Festivallitis: heavy metal tussen de grafstenen Festivallitis: heavy metal tussen de grafstenen

Megadeth, Vanderbuyst en meer op Into The Grave in Leeuwarden

, Timo Pisart

Festivallitis: heavy metal tussen de grafstenen

Megadeth, Vanderbuyst en meer op Into The Grave in Leeuwarden

Timo Pisart ,

De festivallitis slaat weer toe! In dit overvolle festivalseizoen zoekt Roosmarijn in 3voor12 Radio naar obscure en bijzondere pareltjes, en vanavond heeft ze het over een van de weinige volwaardige metalfestivals die het Noorden van Nederland kent. Aan de telefoon hingen organisator Paul van Berlo en bezoeker Patrick Uiterweerd, over Megadeth tussen de grafstenen.

Publiek op Into The Grave

Publiek op Into The Grave

Festival:
Into the Grave, 9 augustus 2014

Waar is het:
Mocht je aanstaande zaterdag door het centrum van Leeuwarden lopen, dan zie je naast de gemiddelde stugge Fries ongetwijfeld ook heel wat zwarte shirts en lange haren rondhobbelen. Eendagsmetalfestival Into The Grave vindt namelijk plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Inderdaad, een voormalige begraafplaats, waar de metalbands tussen de oude grafstenen spelen.

Wat kun je er horen:
Grote trekker van het festival is Megadeth, de pionierende trashmetalact rondom langharige gitaargod Dave Mustaine. Samen met Anthrax, Metallica en Slayer worden ze wel gerekend tot de "Big Four" van het genre. Niet de minste naam, dus. Daarnaast spelen o.a. de Poolse death metal-act Vader, IJslands sensatie Sølstafir en 3voor12-heavy metalfavoriet Vanderbuyst. We trekken onze kapotgeknipte spijkerjasjes met bandpatches, Kiss-t-shirts en Andrelon-lang-glanzend-haar-shampoo alvast uit de kast.

Into The Grave bestaat nu vier jaar en ontstond uit teleurstelling dat Friesch metalfestival Waldrock ermee stopte. Niet dat de opzet vergelijkbaar is, de organisatie programmeert eerder in de geest van het oude Dynamo Open Air. 

Beoogde publiek:
Metalheads. Heel veel metalheads. Een paar duizend, om precies te zijn. Dat zullen de oude rotten zijn die Megadeth nog zagen op de Aardschokdag in '88, en de puistige pubers die sinds een jaartje op hun zolderkamer Rust in Peace oefenen op hun tweedehands Flying V. Geen vriendelijker publiek dan het metalpubliek, wil het cliché, dus maak je borst maar nat voor een praatje, pilsje en vrolijk headbangen. 

Unique selling point:
Metal op een begraafplaats, dat vinden we eigenlijk al heel tof. Daarbij komt dat Into The Grave zichzelf een no-nonsense-festival noemt. Kortom: slechts één podium met daarop van 12.00 's middags tot middernacht negen bands. Tussendoor heb je alle tijd om je op de 'metalmarkt' tegoed te doen aan de vele merchandise die de bands meenemen, van een Dave Mustaine-plectrum tot XXL-shirt van Solstafir. 

Wat kost het:
Belachelijk weinig. Early bird-tickets waren 6,66 euro (ha!), inmiddels zijn kaarten in de voorverkoop 12,50 en aan de deur 15,- euro. Hoe ze dan in Satans naam toch quite kunnen spelen? Tsja, de metalfan schijnt nogal flink te drinken, maar het zal ook alles te maken hebben met de sympathie die Into The Grave weet te wekken. Het festival drijft vrijwel helemaal op vrijwilligers, van de geluidsman tot de organisatie tot de barmannen tot de schoonmaakploeg. Daar ballen wij onze vuisten voor, met uitstekende wijsvinger en pink. \m/

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12