Best Kept Secret schaft muntjes af Best Kept Secret schaft muntjes af

Betalen met een chip in je bandje

, Atze de Vrieze

Best Kept Secret schaft muntjes af

Betalen met een chip in je bandje

Atze de Vrieze ,

Op de komende editie van Best Kept Secret zijn geen muntjes te koop. Het festival introduceert een nieuw betalingssysteem met een anonieme chip in je polsbandje. "Zo'n chip biedt veel voordelen. Je zit niet meer met je zak vol munten, het is minder fraudegevoelig, het levert minder afval op. Dit is absoluut de toekomst."

Cashless festivals, het wordt al langer beschouwd als de toekomst, maar tot nu toe durfde nog geen festival in Nederland het aan de muntjes opzij te zetten. Noorderslag deed afgelopen editie een test met pasjes, maar naar verluidt verliep dat nog bepaald niet vlekkeloos. Organisator Friendly Fire doet dat nu dus wel, niet alleen bij Best Kept Secret, maar ook bij Indian Summer. Het zou om een ander systeem gaan dan Noorderslag testte. "Afgelopen jaar is bij een klein festival geëxperimenteerd", vertelt woordvoerder Niels Aalberts. "Bij andere festivals gaat men waarschijnlijk iets verder, met RFID chips. Wij willen daar niet aan beginnen, omdat we ons realiseren dat het gevoelig ligt om persoonsgegevens te koppelen aan betalingen. We willen niet dat mensen een vieze smaak aan dit systeem overhouden."
 
Aalberts wijst vooral op de voordelen. Niet meer je zak vol met muntjes dus, en als het goed is minder wachttijd bij de bar. "De chips stellen ons in staat de inzet van barpersoneel beter te monitoren. Je hebt soms momenten dat het extra druk is op een bepaalde plek, terwijl ergens anders het personeel staat te duimen draaien. Daar moeten we op inspelen. Hoe lager de wachttijd voor bier, hoe beter. En het afval: voor Best Kept Secret maakten we vorig jaar anderhalve ton aan muntjes, nu 15.000 chips per dag."
 
Even praktisch wat vragen en antwoorden:
 
- Hoe moet je zo'n chip opladen?
Eenvoudig met cash of pin, vergelijkbaar met een muntenkassa. Cash pinnen op het terrein kan overigens niet.
- Hoe moet dat nu als ik een rondje wil halen voor mijn hele vriendengroep?
Je kunt natuurlijk niet iedereen even een muntje laten inleggen. Onhandig. Wel heeft Best Kept Secret gedacht aan een soort vriendenkaart (2 euro extra), waar je een soort pot van kunt maken. Dit punt is voor veel mensen het grootste struikelblok.
- Wat betekent dit voor de prijzen?
Dat is dus een voordeel: Best Kept Secret belooft variabele prijzen. Een colaatje zal iets goedkoper zijn dan een biertje: 2,40 vs 2,60, vergelijkbaar met wat je gewend bent in de kroeg. Ook voor het eten kan nu elke willekeurige prijs gevraagd worden.
- Weet het festival nu precies wat ik eet?
De organisatie belooft dat de chip op geen enkele manier tot een individu te herleiden is. Wel kun je de chip aan je naam laten koppelen, zodat je hem evt kunt laten blokkeren als je hem kwijt raakt.
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12