Festivallitis: Neil Young en Crazy paardenworst op de Lokerse Feesten Festivallitis: Neil Young en Crazy paardenworst op de Lokerse Feesten

Ratjetoe aan giga-artiesten in piepkleine stad nabij Gent

, Timo Pisart

Festivallitis: Neil Young en Crazy paardenworst op de Lokerse Feesten

Ratjetoe aan giga-artiesten in piepkleine stad nabij Gent

Timo Pisart ,

Morgen begint augustus, dus zullen we maar zeggen dat we halverwege de festivalzomer zitten? Kortom: je tentje is lek, je rug is stijf van het platte matje en even heb je zin in iets anders dan de hele dag en nacht doorgaan met de hipste garagerock of piepknor-disco. In de Festivallitis van deze week bieden we oplossing: voor de Lokerse Feesten moet je even een airbnb regelen (slaapt wel zo lekker) maar zie je meteen een keur aan klassiekers en giganten uit de popmuziek. Roosmarijn belde vandaag in 3voor12 Radio met directeur Jan Cools en Lokerse Feesten-veteraan Jochen de Vos.

Festival:
Lokerse Feesten, 1 t/m 10 augustus 2014

Waar is het:
Tien dagen per jaar is het piepkleine, wat nietszeggende stadje Lokeren (met 40.000 inwoners ongeveer even groot als bijvoorbeeld Doetinchem) onder de rook van Gent plotsklaps het epicentrum van muzikaal Vlaanderen. Die tien dagen vinden de Lokerse Feesten plaats, een stadsfestival aan de Grote Kaai bij het water. Om de hoek ligt ook nog de gratis toegankelijke Fonnefeesten (met o.a. I Am Oak op de line-up), verderop is een puike kermis te vinden. Kortom: het centrum wordt de komende tien dagen overspoeld door muziekbehoevende jongeren en dronken feestneuzen die net zo graag Neil Young zien als even in de G-Force-kermisattractie gaan, om tussendoor de lokale bevolking te bezwangeren. Nee, niet iedereen in Lokeren zal even blij zijn met het muzikale geweld dat plotsklaps in de stad plaatsvindt, maar dan ga je tussen 1 en 10 augustus maar even op vakantie, toch?

Wat kun je er horen:
Maar natuurlijk doe je dat niet als muziekminnende Lokeraar. Want de enige echte Neil Young en zijn Crazy Horse staan op het affiche! Vorig jaar op Pukkelpop kwam hij uiteindelijk niet, hier hopen we toch zeker wél My My, Hey Hey te horen, Rockin’ in the Free World, Like a Hurricane en sjongejonge, Heart of Gold. Die ouwe Young telt al 68 jaar, maar schijnt nog net zulke zinderende shows te geven als in zijn hoogtijdagen. Maar er is meer: Fatboy Slim staat op de line-up, Mötorhead, Triggerfinger, Patti Smith, 50 Cent, Nero, Blink-182, de Pet Shop Boys, Sean Paul en Johnny Mar. Nu je het zegt, is dat niet een verschrikkelijk schizofrene line-up? Jawel, en dat brengt ons op het volgende punt.

Beoogde publiek:
Het hoofdpodium is namelijk elke dag thematisch ingedeeld. Je hebt een pop-dag, een stevigere rock-dag, roots met Neil Young en Admiral Freebee en dan weer dance en hiphop. En naast dat hoofdpodium is er alleen een tot dancehol omgetoverd sporthal met programmering door een zeker energiedrankje dat je vleugels moet geven. Behalve een paar fanatieke mensen uit de regio koopt dus vrijwel niemand een passe-partout, vertelt Jochen de Vos in 3voor12 Radio. Iedere festivaldag trekt zo z’n compleet eigen publiek. Hij bezoekt al sinds jaar en dag het festival, en ziet bij het hoofdpodium eigenlijk alléén maar liefhebbers en hardcore-fans met dagkaarten. Die mensen uit de regio, die hangen ieder voornamelijk bij hun eigen toog (voor de Hollanders: de bar, dus). Wil je een pintje pakken met lokale Lokenaren? Ga dan vooral naar toog 4, aldus Jochen.

Af en toe komen er ook mensen die net een tikkeltje te veel drugs en drank hebben genuttigd, en dat leidt nogal eens tot bizarre taferelen. Toen Jochen net 18 was, stond hij bij de Babyshambles te kijken. Net achter hem was een gast behoorlijk van het padje af, zozeer dat hij zijn jongeheer uit zijn broek trok, rondjes begon te draaien en zo in de rondte urineerde. Jochen werd helaas getroffen, een groep Ieren aanschouwde dat en had zo’n medelijden dat ze Jochen de hele avond hebben verwend met bier. Ieder nadeel heb z’n voordeel, zeggen wij als nuchtere Hollanders dan: Jochen en de Ieren zijn tot op de dag van vandaag vrienden.

Unique selling point:
Van Crazy Horse tot paardenworst: dat bruggetje móéten we even maken. Want voila, de lekkernij van Lokeren is inderdaad een worst gedraaid van paardengehakt, traditioneel geserveerd met tomatensaus. Hij schijnt zo lekker te zijn dat er ieder jaar bendes motorrijders op afkomen. Stiekem hopen we dat directeur Jan Cools er eentje aanbiedt aan ome Neil. “Would you like some crazy horse-sausage?” Wij kunnen er alvast smakelijk om lachen. Al net zo prettig is natuurlijk de afstand tot Gent, namelijk maar een kleine tien minuutjes met de trein vanaf Lokeren.

Wat kost het:
Dagkaarten gaan over de toonbank voor 25 a 48 euro, passe-partouts kosten een kleine 140 euro. Een broodje paardenworst zou je voor nog geen 2,50 moeten kunnen scoren.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12