Festivallitis: Kraftwerk aan zee Festivallitis: Kraftwerk aan zee

Positivus viert festival met gratis koffie aan de kust van Letland

, Timo Pisart

Festivallitis: Kraftwerk aan zee

Positivus viert festival met gratis koffie aan de kust van Letland

Timo Pisart ,

Inmiddels voelt je tentje al meer als thuis dan je eigen woonkamer en is het festivalseizoen in optima forma. Keuzestress te over, dus 3voor12 Radio gaat deze zomer iedere week op zoek naar de meest bijzondere, bizarre en onderscheidende festivals waar je eigenlijk écht eens naartoe moet gaan. Vandaag belde Roosmarijn met het Positivus Festival, dat o.a. Kraftwerk, Ellie Goulding en Elbow verwelkomt. Concert at sea voor gevorderden, zeg maar.

Festival: 

Positivus Festival, 18 t/m 20 juli 2014Waar is het: 

Slechts twee uurtjes vliegen en een uurtje in de bus en je bent aan de kust van de Baltische zee bij Salacgrīva, alwaar het grootste festival van Letland wordt gehouden. Met een naam als Positivus Festival zeggen wij alvast: duimpje omhoog! Denk aan bossen vol dennenbomen, een uitmuntend strand waar je gewoon mag zwemmen (hier geen Best Kept Secret-praktijken) en een prachtig terrein dat het midden houdt tussen Into The Great Wide Open zonder fiets, Down the Rabbit Hole en inderdaad dat eerder genoemde Best Kept Secret. 

Wat kun je er horen:
Ja, maar dan een flink tikkeltje groter. Op de bill staan grotere indieschmindienamen, van Elbow tot The Horrors, van Bastille en Aluna George tot Tricky, Chet Faker, Of Montreal en Temples. Daarnaast is er een flink podium van een zeker energiedrankje dat puike elektronica programmeert, trekt het festival een gigantisch blik aan Letland- en Estland-acts open waar we nog nóóit van hebben gehoord en het allerbelangrijkst: krautrocklegendes Kraftwerk komen er een headlineshow geven. En uit de shows in het Evoluon in Eindhoven bleek al: die MOET je een keer zien met deze tour.

Beoogd publiek:

Niet al te casual maar ook niet al te hip, niet al te oud en altijd in voor een dansje of een skinnydipsessie: Positivus is hét festival van de Baltische Staten (zeg maar gerust het Lowlands van Salacgrīva), en trekt ook dat allround jonge publiek. Kortom: uitstekend festivalpubliek dat er 's ochtends op tijd bij is en gerust de halve nacht doordanst. Overigens is het festival nog amper ontdekt door 'ons West-Europeanen' in tegenstelling tot bijvoorbeeld Melt!, OFF en Sziget, wat je weer bonuspunten oplevert bij de na-zomerse festivalevaluatie met vrienden die voor de zoveelste keer naar Pagepop gingen. 

Unique selling point:
Áls je dan de halve nacht hebt doorgedanst, dan is er één ding dat je zeker wil. Of nou ja, gewoonweg nódig hebt. Sloten en sloten koffie. Raad eens wat? De gehele camping van Positivus is gesponsord door een zeker koffiemerk, wat betekent dat je tussen het pootjebaden door GRATIS zoveel bakkies pleur kunt halen als je maar wil, zo vertelde Rob van der Zwaan van Festivalinfo in 3voor12 Radio. Hij ging al twee keer naar het festival en meent dat die Letlanders sowieso wel goed zijn in sponsordeals, met een bizarre autoshow, en allerlei andere spectaculaire attracties. Niets van dat al is storend, eerder vermakelijk. Ook leuk: neem meteen de moeite om een city trip te doen naar Riga, maar één tip van Rob. Hij schrok zich de pleuris, toen hij plotsklaps een politiebusje in werd gesleurd. Wat hij fout had gedaan? Kennelijk mag je geen alcohol drinken op straat. Uiteindelijk viel het mee: de boete was slechts 15 euro.

Wat kost het:

Mocht het je zijn ontgaan: naast die gratis koffie is Letland sowieso geen prijzig land. Voor drie dagen inclusief camping betaal je een schamele 68 euro (da's nog geen tientje duurder dan die hele Kraftwerk-show in het Evoluon kostte), een halve liter bier kost circa 2 euro en ook het eten en drinken bij de Food Trucks (want die hebben ze!) is allerszins betaalbaar. Priekā!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12