Festivallitis: van wind- tot crowdsurfen op Ameland Festivallitis: van wind- tot crowdsurfen op Ameland

Liever sixpacks dan bierbuikjes op uitverkocht sportfestijn

, Timo Pisart

Festivallitis: van wind- tot crowdsurfen op Ameland

Liever sixpacks dan bierbuikjes op uitverkocht sportfestijn

Timo Pisart ,

De festivals klapperen je dit jaar weer om de oren, en zo zou je bijna door de bomen het bos niet meer zien. 3voor12 Radio gaat vanaf deze week op zoek naar kleine, sympathieke, onderscheidende curieuze en obscure prachtfestivals waar je nog nóóit van hebt gehoord, maar waar je écht bij moet zijn. Kortom: de festivallitis stijgt ons naar het hoofd! Vandaag trapt Michiel Veenstra de serie af met MadNes op Ameland.

Festival:
MadNes Festival, 4 t/m 6 juli 2014

Waar is het:
Was de woordgrap je ontgaan? MadNes vindt plaats op het strand bij Nes, een klein pittoresk dorpje op Waddeneiland Ameland. Toen uw scribent er eerder dit jaar nog langswipte, zwom er een klein leger aan kwallen door de Noordzee bij Nes, maar we geloven direct dat die het ruime sop hebben gekozen voor de vele planken die dit weekend de schuimkoppen doorklieven. Want inderdaad: MadNes is een surffestival. Het begon 7 jaar geleden als uit de hand gelopen feestje van vier badmeesters op Ameland en groeide uit tot een evenement waar een paar duizend man op afkomt. 

Wat kun je er horen:
Naast het gekwetter van een incidentele Bruine kiekendief is het rock 'n roll en feestmuziek wat de klok slaat. Headbangen en biergooien doe je op Eindhovens mastodonten Peter Pan Speedrock en Spike-zijproject The Deaf, hossen op Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Excelsior-reggae-band Boss Capone, TenTemPiés, ska-Britten The JB Conspiracy en Nobody Beats The Drum. Verder is er nog wat kleiner Nederlands talent om van te genieten.

Beoogde publiek:
En wie zijn het, die daarvan genieten? Nou, voornamelijk vrolijk gebruinde dertigers met lange haren en af en toe een pluizig baardje. In totaal zijn dat er bijna 3000 (!), meer met sixpacks dan bierfustjes overigens. Vereiste is een gezonde dosis sportiviteit - daarover dadelijk meer - en totaal gebrek aan chagrijn. Exemplarisch is het ongelukje van vorig jaar, herinnert bezoeker Thijs van Schip zich: plotsklaps viel de stroom uit tijdens een show. Niets geen boe-geroep, maar spontaan begon de menigte in de pikdonkere tent Bob Marley te zingen, te hossen en te feesten. Al gauw viel de band akoestisch in, en toen de stroom na een halfuurtje weer aansprong was de festivaleuforie compleet. Magisch!

Unique selling point:
Die muziek is leuk en aardig, maar MadNes is vooral een surffestival. Je kunt golfsurfen, landsurfen, windsurfen, crowdsurfen (ha!) en ga zo maar door. Uitgesurft? Dan kun je ook nog Kiten, kitebuggyen, skimboarden, skateboarden, BMXen, slacklinen en blokarten (wat dat ook moge zijn). De wind is gratis, de zon ook en legio aan workshops en clinics zijn in de prijs inbegrepen. En dan is er ook nog die festivalentree, aldus Van Schip. Je beklimt allereerst een gigantische trap, en wat blijkt? Die eindigt in een glijbaan waarmee je het terrein zo op roetsjt. Dit jaar heb je naast die glijbaan ook nog keuze uit een kabelbaan, om op het festival te komen. En ga je even op het strand liggen bakken, zit er om de hoek plotsklaps een bandje te pingelen!

Wat kost het:
Met een dikke 100 euro entree lijkt het wellicht wat prijzig voor de line-up, maar verdomme: daar krijg je niet alleen twee dagen muzikaal en sportief vertier voor, maar ook eten, slaapplek en vervoer voor je surfplank. En het is dus RAM-uitverkocht. Voor de wanhopige windbehoevende: er zijn nog wél kaartjes te scoren via TicketSwap. En geen zorgen: je kunt er ook gewoon het WK volgen.

MadNes vindt plaats van 4 t/m 6 juli 2014 op Ameland. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12