Grass Boogiemen en Elle Bandita.

10. Amsterdam: Tom Trago, Sandrien, Peter van Hoesen e.a. op industrieel terrein Roest
Helaas uitverkocht, maar via de ene of andere weg (Marktplaats of Ticketswap) zou je nog zomaar een ticket kunnen bemachtigen voor de machtig dansbare tweede editie van Vrijland, op het industriële terrein van Roest. Househeld Tom Trago is er van de partij, Trouw-techno-resident Sandrien en de experimentele techno-Belg Peter van Hoesen komt zijn machinale fabrieksplaten ten gehore brengen. Voetjes van de vloer!