Jebroer: "Ik ben een familyman, maar dan wel het zwarte schaap" Jebroer: "Ik ben een familyman, maar dan wel het zwarte schaap"

Rapper rekent af met jeugdzonden op serieus debuutalbum

, Atze de Vrieze

Jebroer: "Ik ben een familyman, maar dan wel het zwarte schaap"

Rapper rekent af met jeugdzonden op serieus debuutalbum

Atze de Vrieze ,

Deze week verschijnt Gouden Tranen, het debuutalbum van rapper Jebroer. We kenden hem eerder vooral als party-rapper, maar op zijn album krijgen we een kijkje in het kleine hartje van de Nouveau Riche hooligan. Over spijbelen, drugsvrienden en werken in de metaalfabriek. Vanavond is Jebroer te gast in 3voor12 Radio op 3FM.

"Noardburgum, ken je dat? Ik kende het niet, maar ik heb er schijnbaar fans. Waar het ligt? Ik weet het eerlijk gezegd nog steeds niet." Tim Kimman alias Jebroer deed de afgelopen tijd wat aan zijn topografie, een vak dat hij vroeger op school altijd liet lopen. Net als de rest van de vakken, overigens. De afgelopen drie jaar reisde hij met de Nouveau Riche clan van club naar club, door het hele land. Goed, het ging niet zo hard als met collega Mr Polska, die drukte zijn vinger op de klitter en was niet meer te houden, maar Jebroer bouwde langzaam aan een following en scoorde YouTube-hits met o.a. Brommer, Nooit Meer Slapen en Btje Vliegen Toch. Nu komt hij eindelijk met een debuutalbum, en plotseling geeft hij zich helemaal bloot.

Dat gebeurt vaker bij rappers. Je kent ze van de straat, van opschepperij en feest vieren. En als het dan menens wordt, komt ineens de serieuze kant boven. Maar volgens Jebroer past het wel bij zijn ontwikkeling. Zo wordt hij in mei voor het eerst vader, bepaald geen kinderspel. Het nummer Op Een Dag neemt alvast een voorschot op de nieuwe situatie. "Ik ben wel een familyman ja, maar dan wel het zwarte schaap van de familie. Mijn familie weet hoe ik ben in het uitgaansleven, met vrouwen. Ik heb maar al te vaak een weekend vast gezeten omdat ik weer eens ergens aan het vechten was, of ik moest naar de kinderbescherming omdat ik zoveel spijbelde. Bij de orthodontist sloeg ik mijn beugel kapot op tafel, dat kostte mijn ouders 1.500 euro. Nu pas realiseer ik hoeveel kansen ik van ze gekregen hebben. Ik geloof wel dat ik er klaar voor ben, vader worden. Ik ben steady, ik heb een huis, een goede vrouw thuis. Voor mij is het niet raar."

Je hoort het ze allemaal zeggen, die Nouveau Riche-jongens. Producer en main man Boaz van de Beatz richt zijn pijlen op het internationale niveau, en hij manifesteert zich tegenwoordig meer als labelbaas. Polska is inmiddels een gevierde artiest met een kast vol prijzen. En toch, serieus, dat stel je je niet zo voor bij de Nouveau Riches. Ze lieten de laatste jaren een spoor van beurse jongens en onteerde meisjes achter, en dat was precies de charme van het gezelschap. Jonge kids van rond de zestien houden van de branie, en terecht natuurlijk. De producties van Boaz zijn ook op Gouden Tranen, het album van Jebroer, wat de toon zet. Gelukkig maar. Luister bijvoorbeeld naar de track Hoesten Als Bejaarden, een echte vuile banger. "Boaz is de belangrijkste man achter mijn album", zegt Jebroer, die de nummers uiteindelijk in een week opnam in een studio in Amsterdam. "De stille kracht is JaMan, een jongen die eigen Jean-Marc heet. Je kent hem niet, maar hij hoort bij de Lefensmannen van Ronnie Flex. Hij heeft veel koortjes bedacht en gezongen. Mede door hem is het een muzikale plaat geworden."

Toen Boaz van de Beatz voor het eerst contact zocht met Jebroer was die verhuizer in Leiden, rappen was een hobby. Zijn carrières als blower en skateboarder zaten het succes op school in de weg, en Jebroer begon net na een paar jaar klotebaantjes zijn draai te vinden. "Ik had vaak baantjes voor een week. Ik weet nog dat ik in een metaalfabriek werkte. Ik moest een plaatje op een bloedhete machine leggen, dicht doen. Dan weer open, de scherpe kantjes eraf vijlen, en in een bak gooien. Een week deed ik over zo'n bak, en toen ik op vrijdag eindelijk klaar was, bleek er nog een hele muur met dezelfde dozen te zijn. Dat gaat hem niet worden man, heb ik gezegd. Ik sprak daar gasten die dat al dertig jaar deden. Elke dag van negen tot vijf. Daarna heb ik dus een tijd als verhuizer gewerkt, dat was wel echt leuk. Allemaal ontspoorde jongens, die gezelligheid in de huizen brachten en probeerden spullen zonder iets te breken over te brengen."

Daarvoor probeerde Jebroer het ook nog even met een sportopleiding. Dat ging twee jaar goed, tot hij op een schoolreisje in Slovenië 'per ongeluk' een leraar sloeg. "Ik was met iemand aan het vechten, haalde uit met mijn elleboog, maar had niet door dat het een leraar was die ingreep. Ik kon meteen op het vliegtuig terug." Misschien is het daarom wel dat het enige boek dat hij naar eigen zeggen ooit gelezen heeft de biografie van Badr Hari is. "Nou ja, de eerste tien bladzijden. Ik vind hem wel interessant hoor. Hij heeft een sicke mindstate. Hij zegt: 'als ik de ring in stap, mag ik hem de tering slaan. Iemand moet me er vanaf trekken. Hij denk dat hij zo zijn leven beter kan maken, door iemand anders kapot te maken. Dat lijkt me niet tof. Ik heb wel aan vechtsport gedaan, nimpo bujutsu, een aanvalssport waarbij je erop gericht bent je tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen, met hulp van wapens. Maar je leert daar vooral techniek. Het wedstrijdelement heb ik nooit gehad."

Dat gat van zichzelf naar Badr Hari houdt Jebroer graag in stand. Net als het gat tussen hem en een oude buurtgenoot die al jaren aan de zware drugs zit. Camouflage gaat over die jongen. "Op een gegeven moment sliep die jongen in zijn auto naast huis. Zijn moeder had hem eruit gezet omdat hij geld had gestolen, hij mocht niet eens meer naar binnen om naar de wc te gaan. Hij smeekte elke dag of ie weer naar binnen mocht. Hij ging altijd al verder dan iedereen. Met oud en nieuw moesten we hem naar huis tillen met schuim uit zijn mond. Nu is het echt fucked up, met hem komt het nooit meer goed." Nee, dan is een beetje blowen en spijbelen uiteindelijk zo erg nog niet. "Het leek toen allemaal heel moeilijk, maar als ik terugkijk was het gewoon een toffe tijd." Hij tikt zijn petje nog eens omhoog en krabt op zijn voorhoofd. "Sommige dingen zou ik niet meer doen. Dronken lelijke tweets over Brainpower sturen, dat was toch niet zo'n goed idee."

Jebroer speelt vanavond live in 3voor12 Radio, vanaf 22.00 op 3FM met Michiel Veenstra.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12