Festivallitis: fijnproeversdance in giga-fort uit de 18e eeuw Festivallitis: fijnproeversdance in giga-fort uit de 18e eeuw

Bizar goede line-up voor Dimensions met prachtlocatie

, Timo Pisart

Festivallitis: fijnproeversdance in giga-fort uit de 18e eeuw

Bizar goede line-up voor Dimensions met prachtlocatie

Timo Pisart ,

Het best bewaarde geheim in Europees festivalland? Dat zou zomaar Dimensions kunnen zijn, een fijnproeversdancefestival met alle grote namen (Caribou, DARKSIDE, Theo Parrish, Jon Hopkins, Moodymann, Kelela, Ben Klock, Robert Hood, Daphni, Blawan, et cetera et cetera) op de allermooiste locatie die je je maar kunt voorstellen: een gigantisch oud fort bij de zee in Kroatië. In 3voor12 Radio belde Roosmarijn vanavond met directeur Jonathan Scratchley.

Festival:
Dimensions, 27 t/m 31 augustus 2014

Waar is het:
Stel je voor: een bizar groot fort als festivalterrein voor een vooruitstrevend linksdragend dancefestival. Da’s Dimensions, dat plaatsvindt in Fort Punta Christo. Het is een van de vele forten die in de achttiende eeuw rondom het Kroatische kuststadje Pula zijn gebouwd. In de loop der jaren raakte het fort in steeds erbarmelijkere staat, op sommige plekken overgroeid met onkruid en andere plekken compleet ingestort. Daartussen is een legio aan podia gebouwd met uitmuntende soundsystems. Er is een piepkleine stage in een cirkelvormige put, er zijn dansvloeren in de bossen en tussen de afbrokkelende, mossige muren en er is een groot hoofdpodium, allemaal sfeervol verlicht.

De camping is omringd door de zee, om bij het fort te komen moet je een flinke klim maken door de bosjes en langs loszittende stenen, maar het uitzicht is het meer dan waard. En overdag? Dan zijn er heuse strand- en bootfeestjes om rond te dobberen en te dansen.

Wat kun je er horen:
Waar je dan op kunt dansen? Een van de beste linksdragende danceprogrammeringen die je je maar kunt wensen. Een paar namen: Theo Parrish (zowel live en dj), Caribou, Darkside, Jon Hopkins, Moodymann, Daphni, Ben Klock, Marcel Dettmann, Nils Frahm, Nina Kraviz, Roy Ayers en Robert Hood. Een gestoord toffe programmering voor de underground-dance-liefhebber. Vreemde eenden in de bijt zijn enkele bandjes: de dromerige indierock van Warpaint, bijvoorbeeld, soulact The Internet en de afrobeatgitarist Ebo Taylor.

Beoogde publiek:
Kroatië of niet, er komen vooral veel Engelsen op het festival af (Dimensions wordt georganiseerd door een Engelse partij), Nederlanders hebben het festival nog nauwelijks ontdekt, aldus Romy van Rooy, die dit jaar voor de derde keer gaat. Dat Engelse publiek is niet zo vervelend en dronken als we ze in Nederland vaak zien, maar altijd open voor een feestje. Het zijn hipsters vergelijkbaar met het Dekmantel-publiek: hip maar niet té, met natuurlijk af en toe “een ordinaire chick ertussen”.

Unique selling point:
Dit is gewoon de mooiste festivallocatie die je je maar kunt wensen. Waar het ook prachtige Melt Festival veel industriëler en donkerder is, is dit eerder ‘knus en gezellig’, aldus Romy. Na het nachten doordansen duik je direct de zee in, overdag dans je op Daphni op een boot, en wat Romy tussendoor zomaar meemaakte? Ze werd op sleeptouw genomen door een bekerraper die haar meenam naar een soort appartementje midden in het fort, achter het hoofdpodium. Daar lagen de meest vercrackte medewerkers een uiltje te knappen, te midden van de hardste bastonen. Ze kreeg een slok absynth aangeboden, en wat zei de jongen achteraf: “Ik had er een beetje lsd doorheen gedaan, leuk hè?” Waar maak je dat nou tegenwoordig nog mee?

Wat kost het:
Het is wel een wat duurder festival, hoor. Passepartouts kosten een dikke 216,- euro, dan heb je er wel een openingsconcert met Darkside, Caribou, Nils Frahm en Kwabs bij in een 2000-jaar oud amfitheater, kennelijk een van de zes grootste Romeinse amfitheaters ter wereld.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12