Festivallitis: folk, garagepop en psych in een idyllische vallei Festivallitis: folk, garagepop en psych in een idyllische vallei

La Truite Magique is het nieuwe Beaverfest

, Sjoerd Huismans

Festivallitis: folk, garagepop en psych in een idyllische vallei

La Truite Magique is het nieuwe Beaverfest

Sjoerd Huismans ,

Het door Peter Pan Speedrock opgezette festival Beaverfest in de Ardennen stond vorig jaar nog centraal in Festivallitis. Dit jaar is er op precies dezelfde locatie (valleitje, meanderend beekje etc.) een compleet nieuw festival: La Truite Magique! Inderdaad, van feestende bevers zijn we inmiddels bij magische forellen aanbeland. Hoe dat zo? Roosmarijn zocht het vanavond uit in 3voor12 Radio.

Festival
La Truite Magique, 22 en 23 augustus 2014

Waar is het?
Organisator Bob Muileboom (tevens ex-bassist van Peter Pan Speedrock): “Ik kreeg ooit een reactie van een bezoeker, een langharige man met tattoos, die zei: waarom boeken jullie überhaupt muziek? Een barbecue was wel genoeg geweest op deze locatie.” Beaverfest heette niet voor niets Beaverfest: in de prachtige vallei in de Ardennen waar dit festival twee keer plaatsvond, kwam tien jaar terug plotseling een kolonie bevers wonen. Een trekpleister voor toeristen, maar zelf was Beaverfest wat minder blij met de “kutbeesten” die de vallei bewonen en alle bomen opknabbelen. Dit jaar is het festival niet naar de bevers vernoemd maar naar de herberg van Muileboom waar het festival wordt gehouden: La Truite d’Argent. ‘De zilveren forel’ is voor de gelegenheid veranderd in ‘De magische forel’.
 
Wat kun je er horen?
Waar Muileboom de programmering van Beaverfest omschrijft als ‘van dik hout zaagt men planken’, pakt het nieuwe festival het breder aan: van bluegrass tot folk, van psychedelica tot garagepop. Met bands als Mozes and the Firstborn, Town of Saints, Marble Sounds en King Dalton staat het beste uit de BeNeLux er, terwijl 12van3voor12-hardrockers Birth of Joy ervoor moeten zorgen dat er toch nog wat planken gezaagd gaan worden.
 
Beoogde publiek
Volgens Muileboom wonen er veel hardrockliefhebbers in de streek, maar worden die al genoeg bediend door de vele andere festivals. Op wie wel dan? Muileboom: “Het is compleet nieuw. We richten ons niet op één bepaalde doelgroep.” De muziekliefhebber die van meerdere walletjes eet, laten we het daar dus maar op houden.
 
Unique Selling Point
Het moge duidelijk zijn dat het festival vooral op de locatie inzet. Zoals van tv-series als Breaking Bad en True Detective wel wordt gezegd dat de setting fungeert als personage, is bij La Truite Magique de setting zelfs de hoofdattractie. “De headliner is de vallei”, zegt Muileboom over La Truite Magique. Zo staat het ook echt op de website: the headliner of LTM is the valley and as a backdrop we've got the woods. Anders dan bij Beaverfest er bovendien een stukje bos ontgonnen voor een tweede podium, niet bijster origineel ‘Forest Stage’ genoemd. Ook is een groter stuk van het terrein overdekt zodat de bezoekers minder last hebben van de buien waar de Ardennen om bekend staan.
 
Wat kost het?
Net als bij Beaverfest is er wat veel prijsdifferentiatie: zo ben je voor een ‘Magic Combi Ticket’ (toegang festival, camping, en zelfs twee dagen ontbijt!) 67,50 euro kwijt, terwijl je voor een simpele dagkaart voor de vrijdag maar vijftien euro neertelt.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12