3voor12/utrecht: Gemeente verbiedt voetbal op groot scherm tijdens festival deBeschaving

Aangeslagen organisatie hoopt op politieke druk

Tekst: Marc van der Laan / Foto: Josijn Ligtvoet ,

"Daar zijn we kapot van". Zo eindigt een tweet van deBeschaving waarin het festival meldt dat de gemeente Utrecht geen toestemming geeft om de WK-wedstrijd Nederland - Costa Rica op een groot scherm te vertonen. Die wedstrijd begint zaterdag 5 juli om 22.00 uur, terwijl het programma van het festival doorloopt tot 23.00 uur.

Dat deBeschaving deels samen zou kunnen vallen met een wedstrijd van het Nederlands elftal was een scenario waarvan het festival zich bewust was. Toen dat daadwerkelijk het geval bleek te zijn, heeft de organisatie twee sporen bewandeld. Het tijdschema van het festival is aangepast zodat de optredens van headliners Blaudzun, die oorspronkelijk om 22.00 uur zou spelen, en Chef’Special plaatsvinden voordat de wedstrijd begint. Een ander deel van het programma loopt in het nieuwe schema nog door tijdens de voetbalwedstrijd.

Daarnaast is de organisatie al een tijdje in gesprek met de gemeente Utrecht over het verlengen van de evenementenvergunning, om zo het voetbal op een groot scherm te kunnen vertonen. Voor dat laatste heeft de gemeente dus geen akkoord gegeven met als argument een gebrek aan politiecapaciteit. "De crux zit hem in het feit dat onze evenementenvergunning tot 23.00 uur loopt," vertelt een hoorbaar aangeslagen Bow Evers, de communicatie coördinator van het festival. "Als we de wedstrijd uitzenden, verlaat een groot deel van onze bezoekers later dan die eindtijd het festivalterrein. De politie is bang dat er dan problemen zullen ontstaan." Het festival zelf is daar niet bang voor: "Als je kijkt hoe onze bezoekers zich de laatste jaren op zo’n kwetsbare plek als de Botanische Tuinen hebben gedragen, dan lijkt het erop dat het vertrouwen in de mensheid hier een beetje zoek is."

deBeschaving heeft alles in het werk gesteld om aan de vraag van de bezoekers te kunnen voldoen. "We hebben alles klaar liggen," legt Evers uit, "en als we toestemming krijgen, kunnen we uitzenden. Onze medewerkers en de beveiligingsmensen kunnen langer blijven." Evers steekt niet onder stoelen of banken dat dit een behoorlijke klap is die de organisatie te verwerken krijgt. "Je bouwt er met zijn allen aan om een zo goed mogelijk festival neer te zetten. Als we het voetbal niet uit mogen zenden heeft dat zeker gevolgen voor de kaartverkoop en als mensen eerder vertrekken ook voor de baromzet."

Een plan B is er niet. "Als we toestemming hebben kunnen we uitzenden, en als we geen toestemming hebben niet. Van een halve wedstrijd uitzenden wordt niemand blij," stelt Evers. De laatste strohalm voor het festival is politieke druk. Het CDA heeft al eerder schriftelijke vragen over deze zaak gesteld en ook op de social media uiten gemeenteraadsleden hun verbazing. De organisatie blijft strijdbaar: "Zelfs in blessuretijd kan de strijd nog beslist worden" schrijven ze in het persbericht.

Het aangepaste blokkenschema vind je hier.